Hemma hos Amanda Betz vid jul

I Köpenhamns stadsdel Amager, där hav och natur möter staden, ligger en tvåvåningsvilla i rött tegel byggd 1935, hemmet till designern och arkitekten Amanda Betz.

Hemma hos
Amanda Betz vid jul

En varm och leende Amanda välkomnar oss in i sitt hem, som för henne och hennes familj är relativt nytt. Amanda, hennes make Fridolin som är musikproducent och deras två söner Charlie och Eddie bodde tidigare i en ståtlig lägenhet mitt i Frederiksberg. Men familjen hade en dröm om att hitta en rymligare bostad med friheten av en trädgård. För några jular sedan blev drömmen verklighet när de hittade den röda tvåvåningsvillan i tegel från 1935. Sedan de flyttat in har Amanda och hennes familj renoverat stora delar av huset med tonvikt på att respektera byggnadens historiska och arkitektoniska integritet. Det är särskilt viktigt för Amanda att charmiga gamla detaljer, såsom bågarna som delar köket och vardagsrummet, bevaras, så att huset utstrålar själ och originalitet. En av de många glädjeämnena med att nu bo i ett hus, förklarar Amanda, är att det finns tillräckligt med utrymme för att samla vänner och familj. Det, och att julgranen nu kan ha sin alldeles egna speciella plats.

Billledetext
Billledetext

Enligt Amanda börjar de första tecknen på julen att dyka upp när det blir kallt och mörkt ute, och hemmet blir en mysig och avkopplande plats att återvända till efter en lång dag borta: "Jag njuter av att komma hem på vintern och vara skyddad från mörkret, medan ljusen flimrar i fönsterkarmarna och jag är insvept i en varm filt."

Amanda är utbildad arkitekt från Det Kongelige Danske Kunstakademi och skapar unika konstverk i papper, och hon har vunnit det prestigefyllda VOLA-priset och kuraterat olika utställningar med sina otroliga designer. När det gäller att dekorera sitt hus till jul är det därför naturligt för Amanda att vända sig till hemmagjorda pappersklipp: "Det jag älskar med att använda papper som huvudmaterial i både mitt arbete och till jul, är att papper låter alla vara kreativa med dess potential. Papper är tillgängligt för de flesta människor och är ett naturligt material som låter dig forma, klippa, vika och göra vad du vill med det," förklarar Amanda.

Detta har också legat till grund för samarbetet mellan ferm LIVING och Amanda, ett partnerskap som har resulterat i en kollektion av fina handvikta pappersornament som kan användas för att dekorera julgranen och resten av hemmet.

Förutom sina pappersklipp dekorerar Amanda varje år både sitt hem och sin julgran med en blandning av hemmagjorda, nya och gamla ornament, och de flesta har en historia. Vissa är gjorda av hennes två söner, andra har hon fått av sin mor eller sina morföräldrar eller gjort själv. Enligt Amanda behöver granen inte vara perfekt på något sätt – det viktigaste är att den känns personlig och väcker minnen. Därför är deras julgran aldrig dekorerad på samma sätt: "Granen skapar sitt eget utseende varje år." Hon förklarar: "Jag gillar att mina juldekorationer och mitt hem känns personliga, ljusa och inspirerade av naturen. Jag älskar att använda röda, vita och gröna nyanser till jul och införliva element som granträ, kottar och grenar, och sedan väljer jag alltid dekorationer och ornament med hjärtat snarare än att följa vad som är trendigt just nu."

I dagarna som leder fram till jul har Amandas familj en uppsättning traditioner som de gillar att följa. Den första är att hänga upp julstrumpor, något som deras yngsta ser fram emot särskilt mycket. De samlas för att göra hemmagjord choklad och annat julbak tillsammans, och varje adventssöndag bär med sig sin egen lilla ritual: "Vi äter risgrynsgröt till middag och tänder ett ljus tillsammans," berättar Amanda. "Julen handlar för mig om att uppskatta familjetid, vara med vänner och njuta av några avkopplande dagar och en paus från vardagens stress och jäkt." Julafton firas vanligtvis ganska traditionellt, berättar Amanda, men med små ändringar i förhållande till menyn, eftersom det finns flera vegetarianer. När hon talar om traditioner påpekar Amanda att även om de har flera ritualer i sin familj, är det inte avgörande att de upprätthåller dem varje år. Amanda tror att, "för att alla ska känna sig bekväma, måste varje individ vara öppen för att acceptera nya traditioner och kunna lämna andra bakom sig. Julen är gemenskapens tid."


När hon blir tillfrågad är Amanda inte i tvivel om vad hon älskar mest med julen: "Gemenskapen med familj och vänner som upprätthålls av jultraditioner" är en av de saker hon ser fram emot mest. Hon nämner också hur juldekorationer och traditioner i synnerhet låter barnen gå upp i sin fantasi och föreställningsförmåga. Sagorna om tomtar och jultomten skapar en magisk atmosfär som även låter vuxna återupptäcka sitt inre barn.


Att köpa och slå in julklappar är också en höjdpunkt för Amanda. "Jag älskar att gå ut och hitta presenter som jag hoppas andra kommer att bli glada för. Ibland kanske jag kan hitta något de behöver och som de inte själva har upptäckt ännu, eller kanske är det något de helt har glömt bort att de är intresserade av." Amanda lägger stor omsorg i att välja rätt gåvor till varje person, som hon uppriktigt tror att de kommer att bli glada att få, och hon njuter av varje bit av inslagningsprocessen där hon kan personifiera sina presenter med sin konstnärliga kreativitet.