Bakom designen: Ark Chairs

Upptäck hur ansvarstagande låg i framkant från allra första början när de mångsidiga och vackra Ark Chairs designades.

Med ambitionen att skapa en ärlig, långvarig design med lågt klimatavtryck, föddes Ark Chair-kollektionen. Upptäck hur ansvarstagande var i förgrunden för designprocessen från allra första början.

Bakom designen: Ark Chairs

Att designa en arketypisk stol

Inspirerade av en önskan att föra enkel och ärlig design till förgrunden, bestämde sig vårt in-house designteam för att skapa en kollektion av ansvarsfulla, mångsidiga och vackra trästolar för hela familjen.

Teamet började designprocessen genom att konceptualisera idén om en stol: “Vi frågade oss själva hur det skulle se ut om vi bad någon, ett barn eller en vuxen, att helt enkelt rita en stol,” säger Estelle från designteamet, som arbetade med utvecklingen av Ark. Från denna fråga fick designteamet dimensionerna av en arketypisk stol; fyra ben och ett enkelt säte och ryggstöd. Idén om att skapa en geometrisk design med raka, enkla linjer stämde också överens med ambitionen att producera en stol med så lite avfall som möjligt.

För att uppnå detta mål kontaktade designteamet det danska företaget Målbar, som specialiserar sig på att mäta CO2e-avtrycket av produkter med hjälp av deras klimatscreeningsverktyg. Detta hjälpte till att säkerställa att hela processen för att skapa stolarna, från råmaterial till färdig produkt, är ansvarsfull och med ett hållbart tankesätt.

Med detta mål i åtanke beslutade teamet att skapa tre olika Ark Chairs – en Dining Chair, en Kids Chair och en High Chair – alla tillverkade av FSC™-certifierade askplankor med standardmått, med beaktande av hållbarhet inom ett antal parametrar.

Att arbeta med standardmått säkerställer att produktionen av varje stol resulterar i så lite avfall som möjligt. Att enbart arbeta med träplankor gör också att stolarna kan monteras med endast 6-8 standardskruvar, utan att använda någon form av lim. Detta gav också möjligheten att paketera stolarna platt, vilket innebär att varje stol anländer till kunden i demonterat tillstånd, och det säkerställer i sin tur en smidigare, mer platsbesparande frakt- och transportprocess. Designteamet såg också en fördel i att den platta förpackningen möjliggör för kunderna att inte bara enkelt montera, utan också demontera, stolarna vid behov.

När formen och materialet för Ark Chairs var slutgiltiga, började designteamet leka med färg och slutligt uttryck. De bestämde sig för att skapa två versioner av varje stol; en rå, oljad med ett enkelt och tidlöst uttryck, samt en samtida blå som kommer att ge varje hem ett diskret men ändå spännande tillskott av färg.

Idén om att skapa en geometrisk design med raka, enkla linjer stämde också överens med ambitionen att producera en stol med så lite avfall som möjligt.

Bakom den ansvarsfulla produktionen av Ark-kollektionen

Ark Dining Chairs, Kids Chairs och High Chairs produceras alla inom EU, i en fabrik belägen nära Venedig i norra Italien.

I fabriken matas de standardiserade FSC™-certifierade träplankorna in i en maskin som är specialiserad på att skära trä till exakta mått, vilket begränsar avfall. När träplankorna har skurits till rätt storlek delas de in i kategorier, beroende på vilken stol de är avsedda att bli.

De delar som ska bli de råa, oljade Ark Chairs behandlas för hand av en av hantverkarna som arbetar i fabriken, medan delarna för de blå Ark Chairs målas i en närliggande fabrik som specialiserar sig på att använda vattenbaserade färger som är lämpliga för barnmöbler.

Innan de färdiga komponenterna av stolen är plattförpackade och skickade till oss i Danmark, kvalitetskontrolleras varje enskilt element av en hantverkare, för att säkerställa att våra kunder endast får stolar av högsta kvalitet.

Läsbar och ansvarsfull design

När Ark Chairs skapades påverkades både design- och produktionsprocessen i stor utsträckning av de medvetna, informerade val som gjordes för att aktivt begränsa avfall och förlänga designens livslängd. Genom att arbeta med Målbar och deras verktyg för klimatscreening av produkter redan i utvecklingsfasen, kunde vi skapa en kollektion av inte bara dekorativa, utan också ansvarsfulla, tidlösa och vackra stolar som kan användas i hela hemmet, från barnrummet till matsalen.