Välkommen hem

Vi dyker in i vår samling av Hemhistorier för att fira de kreativa individer som har öppnat sina hem och hjärtan för oss.

Hem är så mycket mer än en fysisk plats fylld med fysiska objekt. Det är vår fristad – en plats där vi verkligen kan vara oss själva och som omfamnar alla livets aspekter. Våra hem är där vi lever våra liv – både det goda och det dåliga.

Precis som ett konstverk är hemmet alltid i rörelse; en personlig duk som utvecklas över tid. Den organiska process som ett hem genomgår speglar vår mänskliga resa genom livet. Under åren har vi haft äran att bli inbjudna hem till ett antal anmärkningsvärda kreativa individer som har talat med oss om livets resa och den roll som deras hem har spelat i den.

Bildtext
Bildtext

Isis-Colombe Combréas, Paris
NÄRA HEM

I 14:e arrondissementet i Paris, precis vid gränsen till Montparnasse, ligger det hem som tillhör Isis-Colombe Combréas, grundaren av MilK Magazine. Isis mål när hon startade MilK var att erbjuda en modern resa in i barndomens värld, eller som hon så träffande uttrycker det, “att skildra konsten att leva familjelivet.”

Isis hem är utbrett över tre våningar och är verkligen en smältdegel av klassisk och modern design: höga tak, breda paneler och orörda stuckaturer refererar till den arketypiska bilden av förkrigstidens parisiska arkitektur, medan en tennblå harts täcker alla golv och ett nätverk av nyligen tillagda metallbalkar sprider sig genom rummen och länkar dem alla samman. “Metallbalkarna spelar en funktionell roll genom att låta oss omfördela utrymmena och omstrukturera den ursprungliga planlösningen från 30-talet,” förklarar Isis. “Det introducerar också ett oväntat och modernt element i utrymmet. Jag gillar att blanda modern design med brutalistiska element och vintage-föremål.”

Det är det som är magin med denna unika parisiska lägenhet – även om den är fylld med djärva, vackra designelement, är allt gjort med en känsla av lätthet och glädje. När man frågar vad som gör ett hem svarar Isis enkelt: “familjeminnen, föremål från våra resor och den nonchalanta närvaron av vår katt.”

Läs hela hemhistorien här

Bildtext
Bildtext

Kristina Line, Köpenhamn
BARA LÄGG TILL VATTEN

Arkitekten Kristina Line, som ursprungligen kommer från Norge, bor i ett litet båthus i ett udda, nästan undangömt område i Köpenhamn som ligger precis vid vattnet i stadens livliga hamnområde. Efter att ha designat och renoverat hemmet från grunden tillsammans med sin arkitektpartner Anton, är parets hem nu fyllt med trädetaljer, naturliga material och mjuka former.

Från vardagsrummet, som också är hennes favoritplats i hemmet, kan Kristina titta ut över vattnet medan eftermiddagssolen filtreras genom gardinerna: "Jag och Anton växte båda upp nära vattnet och har alltid drömt om att bo vid vattnet igen". Hon förklarar att deras hela hem badar i ett magiskt, glödande ljus precis innan solen går ner över Köpenhamns skyline. "Hem för mig är en plats där jag kan känna mig bekväm, skyddad och koppla bort mig från världen utanför. Det är en plats för lugn, värme och stillhet. Det fungerar också som en bas för mina vardagsäventyr, och det är en plats där jag känner mig inspirerad. Här kan jag skapa. Framför allt är hemmet en plats för att bjuda in vänner och familj och grannar för att dela en god måltid, skapa minnen och planer för framtiden".

Läs hela hemhistorien här

Bildtext
Bildtext

Linda Ring, Stockholm
BRÖDHUSET

I ett funkishus från 1940-talet med utsikt över vattnet i stadsdelen Stora Essingen, en liten ö i centrala Stockholm, bor den mångsidiga kreatören Linda Ring. Linda är en frilansande kreatör som arbetar som fotograf och inredningsstylist, och har lagt till en något ovanlig titel på sitt CV: Brödkonstnär. Linda graverar vackra, fantasifulla ansikten i deg, som när de kommer ut ur ugnen liknar konstverk som kunde varit hämtade direkt från den hellenistiska avdelningen av ett konstgalleri.

Lindas hem är i likhet med hennes brödkonst en förlängning av hennes konstnärliga böjelser och är fyllt med vintagefynd, unika detaljer och klassiska svenska designelement: “Jag önskar att jag var en av de personer som kunde säga att deras hem helt enkelt är där deras familj är. Även om det delvis är sant – de är den viktigaste delen av mitt hem – bryr jag mig för mycket om estetik för att inte bry mig om hur mitt hem ser ut. Jag mår fysiskt dåligt i obehagliga miljöer – men å andra sidan är varje sekund i en vacker miljö en fröjd för mig. Det behöver inte vara lyxigt, men det bör finnas fina material, genomtänkta detaljer och en känsla av själ. Det tar tid och ansträngning att skapa ett harmoniskt hem, men det är värt det.”

“Det behöver inte vara lyxigt, men det bör finnas fina material, genomtänkta detaljer och en känsla av själ. Det tar tid och ansträngning att skapa ett harmoniskt hem, men det är värt det.”

