Jin Ahns gröna rum

Jin Ahn renoverade själv det stora utrymmet som kännetecknas av hög takhöjd och stora takfönster i en gammal smedja.

UNDER EN ÖPPEN HIMMEL. Jin Ahn renoverade själv det vidsträckta utrymmet med hög takhöjd och stora takfönster i en gammal smedja. För tre år sedan flyttade hon in i utrymmet tillsammans med sin pojkvän och ett oändligt antal stora och små växter - nu det inofficiella huvudkontoret för hennes växande växtimperium Conservatory Archives.

Beläget i östra London, tillsammans med hennes två butiker och en lista över prestigefyllda projekt, engagerar hon sig i att dekorera utrymmen med växter för kunder. Växande med och mot deras omgivning har Jins omfattande exotiska växt- och kaktusparker vuxit fram till ganska ovanliga inomhuslandskap, som visar hur mycket levande växter kan transformera ett utrymme. Detta är mer än en trång fönsterbräda; i det här hemmet tar växterna upp mycket mer plats än både möbler, människor och till och med den lilla valpen Hackney. Vi besökte den lilla familjen för att höra historien om att byta mode mot trädgårdsskötsel, och hur det är att leva i en egengjord djungel.

Sammanflätade

Vid vandringar runt i Englands natur kände Jin sig inspirerad. Faktiskt så inspirerad att det som började som ett år ledigt från arbetet inom den koreanska modescenen blev till en ny livsbana: studier i trädgårdsskötsel och en permanent flytt till London. Här startade hon sitt eget företag, och levde ut sin nyfunna dröm: växter, och massor av dem. Idag har Conservatory Archives två växtbutiker i östra London och en konsulttjänst där Jin tar hand om butiker och kontorsutrymmen med sin noggranna rådgivning för att förbättra inomhusvälbefinnandet och odla utrymmen med mer grönska. Det som idag projicerar en överväldigande känsla och ett grönt landskap, både i verkligheten och på sociala medier, var faktiskt aldrig planerat.

Namn Efternamn Bildtext

“Allt är ganska kompakt,” svarar Jin, när vi frågar henne hur det är att leva ett så oskiljaktigt liv.”

Hon hittade sitt hem i den gamla fabriksbyggnaden för tre år sedan. Då användes den som en konstnärsstudio, och även om den saknade elektricitet, vatten och uppvärmning, såg Jin dess potential och omvandlade utrymmet till ett kombinerat hem och studio för sitt lilla företag. Hennes djungel, ett sant paradis för inomhusplantor som annars tvingas leva i dåliga ljusförhållanden i små lägenheter, är ett ständigt föränderligt landskap av växter, som nära sammanflätar hennes privata och professionella liv. Ibland använder hon växter från sin personliga samling för att styla ett stort evenemang eller flyttar dem till en av hennes två butiker.

Genom att koppla samman affärer och nöje grundade hon företaget tillsammans med sin pojkvän Giacomo. När hon öppnade den första butiken hjälpte han henne bara då och då, medan han avslutade sin doktorsexamen i matematik. Under tiden övertygade hon honom att vara en del av företaget på heltid.

“Allt är ganska kompakt,” svarar Jin, när vi frågar henne hur det är att leva ett så oskiljaktigt liv. “Ibland kan det vara ganska stressigt när våra scheman blir fyllda, eftersom vi blir ännu mer upptagna. Jag har funderat på att separera mitt personliga liv från mitt arbete, men det verkar som att jag bara inte kan göra det. Det här är bara sättet jag lever på.”

Namn Efternamn Bildtext

En framgångssaga

När hon avslutade universitetet trodde hon att hon skulle bli trädgårdsmästare, men som ett barn av staden framstod det regniga brittiska vädret och landskapen mindre lockande. Därav kom idén att fokusera på inomhusväxter. När hon äntligen hittade det perfekta utrymmet för butiken - som öppnade i slutet av 2015, hade hon ingen aning om den framträdande uppmärksamhet växterna skulle få. Ursprungligen var idén att kombinera hennes kärlek till bra möbler och växter baserad på hennes bakgrund inom mode och grafisk design, men strax efter öppningen blomstrade växterna, frodades och tog så småningom över.

“I början var butiken väldigt tom, och vi hade mer möbler än växter. Då hade jag ingen aning om att växter skulle bli så populära. Folk blev lite galna i min butik,” skrattar Jin, när hon berättar hur hon upplevde att hennes lager av växter i alla former och storlekar sålde slut inom den första veckan.

Den överväldigande framgången omvandlades till initiala pop-up-butiker och samarbeten med märken för att styla butiker eller kontor. Sedan, vid 2018 kunde paret öppna upp en andra butik - mycket större än den första, med utrymme att återinföra möbler och design utöver den rätta krukan.

“Jag tror att min bakgrund inom affärer och design har hjälpt mig mycket. Jag tror inte att jag insett det förrän nu, men idag kan jag se att jag kom undan med mycket, utan någon tidigare erfarenhet. Jag tror att folk hade en förvånansvärt hög grad av förtroende när jag föreslog något galet,” säger hon. Och hon övertygade definitivt sin fortfarande växande publik. Sedan 2015 har växter exploderat på Instagram tack vare Jin och Conservatory Archives, som har nästan 100 000 följare till dags dato.

Det vilda och det naturliga

När de fångas i Instagrams ikoniska rutor verkar allt vara precis på sin rätta plats. Men Jin är inget fan av perfektion.

Hon har tappat räkningen på växterna för länge sedan och har svårt att ens börja med att namnge en enda favorit ibland dem. Trogen både växternas natur och sin egen smak har hon dock hittat sin plats mitt i den frodiga grönskan:

“Min estetik är ganska industriell, väldigt öppen och handlar mycket om mycket ljus. När jag dekorerar med växter i den typen av miljö fungerar gröna växter helt enkelt bättre. Jag gillar färgglada växter med blommor, men det är bara inte min stil,” säger Jin.

“Om jag måste namnge en favorit,” säger Jin och ger efter, “skulle jag säga att jag verkligen gillar kaktusar. Men snarare än arten är jag fascinerad av formen på växterna. De kan vara väldigt olika. Jag gillar växter som växer till unika former och figurer. Textur och former är en betydande faktor när vi pratar om växter, för även om vi börjar med samma Pilea, kommer de med tiden att se helt olika ut.”

Så, vad händer när växter blir mindre trendiga, vågar man fråga? “Växter är inte en ändlig vetenskap,” säger Jin och fortsätter, “Jag lär mig fortfarande allt eftersom jag går vidare. Det har verkligen varit en resa, men jag tror att det var meningen att det skulle vara så här. Jag tror dock att växter kommer att vara mer än bara ännu en flyktig trend – de kommer att bli vår livsstil.”

Namn Efternamn Bildtext