Förpackningsmaterial

Förpackning - ferm LIVING

Förpackningsmaterialet till våra produkter, inklusive presentaskar, hängmärken och tygkassar, är en stor bidragande orsak till vår miljöpåverkan och rankas bland de fyra största utsläppsfaktorerna. Att prioritera hållbarhet i våra förpackningslösningar är avgörande för att på ett markant sätt minska den totala miljöpåverkan från våra produkter.

För att understödja vårt engagemang för hållbarhet konverterar vi aktivt alla våra presentförpackningar till FSC™-certifierad kartong, tryckt med miljövänligt svart sojabaserat bläck. För närvarande har vi uppnått en FSC-anpassning på cirka 90 %. En anmärkningsvärd prestation under 2022 var att vår primära förpackningsleverantör i Indien erhöll FSC-certifiering. Våra hängmärken är FSC-certifierade och våra tygkassar är tillverkade av hållbart producerade textilier och framtagna för att kunna användas flera gånger.

Vårt engagemang för miljövänliga metoder innebär att majoriteten av det förpackningsmaterial som används för att skydda produkterna under transporten består av naturbaserade material som kartong, pappersmassa och kraftpapper. Mindre föremål och textilier förpackas i återvinningsbara plast- och textilpåsar, vilket främjar cirkulär konsumtion och minskar produktionsavfallet. Vissa möbler kräver mer omfattande förpackningsmaterial, t.ex. hårda lådor, för att skydda dem under transporten. Denna typ av förpackning har en betydande påverkan på vårt totala CO₂e-avtryck. I framtiden strävar vi efter att fokusera mer på alternativ med lägre miljöpåverkan i nära samarbete med våra leverantörer.

Med tanke på behovet av produktsäkerhet under transport förpackas vissa artiklar för närvarande med frigolit. Under 2020 hade cirka 10 % av våra produkter frigolit som förpackningsmaterial. I slutet av 2021 hade vi lyckats sänka detta till 5 %. Även om vårt mål för 2022 var en ytterligare minskning till 3 % upplevde vi en liten ökning och nådde 4,5 %. Under 2023 uppnådde vi dock vårt mål på 3 % och avser att stanna kvar på denna nivå under 2024. I samarbete med våra leverantörer av förpackningsmaterial undersöker vi aktivt alternativa, mer hållbara metoder och följer noga utvecklingen på detta område.

Utökat producentansvar

I linje med EU:s pågående initiativ för att minimera avfallet arbetar vi aktivt med både europeiska och nationella bestämmelser om producentansvar för förpackningsmaterial. Detta innebär registrering, rapportering och ekonomiskt ansvar i de länder som krävs. Dessutom förfinar vi märkningen av våra förpackningar för att anpassa dem till gällande krav.