VARDE LJUS
Ditt hem är din fristad, fylld med omsorgsfullt utvalda föremål som får dig att känna dig bekväm och lugn. Det är därför viktigt att belysningen i varje rum kompletterar utrymmet, eftersom ljuset starkt påverkar hur du uppfattar din omgivning. Men när det kommer till belysning i hemmet kan det vara knepigt att veta var man ska börja. Vi har därför sammanställt en belysningsguide med tips om hur du kan belysa ditt hem på ett bättre sätt.
För att hjälpa oss med denna uppgift sökte vi råd från belysningsexperten och designern Marianne Tuxen, som från sin ateljé i Köpenhamn designar skräddarsydda belysningslösningar för en bred krets av klienter för både privat och kommersiellt bruk. Hennes design finns på platser över hela världen, och lyser upp hem, kyrkor, museer och bibliotek på innovativa och vackra sätt. Hon har gått med på att låna ut sin expertis om hur du bäst kan använda belysning för att göra ditt hem till en lugn och underbar plats där du vill spendera merparten av din tid.
IDENTIFIERA DIN STIL
Det första Marianne gör när hon arbetar med en klient är att fastställa deras specifika stil: "Det första jag gör är att besöka utrymmet som jag designar för. Om det är ett privat hem, överväger jag omedelbart smaken och stilen hos personen som bor där – föredrar de moderna, avskalade interiörer, eller finns det snarare en konstnärlig, nyckfull atmosfär? Det är det första som informerar processen, eftersom vi som människor gillar att titta på vackra saker – en lampa är inget undantag."
Att hitta skönhet i ett av de mest grundläggande behoven i ett hushåll – att kunna se utrymmet – är en integrerad del av Mariannes jobb. "Vad som är vackert är olika för var och en av oss – det är därför det är viktigt att definiera din synvinkel." När det kommer till att lysa upp ditt hem, kan du börja med att definiera din egen personliga stil: letar du efter lampor med rena, lugna former och texturer, eller skulle du föredra belysning som gör ett statement och väcker din nyfikenhet? För en lampa med en modern känsla kan du dra dig mot enkla, strukturerade linjer och material som mässing, metall och sten. Leta istället efter oregelbundna, organiska former, oväntade texturer som oglaserad keramik och naturliga fibrer som rotting eller bambu för en mer lekfull, nyckfull känsla, .
"Vad som är vackert är olika för var och en av oss – det är därför det är viktigt att definiera din synvinkel."
FOKUSERA PÅ UTRYMMET
När du har koll på vilken stil av lampor du gillar, är det dags att gå vidare till att definiera utrymmet. "Belysningen i ett rum definierar hur du upplever det utrymmet. På den mest grundläggande nivån behöver du kunna se din omgivning, och för det använder du vad jag kallar allmänbelysning. Vanligtvis är det ett mjukare, bredspektrigt ljus som kan nås enkelt så snart du går in i ett rum. Ofta är det ett takljus – men det behöver inte vara det. Vägglampor kan vara ett lika bra sätt att introducera allmänbelysning i ett rum."
När ditt utrymme är definierat av allmänbelysning är det dags att introducera lampor med mer koncentrerat ljus: "Hur du använder rummet är avgörande för hur det behöver vara belyst. Tänk på var du behöver arbetsbelysning – det är olika för olika rum. Bänkskivor i köket, ditt skrivbord eller andra arbetsplatser behöver ljuskällor som är mindre och ger ett starkare, mer koncentrerat ljus. Eller i barnrummet, där det viktigaste är att skapa ett utrymme där ditt barn känner sig tryggt. Många barn är rädda för mörkret, och då behöver de ett mysigt, diffust ljus som ger dem tröst om de råkar vakna på natten."
VARIATION ÄR NYCKELN
En av nycklarna till bekväm belysning i hemmet, avslöjar Marianne, är variation. "Ljuset i ett rum bör aldrig vara helt jämnt – för att skapa en inbjudande, mysig atmosfär behöver du arbeta på olika nivåer. Detta gäller både ljusstyrka och placering. När du placerar dina lampor, kan du försöka placera dem på olika höjder, så att ljuset tillför ett djup i din uppfattning av utrymmet. När det gäller ljusstyrka behöver vårt allmänna ljus vara mjukare än det som används till arbetsbelysning – annars kommer du märka att du alltid anstränger ögonen även fast du är i ett exceptionellt ljust rum."
EN ANMÄRKNING OM DET SKANDINAVISKA LJUSETS KONST
När vintern närmar sig och dagsljuset långsamt försvinner, lyser människor i Skandinavien upp sina hem med hjälp av noggrant utvalda lampor och ljus. Ljuset som utstrålar från ett skandinaviskt hem verkar varmt och mysigt och för många är denna specifika typ av mysigt ljus ganska unikt. Enligt belysningsexperten Marianne Tuxen finns det betydande skillnader när man jämför belysningen som används i Skandinavien med den som används närmare det södra halvklotet: "Eftersom människor i Skandinavien blir dominerade av flera månader med kyla och mörker är de mycket medvetna om både inomhus- och utomhusbelysning och hur det påverkar dem. De strävar efter att skapa balans under de kalla vintermånaderna, och använder ljus för att skapa värme och komfort".
Om du vill bemästra det mysiga skandinaviska ljuset bör du studera samspelet mellan stämning, funktionalitet och interiör. Det är en konstform att få det precis rätt – du behöver hitta den perfekta balansen mellan ljus och skugga och leka med olika grader av ljusintensitet i varje rum. Generellt sett kommer ljuset som används i Skandinavien att verka ha en varmare nyans än i sydliga länder, där ljuset ofta hålls i kallare nyanser. Dock är små variationer i ljusstyrka och nyans avgörande för att uppnå det naturliga, mysiga ljuset som finns i de flesta skandinaviska hem. För att ge ett exempel förklarar Marianne Tuxen att funktionellt ljus, som vanligtvis finns ovanför ett matbord eller ett skrivbord, naturligtvis kommer att vara ljusare eftersom du behöver det för att fokusera. I kontrast kan ljuset på ett konsolbord vara mjukare och varmare för att skapa en mysig atmosfär. I Skandinavien är de flesta medvetna om hur de använder ljus i sitt hem för att få stämning, funktionalitet och interiör att komplettera varandra: "Det omedvetna kunnandet som finns i Skandinavien är något som kommer med traditioner och uppfostran. Skandinaviskt ljus är i grunden en immateriell medvetenhet om vad som fungerar när det gäller ljus för att skapa det optimala varma och tröstande utrymmet i ditt hem" – Marianne Tuxen
MARIANNES GUIDE TILL LJUSKÄLLORS NYANSER – KELVINSKALAN
• Från 2000K till 3000K kallas det ljus som produceras för "varmvitt" och varierar från orange till gulvitt i utseende. De flesta ljuskällor i Skandinavien är 2700K eller lägre: 2500K – 2200K.
• Färgtemperaturer mellan 3100K och 4500K känns som "kallvitt" eller "klart vitt". Ljuskällor inom detta intervall kommer att avge ett mer neutralt vitt ljus och kan till och med ha en lätt blåaktig ton. Denna färgtemperatur används aldrig i skandinaviska hem eftersom den anses vara för kall.
• Över 4500K tar oss närmare "dagsljus"-färgtemperaturen av ljus, som är 6500K – 11000K eller mer. Ljuskällor med färgtemperaturer på 4500K och däröver kommer att ge av ett blåvitt ljus som efterliknar dagsljus.