Linda Ring, Brödkonstnär

Läs hela hemhistorien här

Bildtext
Bildtext

Juli Daoust Baker, Toronto
EN SKANDINAVISK KÄNSLA

Som ena halvan av teamet bakom livsstilsbutiken och galleriet Mjölk i Toronto, Kanada, ser Juli Daoust Baker sitt arbete som en förlängning av sitt hem – en position som underlättas av det faktum att det ligger precis ovanför hennes arbetsplats. Därinne kombineras ljusa färger, naturliga material och genomtänkta detaljer för att skapa en lugn oas med en distinkt skandinavisk och japansk designestetik.

När de är hemma tillbringar familjen mestadels sin tid samlad runt köksbordet, i ett rum som – liksom mycket av deras hem – är fyllt med ljus ek, grönskande växter och ett noga utvalt urval av antikviteter och kuriosa. “Jag är en hemmakatt och jag märker att mitt nervsystem lätt blir överstimulerat,” berättar Juli för oss, “så de element jag behöver i mitt hem är tillgång till naturligt ljus, min familj och en lugn, tyst atmosfär – även om detta är en ständig kamp med husdjur och barn. Vi satsade på föremål som vi visste att vi ville ha på lång sikt, klassiker i naturliga material som vit ek och naturligt läder – saker som skulle visa patina när de åldras och berätta historien om vår familj.”

Läs hela hemhistorien här

Kethevane Cellard, Paris
FAMILJETRÄDET

I Parisförorten Arcueil ligger ett hus som ursprungligen var avsett som en snickeriverkstad när det byggdes för över ett sekel sedan. Nu är det industriella huset i loft-stil med exponerat rött tegel, stora takfönster och stålbalkar hem till konstnären Kethevane Cellard. Efter ett besök känner vi att för att förstå Kethevanes unika hem måste man först förstå hennes konst.

Som så ofta är, är konst aldrig rakt på sak, och Kethevane förklarar att det finns dagar då inspirationen verkar långt borta. Men när hon försjunker i djupa tankar genom att läsa, ta anteckningar, skissar i sin anteckningsbok och rita, kommer idéerna så småningom. I hennes arbetsrum, som också är husets vardagsrum, hänger en stor anslagstavla. För att visualisera vart hon ska gå härnäst och vilka former hon ska förverkliga, fäster Kethevane alltid allt på den. När det väl är bestämt vad hon ska fortsätta arbeta på, börjar Kethevane tålmodigt skugga sina nya former med bläckpennor eller snida dem noggrant i trä med stämjärn.

När vi frågar vad hem betyder för henne, lutar sig Kethevane tillbaka och reflekterar tyst innan hon svarar: "Hem för mig är en plats där jag kan hitta frid och vila. Men det borde också vara en plats för att välkomna vänner. Båda är lika viktiga för min känsla av hem. Hem är också där min ständigt växande konstsamling finns. Även om jag aldrig haft en stor budget för att köpa konst, är de verk jag äger antingen sådana jag bytt till mig eller köpt från andra konstnärer. Min samling består av en blandning av tryck, några original, några keramikstycken och verk på papper. Sättet jag har arrangerat dem på i mitt hem är subjektivt; de känns bara rätt tillsammans, som om de hade en konversation med varandra."

Läs hela Hemberättelsen här

Billledetext
Billledetext

Mikkel Dahlstrøm, Köpenhamn
LESS IS MORE

Allt sedan fotografen och esteten Mikkel Dahlstrøm flyttade till Köpenhamn år 2019 har han arbetat med att omvandla sin nybyggda lägenhet i Sfinxen, en modern skyskrapa, till ett mysigt och charmigt hem med plats för honom och hans partner, Frederik, att ta det lugnt och slappna av.

För många människor innebär livet i storstaden en liten bostadsyta, och Mikkels lägenhet är ett fantastiskt exempel på hur man kan bo både estetiskt och funktionellt på en begränsad yta: "Jag tror att nyckeln till små boenden är att vara mycket selektiv. Om något nytt kommer in måste något annat ut. Saker måste fungera och vara praktiska här, men de måste också se bra ut. Det är därför jag dekorerar min omgivning på ett relativt minimalistiskt sätt, så att det alltid ser ganska prydligt ut."

Även om du utövar 'small living' anser Mikkel att mysighet alltid är något du bör överväga i dina inredningsplaner, oavsett hur du bor: "Under många år hade jag glömt bort mysighet och bekymrade mig bara över att allt skulle se fantastiskt ut. Men idag vet jag att mitt hem främst måste vara en plats där jag kan koppla av och hitta den lugn som låter mig generera nya idéer och fortsätta att utvecklas kreativt."

"Under många år hade jag glömt bort mysighet och bekymrade mig bara över att allt skulle se fantastiskt ut. Men idag vet jag att mitt hem främst måste vara en plats där jag kan koppla av och hitta den lugn som låter mig generera nya idéer och fortsätta att utvecklas kreativt."

Mikkel Dahlstrøm, Fotograf & Estet

Läs hela Hemberättelsen här