En miljö för berättelser: Hemma hos Laura Logan

Vi besökte inredningsarkitekten Laura Logan i hennes soliga, historiska Londonhem – en plats där historia och modernitet går hand i hand.

För den brittiska inredningsarkitekten Laura Logan har hemmet alltid varit mer än bara en plats där man bor – det är en miljö för berättelser. Laura växte upp i Leeds i viktorianska 1800-talshus – omgiven av ålderdomliga miljöer med högt i tak, mörka, svala källare och mystiska vindar. Även om dessa barndomshem var charmiga lämnade de ofta en del övrigt att önska, med skallrande fönster, dåligt passande dörrar och oförutsägbara rörledningar. Dessa tidiga erfarenheter lärde Laura att verkligen uppskatta hus som låter barnets fantasi flöda fritt.

 


 

När Laura och hennes familj flyttade till London letade hon efter ett hem med samma atmosfär. ”Jag ville ha ett hus med en tydlig identitet, ett hus i ett samhälle där jag kunde rota mig och bli en del av något istället för att bara bo ’någonstans’ i London”, säger hon. Hon började renovera ett mindre hus i området, men upptäckte snart att hon fascinerades av ett närliggande hus som hon ofta gick förbi på sina promenader. Även om huset var strukturellt sunt var det en excentrisk ”mischmasch” av inredningsstilar som hade tillkommit de senaste fyrtio åren – det var fullt av omaka utsmyckningsdetaljer, udda placerade dörrar och fönster och hade en övervuxen trädgård. Där andra kanske hade sett kaos såg Laura potential. ”Det var ett bra hus, men framför allt såg jag att det hade potential att bli ett bra hem”, förklarar hon.

Huset är byggt 1867 och vittnar både om historia och om modernitet. Många av de gamla viktorianska murarna är fortfarande kvar, och Laura har valt att lyfta fram dessa element snarare än att dölja dem. I köket ramar ett fönster in en av de ursprungliga murarna, som dagligen påminner om hemmets gamla förflutna. ”Jag älskar att de flesta ursprungliga murarna fortfarande finns kvar och vittnar om över 100 års historia”, förklarar Laura. Som kontrast finns även modernistiska inslag som tillför en känsla av fräschör och ljus, vilket skapar en intrikat balans mellan gammalt och nytt.

 

 

Lauras inredningsstil kan bäst beskrivas som enkel men uttrycksfull. Hon tillför även en djup Medelhavskänsla genom sin kärlek till keramik, vilket ger rummet extra värme och textur.


 Jag dras till de gemensamma nämnarna i den japanska och nordiska designtraditionen: enkelhet, funktionalitet och känsla för detaljer. Mitt arbetssätt bygger på en respekt för naturliga material, en kärlek till jordnära färger och en ödmjuk inställning till hantverkets uttrycksfullhet.”


Hemmets planlösning får sin indelning genom material och inte väggar, vilket ger ett flytande flöde mellan olika aktiviteter – där lek osynligt övergår i arbete och stunder av kaos ger plats för lugn. Något som är centralt för Lauras designfilosofi är tanken om samexistens. Kök och vardagsrum fungerar till exempel som ett nav med flera olika funktioner: matlagning, lek och avkoppling. Denna planlösning, som har kallats ”en plats för anti-eskapister”, suddar ut gränserna mellan inomhus och utomhus och skapar en miljö som känns både expansiv och intim. ”Vi ville ta in utomhusmiljön och skapa ett sammanhängande rum där den yttre världen integreras i vår heminteriör”, förklarar hon. Naturmaterial, rikligt med ljus och en genomtänkt planlösning gör den här platsen till en fristad som inbjuder människor att stanna och njuta av stunden.

Billledetext
Billledetext

För Laura berättar varje del av hennes hem en historia. ”Ända sedan jag var liten har jag varit fascinerad av tanken på hus som en plats där människors berättelser får ta plats”, förklarar hon. Ett av familjens mest uppskattade föremål är ett gammalt matsalsbord som står mitt i köket. Trots att det har många år på nacken utgör det fortfarande ett diskret, stabilt nav för långsamma solskensfrukostar och familjeliv.

Lauras omfattande keramiksamling är ett annat viktigt inslag som tillför djup och personlighet. Sedan barnsben har hon skapat och samlat keramikföremål. Många av dem syns också i hennes hem, bland annat en trio specialgjorda hängande keramiklampor ovanför köksön. ”När det gäller föremål till hemmet är jag världens samlare och precis som med hus är jag alltid nyfiken på historier om de föremål jag har samlat på mig genom åren”, säger hon.





 

Laura beskriver sonens rum som ”en explosion av solsken” – det är ett av hemmets rum som hon tycker allra mest om. ”Jag har alltid tyckt att bra design har blivit en angelägenhet för vuxna, medan barnens rum lätt blir något man tänker på i efterhand. För mig är det viktigt att barnens rum kan skapa en övergång från den spännande, kreativa leken till de lugna ritualerna vid dagens slut”, säger hon. Med detta i åtanke har Laura skapat ett soligt rum som formligen sprakar av energi.

Rummet med söderläge och en fransk balkong badar i naturligt ljus, som kompletterar en livfull palett av gult, grönt och cederträ. Inredningen bygger på hennes sons kärlek till djur och innehåller inslag som giraffer och leoparder för att stimulera hans fantasi. Gamla kägelspel och djur i papier-maché blandas med moderna mjukisdjur och djungelfordon, vilket speglar Lauras bredare filosofi om att blanda gammalt och nytt för att skapa ett rum med en känsla av både dynamik och trygghet. ”Det finns inget bättre än att varva ner tillsammans med honom i slutet av dagen och se solen sakta gå ner utanför hans balkongdörrar”, säger hon.

Billledetext
Billledetext

Som inredningsarkitekt är Lauras sätt att skapa ett hem förankrat i en cirkulär filosofi, med fokus på material som är naturliga, hållbara och om möjligt återanvänds. Hon är medveten om vilken miljöpåverkan hennes val har, från bevarandet av de ursprungliga furugolven och fönsterluckorna till det gamla matsalsbordet som familjen älskar att samlas kring. ”I praktiken har detta cirkulära tänkande format de material, möbler och den inredning som vi har integrerat i utrymmet där vi bor”, tillägger hon.

Men strategin för att inte slösa med det som kan behövas i framtiden går djupare än så. ”Kort sagt: om vi vill behålla en levande plats, och inte bara en överlevnadsplats, måste vi vara medvetna om – och hantera – livscykelkonsekvenserna av våra designval”, förklarar Laura.


Genom att eliminera avfall och föroreningar från skapandeprocessen och se till så att material fortsätter att användas och inte hamnar på tippen ville vi renovera hemmet på ett så hållbart sätt som möjligt. Resultatet blev en plats som har positiv inverkan på oss själva och på vår planet.”


Laura Logans hem är en omsorgsfull blandning av historia, medveten design och personlig stil. Det finns en tanke bakom varje rum, föremål och designval, vilket skapar en plats som är djupt personlig och samtidigt inbjudande. För Laura handlar det inte bara om att skapa en vacker plats, utan också om att utforma en miljö som främjar kreativitet, underlättar familjeritualer och värnar om naturen. Som hon själv uttrycker det: ”Bra designbeslut skapar bra miljöer, inte bara för oss själva utan också för naturen.”

Du kan se mer av Laura Logans arbete på hennes webbplats, House of Logan och se en del av hennes hem på Instagram genom att följa @house_of_logan