Amanda Betz x ferm LIVING

Konstnären och arkitekten Amanda Betz skapar unika konstverk i papper.

I en liten studio på Islands Brygge i Köpenhamn finns ett unikt kreativt universum. Här hittar man pappersobjekt i en mängd olika storlekar och hyllor fyllda med pappersark i alla tänkbara storlekar, redo att vikas eller klippas. Amanda Betz är en arkitekt från Det Kongelige Danske Kunstakademi, men hennes arbete har alltid involverat kreativitet. Hennes mamma arbetade som scenograf och tog ofta med sig sitt arbete hem. Amanda gav ofta sin mamma råd när de arbetade i deras vardagsrum, "Min mamma lärde mig att se. Hennes perspektiv var att jag skulle bestämma över estetiken och ha en åsikt om den. Jag tror att det hjälpte mig att bli tagen på allvar från tidig ålder. Detta har lett till att jag ständigt fortsätter att granska vad jag gör."

Genom sitt arbete på the Danish Art Workshops öppnades Amandas ögon för papperets potential. Under sin utbildning använde Amanda alltid papper för att konstruera modeller, så att arbeta med papper som medium var naturligt för henne. När hon fortsatte att arbeta med papper växte hennes intresse, "Jag känner att papper kan göra samma sak som lera när det gäller att skapa skulpturer och papper kan faktiskt göra så mycket mer. Det finns en frihet och lekfullhet i papper som du inte hittar någon annanstans. Genom att ha extrem precision i arbetet kan du tillåta delar av det att vara mer slumpmässiga och naturliga när allt annat är väldefinierat. Ögat ser kontrasterna mellan det stränga och det slumpmässiga, vilket är något jag tycker är ganska intressant."

När man observerar Amandas verk kan många av dem bäst beskrivas som arkitektoniska, tredimensionella konstruktioner i papper. Amandas kreativa process är också tredimensionell eftersom det är precis så hon uppfattar nya idéer. Amanda känner att hennes arbete ska väcka spänning hos betraktaren och representera något som papper aldrig tidigare hade förknippats med eller använts för. Med dessa tankar i åtanke börjar Amanda utforska och testa sina idéer. Som hon beskriver det, är allt hon gör ett experiment, tills hon lyckas.

"En av begränsningarna med att arbeta med papper är att det är ett material som kräver att du är försiktig med det. Men detta är också en egenskap som ger papper dess skönhet och poetiska känsla, eftersom verken måste hanteras med omsorg."

För ferm LIVINGs julsortiment har Amanda skapat Paper Star Sun, Christmas Paper Tassels och Christmas Paper Cones, alla producerade av FSC™-certifierat papper. De kännetecknas av sitt lekfulla och moderna tillvägagångssätt till traditionella julklipp i papper, vilket den danske författaren Hans Christian Andersen hade en mindre känd talang för, samtidigt som de ligger i linje med Amanda Betz stränga arkitektoniska designuttryck.

Amanda hade blivit uppmuntrad att göra pappersjuldekorationer i många år, men när hon slutligen omfamnade idén och började klippa, var hennes mål inte att göra dem söta och gulliga. Så när samarbetet med ferm LIVING presenterade sig, hade hon ingen tvekan om att matchningen var där, "Produkterna är mycket taktila - det finns speciella texturer involverade i allt ferm LIVING gör. Det finns också många lekfulla element, både i barnkollektionen och i deras produkter för vuxna, där du hittar produkter som är 'knasiga individer'. Estetiken och detta lekfulla tillvägagångssätt för att dekorera ett hem var något jag kunde relatera till."

Amandas design för Paper Star Sun började ursprungligen som en dörrkrans. Men när Amanda började arbeta med designen, tog papperet henne i en annan riktning, "Jag gjorde många vikningar och skalade upp arbetet så att det kunde bli en krans. Men när jag band den med ett band, kunde jag se att något hände. Jag stramade åt den ännu mer och plötsligt kunde jag se stjärnan framför mig."

Resultatet blev en modern julstjärna vikt från ett enda pappersark, som kännetecknas av sina öppna sidor och ger betraktaren direkt insyn i den vackra konstruktionen som påminner om traditionell japansk origami. Amanda förklarar att en av de speciella sakerna med juldekorationerna för ferm LIVING är deras skörhet och förmåga att leka med ljus och skuggor, "En av begränsningarna med att arbeta med papper är att det är ett material som kräver att du är försiktig med det. Men detta är också en egenskap som ger papper dess skönhet och poetiska känsla, eftersom verken måste hanteras med omsorg. Konstverk producerade med papper har också en unik förmåga att förmedla ljus och skugga, eftersom ljuset kan leka med papperet och kasta de vackraste skuggorna. Denna aspekt är en stark egenskap i Christmas Paper Tassels och Christmas Paper Cones, där silhuetterna har så mycket liv."

När man frågar hur hon dekorerar för jul, säger Amanda med ett leende, "Det är mycket papper." Amanda är en allsidig estet och att dekorera sitt hem för julen är något hon verkligen njuter av. Men för Amanda är inte känslan av jul nödvändigtvis beroende av specifika objekt eller traditioner, det handlar mer om relationer och att njuta av varandras sällskap i en mysig miljö. Oavsett om julen firas hemma hos mamma, där bekanta barndomstraditioner finns, eller om det är i sin svärmors glitterfyllda vardagsrum, känns julen fortfarande som hemma: "Innan jag hade barn, trodde jag att julen måste vara på ett visst sätt. Men så fungerar det inte. Det finns så många människor och känslor inblandade i julen och alla firar på olika sätt, så för mig har julen kommit att handla om närvaro. Den kan vara föränderlig, så länge jag är med de människor jag bryr mig om."