Garden Living

I jakten på ett härligt uteliv bad vi två trädgårdsentusiaster om deras bästa tips för att skapa en vacker trädgård.

För många människor erbjuder trädgården ett andrum i det hektiska vardagslivet. När du är i trädgården kan en så enkel sak som att rensa ogräs hjälpa ditt upptagna sinne att närvara i stunden, och det kan fokusera dina tankar på att få växter att växa och frodas. Vilka behov bör en trädgård uppfylla? Hur kan du skapa en utomhusmiljö som passar ditt vardagsliv? För att få hjälp att svara på dessa frågor talade vi med två trädgårdsentusiaster: Dorthe Kvist, som driver @meltdesignstudio, är en professionell trädgårdsdesigner som under de senaste 10 åren har hjälpt sina många kunder att designa vackra och levande trädgårdar i alla former och storlekar. Jeanette Lindholdt Madsen, @jealindm, är den kreativa projektledaren för Galleri Bo Bjerggaard i Köpenhamn. Jeanettes vackra trädgård i Valby är en kreativ fristad där hon kan lägga sitt upptagna vardagsliv åt sidan och istället fokusera på sina blommor och potatisland. Vi pratade med båda kvinnorna om vad som gör en trädgård magisk och om trädgårdens många syften.

Bildtext

TRÄDGÅRDENS MÅNGA FUNKTIONER

För både Dorthe Kvist och Jeanette Lindholdt Madsen är trädgården på många sätt en andlig plats. Under vår barndom förknippar vi ofta trädgården med magi och äventyr. För många människor är det just det första mötet med en frodig trädgård som väcker ett intresse för naturens magi. Oavsett ålder är de trädgårdar du kan utforska och som överraskar dig ofta också de mest inbjudande och levande. En del av trädgårdens magi är också glädjen i att följa de skiftande årstiderna. På våren finns det inget härligare än synen av de lökar du försiktigt satte i marken förra hösten som spirar genom jorden mot den varma solen. Midsommar är när vi skördar de största och godaste grönsakerna från vår köksträdgård. Precis som trädgården kan framstå magisk för betraktaren, kan den i stor utsträckning också fungera som en utomhusplats med ett specifikt och användbart syfte: "Även om jag tycker att trädgården ska vara en magisk plats, tycker jag också att det är trevligt när trädgårdar uppfyller flera behov – till exempel är det fantastiskt att ha ett utomhuskök för de långa sommarkvällarna när du vill äta ute med vänner och familj utan att behöva springa fram och tillbaka. Ett utomhuskök kan verkligen vara till hjälp för att vara närvarande i stunden."

- Dorthe Kvist

Det är också i ditt möte med naturen och trädgårdsarbete som du kan lära dig att släppa på den kontroll som annars dominerar vårt vardagsliv. När Jeanette Lindholdt Madsen arbetar i trädgården känns det helt naturligt att släppa taget: "Min trädgård har lärt mig att man inte kan kontrollera allt. Ett år fungerar en gröda, medan nästa år kanske den misslyckas. Jag njuter verkligen av att det är en process jag inte alltid kan kontrollera. För mig är min trädgård en plats där jag kan skapa något. Det är ett kreativt utrymme där jag kan använda min kropp och mina sinnen." Att vara kreativ och ha en kreativ drift går ofta hand i hand när du börjar arbeta med din trädgård. Det beror på att trädgårdar kan användas på många sätt och ha många syften, vilka kan ändras från år till år när du lär känna din trädgård bättre. Det viktigaste är att du har viljan och önskan att göra det – särskilt när det hårda arbetet kan verka oöverstigligt: "För mig är trädgården aldrig ett arbete eftersom det är något jag bryr mig mycket om. Jag tycker till exempel att förberedelserna är njutbara – och jag har upptäckt att ordentlig förberedelse avgör vilken trädgård du i slutänden får. Att rensa ogräs och förbättra jorden är verkligen en bra investering av tid, och det känns alltid tillfredsställande att få komposthögen i ordning och få frön att gro i mina miniväxthus, som jag har utspridda över hela min lägenhet på våren. Barnen är oftast mycket lättade när jag äntligen flyttar ut alla krukor i trädgården."

- Jeanette Lindholdt Madsen

Bildtext

När allt det hårda arbetet är gjort är det under sommaren och sensommaren som du verkligen kan luta dig tillbaka och njuta av frukterna av ditt arbete. Det är då det är värt att ha skapat gott om små oaser runt om i trädgården, särskilt för när du vill ta en välkommen paus från trädgårdsarbetet: "När jag designar trädgårdar inkluderar jag alltid små viloområden i designen. Till exempel en djup loungesoffa på träaltanen, dit du kan bjuda in vänner och familj för att njuta av full utsikt över din trädgård, eller en hängmatta upphängd mellan två träd, där du kan ta en tupplur till ljudet av brisen i träden en varm sommardag. Det bör också finnas utrymme för ätbara saker – en köksträdgård, kanske i upphöjda bäddar, bärbuskar och blomsterbäddar fulla av nektar för trädgårdens djur och insekter. Det finns också inget som slår en lägereld, där du kan grilla marshmallows och berätta spökhistorier långt in på natten. Allt det är också en stor del av det som gör trädgården magisk."

