KIDS Home Story: Fyra Rum tvärs över Europa

I barnrummet är allt möjligt. Det är en fristad från den yttre världens begränsningar och restriktioner, där endast deras kreativitet sätter gränserna.

Vi har haft nöjet att bli inbjudna hem till fyra olika kvinnor som har öppnat dörrarna till sina barns rum och delat med sig av sina personliga inredningsstilar samt sina bästa tips för att skapa ett harmoniskt utrymme för de små.

Els Lambrechts
@breumel_

Els Lambrechts är en kreativ entreprenör från Belgien med en passion för soul food. Els bor med sin man och sina två söner, Louis och Marcel. Hon anser att den viktigaste faktorn för att skapa ett harmoniskt utrymme för dina små är att försöka se världen ur deras perspektiv. Nioåriga Marcel är familjens blivande biolog, och hans rum är fyllt med hans favoritsaker, framför allt från djurriket, som återfinns i hans rum på unika, personliga sätt.

Vad är det viktigaste att tänka på när man inreder ett barnrum?

Att lyssna på ditt barn. Marcel är en rar, känslig själ som älskar alla jordens djur, så när vi skapade ett utrymme för honom ville vi att det skulle återspegla hans intressen och hans sätt att se världen – att föra in hans berättelse i rummet.

Hur har du gjort rummet mysigt?

Vi föredrar mjuka toner, ett urval av olika texturer, varmt ljus och objekt som berättar sin egen historia. Jag har också försökt skapa några små hörn där han kan läsa, hitta lite frid, sova och leka.

Vad är din favoritdel av Marcels rum?

Hans favoritdel är också min – det är kritväggen. Det är så mycket mer än bara en vägg. Vi föredrar att berätta godnattsagor baserat på vad som finns på väggen, istället för att läsa böcker, och runt Sinterklaas ritar jag en nedräkningskalender på väggen. Jag försöker trigga hans fantasi och kreativitet eftersom det tar dig så långt i livet när du växer upp. Med dessa teckningar som för närvarande finns på kritväggen har jag också försökt ta bort hans rädsla för monster och vampyrer – vi inspirerades av det vackra Katie Scott bed linen från ferm LIVING.

Hur gillar Marcel att spendera tid i sitt rum?

Han gillar att titta på sina djur och visa dem för sina vänner, läsa en bok, leka... men viktigast av allt är det hans privata utrymme för att dra sig tillbaka och hitta lite lugn och ro. Det är också en plats där han och jag kan ha lite egentid, vanligtvis innan han går och lägger sig. Vi har lite småprat och ibland delar han små hemligheter med mig. Vi har placerat en anteckningsbok och några pennor bredvid hans säng, och varje dag skriver han ner dagens mest minnesvärda ögonblick i den. Jag längtar efter att ge den till honom den dagen han själv blir pappa, och jag hoppas att han kommer att hålla vår lilla tradition vid liv genom att föra den vidare.

Har du några bra tips för andra föräldrar som inreder sitt barns rum? Något särskilt att tänka på?

Lyssna på ditt barn, följ deras intressen och försök att se världen genom deras små ögon. Du kan hitta lite magi och massor av inspiration där. Gör deras rum till berättelsen om vem de är och en samling av vad de älskar.

Madelon Meijer
@madelonmeijer

Madelon Meijer har bjudit in oss i sitt hem i Nederländerna. Efter att nyligen ha lanserat sin egen livsstilswebbshop är Madelon en självständig entreprenör och mamma till fyraåriga Fayen. Madelons ambition för Fayens rum har varit att skapa ett utrymme där hon kan känna sig bekväm och trygg. Detta har hon gjort genom att integrera saker som ger glädje till Fayen, vilket bygger en plats där minnen kan skapas.

Hur har du gjort Fayens rum så mysigt?

Vi har hängt en sänghimmel över hennes säng, vilket ger hennes rum en lugn atmosfär och ger henne en plats där hon kan dra sig tillbaka och koppla av. Utöver detta har vi lagt till gosedjur, kuddar, mjuka sängkläder och en mysig matta – textilier kan verkligen förvandla ett rum!

