En guide till barnrummet

Skapa en harmoniskt fristad där ditt barn har utrymme att leka, lära sig, vila och ladda om vid alla åldrar.

Ditt barns rum är deras fristad: en plats som är helt deras egen, där de kan vara sig själva bortom förväntningar och gränser från den yttre världen. Hjälp dem att skapa ett harmoniskt utrymme där de fritt kan leka, lära, vila och ladda om – oavsett ålder.

Att designa ett barnrum är ett spännande projekt, men det kan också vara överväldigande, särskilt om du inte vet var du ska börja. Oavsett om du är en nybliven förälder som förbereder dig för ditt första barns ankomst eller om du gör om ett rum för dina växande barn, kommer den här guiden att ge dig den väsentliga information du behöver för att skapa ett funktionellt och stilfullt barnrum.

Bildtext
Bildtext

0-3 År

Var ska man börja?
Tänk på rummets layout och tillgänglighet för dig och ditt barn. När du väljer möbler är det en bra idé att leta efter stycken som kan växa med ditt barn – både funktionellt och estetiskt. En konvertibel spjälsäng som kan omvandlas till en småbarnssäng säkerställer långvarighet, medan hållbara, naturliga material i neutrala färgpaletter är tidlösa, vilket gör att du kan överlämna föremålen till andra barn när ditt barn har vuxit ur dem – vare sig det är syskon, kusiner eller familjevänner.

Vilka undervärderade babyartiklar tenderar ofta att bli förbisedda?
En bekväm amningsstol är ofta förbisedd men kan vara en räddare i nöden under sena nattmåltider. En vacker, mysig fåtölj är en tidlös möbel som du kan behålla för alltid – och den blir ännu bättre när den är fylld med minnen från de tidiga dagarna med ditt barn.

Överskattade saker som du tycker att många investerar i men sedan inte använder?
Baby-specifika prylar, som våtservettsvärmare eller flasksterilisatorer, är ofta överskattade och inte nödvändiga. Fokusera istället på att investera i kvalitetssaker som kan växa med barnet.

3-6 År

Vad är det viktigaste?
För små barn inkluderar detta en säng, en byrå, förvaring för leksaker och en bekväm läsfåtölj. Ett skrivbord eller litet bord kan också vara användbart för att skapa konst och göra läxor. Överväg förvaringsmöbler som är roliga och lekfulla, vilket kommer att hjälpa till att uppmuntra städande som en rolig uppgift som du kan dela med ditt barn.

Hur gör jag om ett småbarnsrum till ett rum för ett yngre barn?
Överväg att återanvända möbler och dekor när du omvandlar ditt småbarnsutrymme till ett yngre barns rum. Till exempel kan en skötbord bli en förvaringsenhet för leksaker och många spjälsängar kan konverteras till småbarnssängar. Genom att återanvända föremål kan du spara pengar och minska avfall.

Finns det några föremål som jag bör överväga att investera i som kommer att vara i barnrummet under en längre tid – sådana som kanske följer med till nästa fas också?
Leta efter saker som är gjorda av högkvalitativa, naturliga material och har en tidlös design som inte snabbt går ur stil. Dessa material kommer att patineras med användning och ge dig arvegods som dina barn kan överlämna i framtiden.

Bildtext
Bildtext

6-9 År

Vad är det viktigaste?
För äldre barn inkluderar det viktigaste en säng, en byrå, ett skrivbord och en bokhylla. Ytterligare förvaring för leksaker och spel kan också vara användbart.

Finns det några särskilda justeringar av barnens utrymme som föräldrar bör tänka på nu när de är äldre?
När barn blir äldre behöver de ofta ett utrymme för att studera och göra läxor. En bekväm stol och en välbelyst arbetsplats kan uppmuntra till fokus och produktivitet. När barn blir äldre och börjar uttrycka sig själva och sin identitet allt mer, kanske du vill överväga att inkludera ett särskilt område för konst och kreativa projekt.

Hur kan du bäst involvera ditt barn i processen att dekorera deras rum?
Barn i den här åldern kan ofta ha många åsikter om vad de gillar och hur de vill att deras utrymme ska se ut och kännas. Inkludera dem i dekorationsprocessen genom att be om deras åsikter kring färgval och vilka föremål de dras mest till.

Våra bästa tips

1. Investera i möbler som kan växa med ditt barn:
Överväg att investera i möbler som kan konverteras eller återanvändas när ditt barn växer. Dessa kommer sedan att bli arvegods som kan delas med andra barn eller överlämnas mellan generationer.

2. Var kreativ:
Inkludera ett utrymme där ditt barn kan vara kreativt – oavsett om det är ett skrivbord med stol för att rita och pyssla eller utrymme för fri, fantasifull lek.

3. Betona organisation och förvaringslösningar:
Barn (och deras föräldrar) tenderar att samla på sig mycket saker, så att ha tillräckliga förvaringslösningar är avgörande. Roliga och lekfulla förvaringsmöbler kommer att hjälpa till att uppmuntra städning som en rolig uppgift du kan dela med ditt barn.