- Dorthe Kvist

EXPERTERNAS SJU TIPS FÖR EN VACKER TRÄDGÅRD

- Om du tycker om att laga mat utomhus kan ett utomhuskök eller en eldstad vara ett perfekt tillskott till trädgården.

- Använd både blomsterbäddar och krukor – detta kommer att skapa variation och visuell spänning i din trädgård.

- Om du vill odla grönsaker som gurkor och tomater är växthuset din vän. Kom dock ihåg att ventilera det under de varma sommarmånaderna så att dina växter inte överhettas.

- Biologisk mångfald har aldrig varit viktigare. Låt din trädgård vara en god värd för naturens många insekter och fjärilar och bygg inbjudande insektshotell.

- Oavsett om du anlägger en damm med små fiskar, en vacker spegeldamm eller bygger ett vackert fågelbad, så tillför alltid små vattenområden lugn till varje trädgård.

- Trädgården är också en plats som ska njutas. Skapa små oaser för avkoppling genom att designa din trädgård med bekväma utemöbler.

- Om du längtar efter praktfulla blombuketter från maj till september är det alltid en god idé att plantera frön som blommar vid olika tidpunkter under säsongen.

Bildtext

EXPERTERNAS TRÄDGÅRDSKALENDER

JANUARI

Året har precis börjat och vi börjar gradvis planera hur vi vill ha trädgården. Använd tiden till att läsa frökataloger och planera dina nya trädgårdsprojekt.

FEBRUARI

Det är nu många trädgårdsentusiaster blir otåliga. Det är för kallt för att göra något utomhus, men om du i slutet av februari längtar efter att komma igång, kan du börja med att grodda frön inomhus i miniväxthus.

MARS

Mars är alltid tiden för att städa upp. Kratta gräsmattan, sopa löven och lägg dem på komposthögen, skrubba terrassen och olja in trädgårdsmöblerna.

APRIL

I april kan du börja fylla dina krukor med vårblommor, göra köksträdgården redo för sådd, sätta de förgrodda potatisarna i marken och njuta av det härliga vårsolsskenet så mycket som möjligt.

MAJ

I maj börjar allt spira. Plantera ut dina tomater, chilis och gurkor i växthuset, och din sallad och dina ärtor i köksträdgården. Täck jorden under jordgubbsplantorna med halm. Nu är det dags att njuta av de där tulpanerna.

JUNI

I juni kan du äntligen börja skörda de första grödorna. Njut av färska bladgrönsaker, tidiga ärtor samt de första bönorna och squashsorterna.

JULI

Juli är månaden då trädgården är en ren skattkammare. Kom ihåg att vattna på kvällen och se efter sniglar medan du ändå är igång. Du kan plocka de första blomsterbuketterna och ta dagliga turer i köksträdgården. Kom ihåg att ventilera växthuset när du besöker det, och till sist - ta gott om pauser och njut av din vackra grönskande trädgård.

AUGUSTI

Augusti är månaden då du kan ge alla dina vänner praktfulla buketter av dahlia och doftande rosor. Praktiska sysslor som att så gröngödsel i de tomma köksträdgårdsbäddarna och ta bort skott från jordgubbsplantorna bör göras nu. Glöm inte att sätta ut vatten till fåglarna och de törstiga insekterna!

SEPTEMBER

September är en viktig månad för nästa vårs blommor. Plantera gott om lökar, t.ex. tulpaner, påskliljor och pärlhyacinter. Den här månaden är också en bra tid att plantera större saker som träd, blommande buskar och perenner.

OKTOBER

Du kan njuta av några riktigt värdefulla ögonblick i trädgården på hösten. Laga mat över en lägereld och njut av de sista varma solstrålarna under en filt med en varm kopp te. I oktober kan du gradvis packa ihop trädgården, dela upp dina perenner, samla frön från dina favoritväxter, beskära fruktträden och skörda de sista örterna.

NOVEMBER

I november bör du ta bort faten under krukorna så att de inte skadas av frost. Töm vattenfatet om du har ett och stuva undan trädgårdsmöblerna för förvaring eller täck över dem. Sedan kan du se fram emot att börja om från början på våren.

DECEMBER

Din trädgård sover. Om du har tur kommer den att se underbar ut i den nyfallna snön.