En guide till Köpenhamn

Vi älskar vår hemstad Köpenhamn i Danmark. Staden har varit den mest inspirerande miljön för att utforska och utvecklas, och har bidragit till att forma oss: atmosfären, den blomstrande designscenen, för att inte tala om den fantastiska kulturen och historien.

Vi vill dela vår kärlek med dig och har därför sammanställt en lista över några av våra favoritsaker att göra i Köpenhamn – en ferm LIVING-guide till stadens klassiker. Nedan följer en lista över saker vi själva gillar att göra, och som vi känner gör staden unik – en plats för oss att känna oss bekväma i det och vilka vi är.

Njut!

Ät en klassisk 'Hindbærsnitte'

Låt dig inte luras av vad du ser: det kan se ut som en pop tart, men hallonkakan – känd bland lokalbefolkningen som hindbærsnitte, är en av våra favoriter när det kommer till sötsaker. Explosionen av tjusiga bagerier de senaste åren har resulterat i oändliga varianter av denna klassiker, men den traditionella versionen med vit glasyr och färgglatt strössel kommer alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan.

Ta ett glas vid kanalerna

Vintrarna tenderar att vara mörka och långa när man bor så här långt norrut, så en euforisk atmosfär uppstår i staden tillsammans med de första vårtecknen. Staden är rik på kaféer med uteservering, men ibland räcker det med det enkla: stanna till vid en vinbar och köp en flaska att ta med, och hitta sedan den perfekta platsen vid kanalerna för att uppleva Köpenhamnslivet från sin bästa sida.

Korsa Knippelsbro på cykel

Få saker känns mer som Köpenhamn än att cykla över en av de gamla broarna i motvind. Att ta cykeln, trots vindens och vädrets grymhet, är karaktäristiskt för den rebelliska läggningen hos Köpenhamns cyklister. Efteråt förtjänar du en mysig stund i soffan eller på ditt favoritkafé ännu mer!

En utsikt från ovan

– Besök det gamla tornet i Nikolaj Kunsthal
Denna kyrka som omvandlats till konstgalleri är värd ett besök på din färd genom Köpenhamns gator. Om du går på lördagar eller söndagar kan du till och med besöka det före detta kyrktornet och få en utsikt över staden från ovan. Kyrkan härstammar från 1200-talet, även om tornet självt inte lades till förrän runt 300 år senare. Idag är tornet det tredje högsta i Köpenhamn. Om du lider av höjdrädsla bör det inte hålla dig tillbaka, eftersom turen till tornet bara tar dig ungefär 35 meter över marken.

'Kartoffelmad'

Gör en öppen smörgås med potatis på rågbröd.

Så, du har hört talas om Köpenhamn. Kanske har du till och med varit här tidigare. Det betyder att du säkert har hört talas om vårt berömda smørrebrød. Även om vi kunde erbjuda en lång lista över restauranger, skulle vi hellre inspirera dig till att göra det själv. Och inte heller vilket som helst, utan vår sommarfavorit: En kartoffelmad – även känd som potatis på rågbröd.

– Skaffa ett färskt rågbröd från ett bageri.
– Köp nypotatis hos grönsakshandlaren.
– Du behöver också majonnäs. Det är inte så svårt att göra din egen, men du kan också välja en butiksköpt version av hög kvalitet.
– Koka potatisen i sex minuter, stäng sedan av värmen och låt dem ligga kvar i det heta vattnet i ytterligare sex minuter eller tills de är mjuka. Låt svalna.
– Skala potatisen. Skalen på nypotatis är lätta att ta av, så vi rekommenderar att använda en liten kniv istället för en vanlig potatisskalare.
– Bred ett generöst lager smör på en bit rågbröd, skiva potatisen och arrangera dem snyggt på brödet.
– Lägg en klick majonnäs ovanpå och dekorera med färsk gräslök, rädisor och rostad lök.
Toppa med en nypa salt, lite peppar – och njut!

Vinka 'Hej' till elefanterna i Frederiksbergs Have

Köpenhamns ZOO är bland de äldsta i Europa, och de 11.000 tunnlanden är definitivt värda ett besök. Men, om du inte är ute efter en stor rundtur kan du ändå besöka elefanterna i deras nya anläggningar från Frederiksbergs Have. Ta en promenad genom parkens härliga landskap och njut av en picknick på slottets gräsmatta efter att du har vinkat hej till elefanterna.

Kaffe och tidningar i Köpenhamns huvudbibliotek

Sänk tempot och ta en kaffe och en croissant i kaféet på Köpenhamns huvudbibliotek. Med stora fönster som vetter mot gatorna i den gamla, inre delen av staden och ett stort och brett urval av tidningar, är detta vår favoritplats att tillbringa några lugna timmar.

Avsluta dagen med middag

Vad vore ett besök i Köpenhamn utan en kväll på en av stadens internationellt hyllade restauranger? Den livliga scenen sprudlar av djärv matlagning och nya smaker, och vi skulle behöva en hel tidning för att nämna alla våra favoriter. Välj din föredragna maträtt eller prova något nytt, men ta detta råd: boka i förväg.

Tillbringa en söndag på Thorvaldsens Museum

Söndagar är som gjorda för konst och gallerier. Hitta ny inspiration för veckan som kommer och unna ditt sinne klassisk konst omgiven av distinkt moderna färger på väggarna i Thorvaldsens Museum, som huserar de berömda skulpturerna av Bertel Thorvaldsen (1770-1884). Under sin livstid skapade han verk för påven, Napoleon och många av de europeiska kungafamiljerna. Hans arbete visas över hela världen, men i Thorvaldsens Museum får du uppleva den mest omfattande samlingen – i den vackraste av miljöer.

Ta ett dopp i hamnen

Med vatten överallt i staden är ett dopp i hamnen en regelbunden sommaraktivitet för många lokalbor – på helgerna, under semestrar och på väg till och från jobbet. Även om vi också har tillgång till havet och härliga stränder lite längre ut från stadskärnan, finns det något speciellt med att hoppa av cykeln och i hamnen. Du kan alltid besöka de officiella hamnbaden, men vad är det roliga med det när du kan hitta en hemlig plats helt för dig själv?

The Home of ferm LIVING

På Kuglegården 1-5 hittar du The Home of ferm LIVING. Denna Boutique & Showroom är vår allra första fysiska butik, och på våningarna ovanför finns vår operativa och kreativa personal. Här experimenterar vårt team av ferm LIVING-designers med nya idéer och skapar nya kollektioner av möbler, belysning och tillbehör för hemmet.

Detta är vårt universum av allt som är ferm LIVING, med en touch av vintagekuriosa. Det är ett universum som välkomnar dig hem, som omfamnar livets kontraster och skapar en autentisk och informell atmosfär som är intim och inspirerande på samma gång – ett utrymme där du alltid kan känna dig bekvämt du.