Bakom Ando Pots

Vi tar dig bakom kulisserna till den solbadade processen av att forma terrakottakrukor för hand

I Portugal har en grupp hantverkare specialiserade på keramik lyckats fånga den sydeuropeiska atmosfären i Ando Pot. De stora terrakottakrukornaT är tillverkade av lokalt utvunnen lera, och processen att skapa dem långsam och kräver expertis samt år av erfarenhet.


Krukorna produceras i en liten fabrik norr om Porto, Portugal, av en handfull frilansande keramiker vars färdigheter är rotade i lokala traditioner av krukmakeri som förts vidare genom generationer. Processen börjar när lokalt utvunnen lera anländer till fabriken.

De första stegen för att skapa den rundmagade Ando Pot börjar med en hög av slät lera som skärs i bitar med hjälp av en uppsättning vassa trådar. Med hjälp av en form omvandlas lerhögen till en konformad kruka som nu är redo att formas för hand.

Flera keramiker arbetar tillsammans samtidigt för att forma kurvorna, och deras stadiga tryck definierar formen på det formbara materialet. De generösa dimensionerna på krukorna kräver att alla hantverkare står upp under processen, och använder tekniker som är specifika för lerarbete i dessa proportioner. Det tar en till två dagar för varje kruka att formas och resultatet blir ett unikt stycke, med små egenheter skapade av händerna som formar dem.

Bildtext
Bildtext

När den önskade formen har uppnåtts används en hyvel för att släta ut ytan. Sanden i leran reagerar med verktyget och skapar små hål vid kontakt, vilket tillför en livfull textur. De är nu redo att placeras utomhus i den sydeuropeiska solen för att torka.

När de har absorberat värmen och all återstående fuktighet är borta, flyttas de till ugnen för de sista stegen i den veckolånga processen. Efter bränning lämnas de för att svalna innan en vattentät lack appliceras på insidan. Detta gör dem perfekta för dina krukväxter, och lämpliga både för utomhus- och inomhusbruk. Ando Pots är nu redo att packas och skickas, och för med sig en känsla av Medelhavet till hem runt om i världen.

Ando Pots slutliga uttryck är charmigt runt, en trevlig kontrast till dess råa, knottriga yta. De varma terrakottatonerna, de överdimensionerade dimensionerna och den unika formen på Ando Pot fångar på ett träffande sätt atmosfären från dess skapelse bland keramikerna och det varma vädret i Portugal.