Mikkels Dahlstrøms Hem

Mikkel Dahlstrøm är en dansk fotograf som bor i en estetiskt och vackert inredd lägenhet på Islands Brygge i Köpenhamn.

Sedan fotografen och esteten Mikkel Dahlstrøm flyttade till Köpenhamn 2019 har han arbetat med att förvandla sin nybyggda lägenhet i Sfinxen, en modern skyskrapa, till ett mysigt och charmigt hem med plats för honom och hans partner Frederik att koppla av och varva ner.

Området Islands Brygge i Köpenhamn genomgår en snabb utveckling på alla plan. Detta område i den danska huvudstaden kännetecknas av sina många nybyggda, arkitektritade lägenhetskomplex där konceptet ”compact living” blomstrar. När hissen anländer till andra våningen möts vi direkt av Mikkels välkomnande leende som bjuder in oss. Lägenheten är liten, men från det ögonblick vi stiger in i hallen omsluts vi av ett visuellt lugn som ackompanjeras av de sammetslena tonerna från ett doftljus, och vi känner oss genast som hemma. Mikkel Dahlstrøm, 29, har utan tvekan en medfödd talang för att arbeta med design och estetik, och det är uppenbart att han dagligen fotograferar inspirerande hem.

När vi frågar om Mikkels väg till fotografi berättar han att han faktiskt avslutade en kandidatexamen med inriktning på arbetsrätt, men eftersom det inte var hans dröm att sitta på ett kontor från nio till fem, slutade det med att han inte använde sin examen: ”Min karriär som fotograf började väldigt slumpmässigt. Jag jobbade deltid i en inredningsbutik med min vän Julie. Vi hade länge pratat om att vi ville göra något inom inredning, och kom ihåg att vi båda hade artiklar publicerade om våra egna hem. Vi pratade om hur coolt det skulle vara att göra det själva, och så började allt,” förklarar Mikkel. I början var Mikkel och Julie stylister, medan deras gemensamma vän var fotografen. Men när deras vän inte kunde hjälpa till längre, bestämde sig Mikkel för att ta tag i sin egen systemkamera: ”Jag tittade på YouTube-videor och läste massor av böcker för att lära mig om ämnet. Vi skrapade ihop lite pengar och investerade i väldigt dyr fotoutrustning, och plötsligt var jag fotografen. Det var en galen tid, för bara ett halvår efter att vi börjat hade vi så mycket att göra att vi kunde leva på det.”

Billledetext

Förutom sitt arbete som fotograf har Mikkel också uppnått framgång genom sin Instagram-profil, där han främst delar bilder på sin egen lägenhet och saker som inspirerar honom. Även om Mikkels Instagram-profil uppenbarligen är en stor del av hans liv, betraktar han sig inte som en influencer. Mikkels profil är ett kuraterat utrymme där han strävar efter att inspirera och porträttera den estetik som på många sätt är hans signum: ”Min Instagram är min bebis. Jag är inte så aktiv som jag skulle vilja vara, men det beror på att jag är sådan perfektionist. Jag väntar hellre två veckor på att ladda upp en bild än att posta något som jag inte är 100% nöjd med.” När vi frågar honom om han oroar sig för att bidra negativt till kulturen av perfektion som ofta finns på Instagram, ler han och svarar: ”Jag tror inte att det jag postar är tillgjort, för det är faktiskt så jag lever. Men självklart kan man se att jag bryr mig om att allt ser bra ut. Jag är mer fotograf än influencer; mer ett varumärke än en säljprofil. Det är bara mitt sätt att kommunicera, att påverka genom att inspirera.”

Billledetext

”Jag tror att nyckeln till compact living är att vara högst selektiv. Om något nytt kommer in, måste något annat ut.”

För många människor innebär storstadslivet ett litet boendeutrymme, och Mikkels lägenhet är ett strålande exempel på hur man kan leva både estetiskt och funktionellt på begränsat utrymme: ”Jag tror att nyckeln till compact living är att vara högst selektiv. Om något nytt kommer in, måste något annat ut. Saker måste fungera och vara praktiska, men de måste också se bra ut. Det är därför jag inreder min omgivning på ett relativt minimalistiskt sätt, så att det alltid ser ganska städat ut.”

Innan Mikkel flyttade till Köpenhamn bodde han ensam i en äldre lyxlägenhet i Aalborg, och en av utmaningarna med att flytta till en nybyggd bostad var att få till den charmiga look som han känner framkommer genom de unika och originella detaljer som finns i äldre lägenheter. Mikkel har lyckats skapa en lugn och charmig inredningsstil i sin lilla lägenhet genom att använda högkvalitativa möbler och en kuraterad färgpalett. Väggarna är målade i jordiga toner i en mängd olika nyanser, och taktila element och organiska former bryter den rena vita stilen som ofta dominerar ny arkitektur: ”Alla saker vi äger faller inom min egen estetik. Våra möbler är klassiska, men de flesta av dem har också lite edge. Jag älskar vår vintage Murano-lampa som har en vacker bärnstensfärg. När jag köper något nytt behöver jag göra plats för det i förväg, och jag tror starkt på att det ska ha en tidlös design.” Mikkel har spenderat många år på att investera i design som utstrålar kvalitet: ”Över tid har det blivit en princip för mig att spendera mina pengar på bra design som håller länge. Till exempel är jag ganska säker på att vårt specialtillverkade marmorbord kommer att hålla för evigt, och det får mig att älska det ännu mer.”

Billledetext

När vi frågar Mikkel om hans favoritplats i sitt hem pekar han på Rico-loungestolen i det öppna kök-vardagsrummet. När paret inredde detta utrymme föreslog Mikkels partner att sätta en fåtölj i det lilla hörnet, en idé som Mikkel omedelbart avvisade: ”Min första tanke var att man inte kan ha en fåtölj i köket, men Frederik insisterade. Nu måste jag erkänna att jag sitter där ganska ofta, under nästan alla små pauser i vardagen. Det är bara en trevlig plats att mysa till det lite på,” säger Mikkel. Även om du praktiserar ”compact living”, är mysighet något som Mikkel anser att man alltid bör överväga i sina inredningsplaner, oavsett hur man bor: ”Under många år hade jag glömt bort mysigheten och var bara bekymrad över att allt skulle se bra ut. Men idag vet jag att mitt hem framför allt måste vara en plats där jag kan koppla av och hitta det lugn som låter mig generera nya idéer och fortsätta att utvecklas kreativt.”

”Idag vet jag att mitt hem framför allt måste vara en plats där jag kan koppla av och hitta det lugn som låter mig generera nya idéer och fortsätta att utvecklas kreativt.”

Billledetext