Bakom Desert-serien: Så skapas våra PET-textilier

Vi tar dig bakom kulisserna på produktionen av våra textilier från Desert-serien, som är gjorda av 100% återvunnen post-consumer plast. Följ med oss på resan där vi omvandlar bortkastad plast till vackra, hållbara och mjuka textilier.

EN MODERNISTISK DESIGN

Vår Desert-serie kombinerar modernistisk design med hållbar funktionalitet för att skapa produkter som är perfekt anpassade för livet både inomhus och utomhus. Allt började med vår Desert Lounge Chair, som sedan har kompletterats med Desert Stool och Desert Cushion. Dessa mångsidiga, strömlinjeformade designprodukter har alla textilier som är helt gjorda av återvunnen post-consumer plast. Dessutom har vi flera andra textilkollektioner, som Way-serien, Hem-mattorna och Path Hammock, som är tillverkade med samma process. Så hur omvandlar vi plastavfall till vackra, hållbara textilier mjuka som ull?

FRÅN PLAST TILL PET-GARN

Vår textiltillverkare ligger i Indien. Till att börja med skördas plastavfall från hela landet, och sorteras och segregeras för att säkerställa att det är ren plast. Detta skickas sedan till en återvinningsfabrik där avfallet konsolideras och krossas, vilket komprimerar plasten till solida block. Dessa block strimlas i sin tur till små plastflisor, som sedan bearbetas för att producera mjuka stapelfibrer. Dessa slanka, fluffiga fibrer har ett nästan hårliknande utseende och är nu redo att spinnas till garn.

Det är vid detta skede i processen som råmaterialet anländer till vår tillverkningsanläggning. Regionen, belägen i en stad som heter Bhadohi i delstaten Uttar Pradesh, har en rik historia och kultur för vävning, en färdighet som har finslipats över många generationer.

Läs mer om vår textilleverantör här

När plastfibrerna har anlänt omvandlas de till garn på plats. Det första steget är att mata in fibrerna i en kardmaskin, där de fördelas jämnt och borstas med roterande borstar. När de rätats ut omvandlas de enskilda fibrerna till en porös massa som liknar ett tygliknande ark. Detta mjuka, tunna ark bearbetas sedan igen, och passerar genom små öppningar som omvandlar materialet till lösa garn. Nästa steg är att ta bort dessa från kardmaskinen och vrida dem på spinnmaskiner, varefter materialet spinns till önskad tjocklek och tajthet, vilket resulterar i starkt, hållbart PET-garn som liknar en tjock ulltråd. Garnet färgas sedan i de valda färgerna, varefter det är redo att vävas till vackra textilier.

RESULTATET: VACKERT,
HÅLLBART OCH MJUKT VID BERÖRING

Från och med nu är processen för att väva textilsitsar, mattor och kuddar exakt densamma som när man arbetar med nyull. Produkterna tillverkas av skickliga hantverkare som arbetar för hand med en vävstol, vilket gör varje enskilt stycke unikt. Resultatet är en mjuk, lyxig finish. Det är dock fortfarande helt och hållet plast, och materialets fördelaktiga egenskaper kvarstår, vilket säkerställer hög hållbarhet och enkelt underhåll. Textilierna absorberar inte vätska och är därför idealiska för både inomhus- och utomhusbruk. Dessutom kan återvunnet PET-garn återvinnas igen, vilket innebär att om det blir dags att pensionera den valda textilien – förhoppningsvis efter många års gott bruk – kan det återvinnas och återanvändas på nytt.

På ferm LIVING har vi valt att arbeta proaktivt med innovativa och hållbara material. Inkluderingen av dessa material är en integrerad del av designfasen, och med varje ny kollektion och varje ny produkt kommer vi att fortsätta utmana oss själva att arbeta med nya och hållbara material, och vi kommer att fortsätta att lägga till hållbara lösningar och material i vår portfölj. Vi gör det för att vi tror på det och känner att det är en del av vårt ansvar. Vi designar inte bara för idag, utan för framtiden, där hållbara åtgärder kommer att bli ännu viktigare.