Vad är det viktigaste att tänka på när man inreder ett barnrum?

Enligt min åsikt är det särskilt viktigt att ett barn känner sig bekvämt och tryggt i sitt rum. Det bör vara fyllt med tillbehör och leksaker som gör dem glada; saker som de vill leka med. Rummet bör vara en plats där härliga minnen skapas.

Vad är din favoritdel av Fayens rum?

Definitivt utrymmet runt hennes säng. Sänghimlen, puffen, kuddarna och mattan skapar en sådan mysig, inbjudande atmosfär.

Vad är Fayens favoritsak med sitt rum?

Hon älskar att leka med sitt kök och sitt dockhus som är bebott av leksaksmöss. Hon använder mest sitt rum för att leka i, eftersom hon föredrar att sova med mamma och pappa.

Har du några bra tips för andra föräldrar som inreder sitt barns rum? Något särskilt att tänka på?

Jag har inrett Fayens rum genom att ta mig tid att förstå vad hon tycker om. Jag rekommenderar att skapa olika utrymmen i rummet: en sektion för att sova, en annan för att koppla av eller vara kreativ, en för att göra skolarbete och en annan för att leka. Gör rummet varmt och mysigt genom att använda mjuka material och måla väggarna i ditt barns favoritfärg.

Mette Norrild
@mettenorrild

Välkommen hem till Mette Norrild. Mette arbetar som juridisk assistent på en advokatbyrå och bor på ön Fyn i Danmark med sin man och sina två barn, Frederik 4 år och Johanne 1 år. För Mette spelar funktionalitet och förvaring en nyckelroll i hennes barns rum, där nya, lekfulla föremål smälter samman med arvegods för att skapa ett utrymme där barnslig fantasi kan flöda fritt.

Vad är det viktigaste att tänka på när man inreder ett barnrum?

Funktionalitet och förvaring. Naturligtvis vill du skapa ett mysigt och fint inrett barnrum, men funktionalitet och förvaring är otroligt viktigt. Gott om förvaring för leksaker innebär att allt enkelt kan städas undan, samtidigt som det lika enkelt kan hittas igen när en ny lekstund börjar. Min erfarenhet är att barnen har lättare att komma in i lekens anda om deras leksaker har en bestämd plats i rummet och läggs tillbaka på dessa platser när de är klara med att leka.

Berätta lite om dina barns favoritplatser...

Förutom våra barns sovrum delar barnen ett lekrum där de kan leka under dagen. Detta rum ligger på bottenvåningen, direkt intill vårt kök/matplats, som är hjärtat i vårt hem. När de är i lekrummet är det bara deras fantasi som sätter gränserna. Vi värdesätter verkligen att ha ett lekrum så nära den plats där vi tillbringar mest av vår tid hemma. På så sätt kan barnen vara nära oss medan de leker, och det gör det lättare att samla alla deras leksaker i lekrummet och stänga dörren till eventuellt kaos på kvällen.

Har du en favoritdel av dina barns rum?

Jag älskar teakmöblerna i lekrummet. De är saker som jag ärvt från mina morföräldrar, så de betyder mycket för mig, och det stora teakskåpet är fantastiskt för förvaring. Jag älskar också Apple och Pear Braided Baskets från ferm LIVING – de är vackra och otroligt funktionella när det gäller att förvara leksaker och gosedjur.

Hur gör du barnrummet mysigt?

Du kan komma långt med en begränsad budget genom att lägga till en variation av färger, mattor och textilier. Utöver detta har jag försökt skapa olika områden och sektioner för lek i rummet.

Har du några bra tips för andra föräldrar som inreder sitt barns rum? Något särskilt att tänka på?

Gör en lista över de funktionella aspekterna du skulle vilja att ditt barns rum ska ha. Oavsett om det är ett läshörn, ett skrivbord och en stol, en säng, ett skåp för deras kläder, en anslagstavla, ett lekkök...försök att kartlägga de funktionella utrymmena och utgå från det. Jag föreslår också att leta efter inspiration på Instagram och Pinterest – du kan få så många roliga, kreativa idéer!