Bakom Liba Watering Can

Att ge nytt syfte till Återvunnen Post-Consumer Plast

Följ med oss på resan av att omvandla återvunnen post-consumer plast
till den skulpturala och funktionella Liba Watering Can.

DESIGN MED ETT SYFTE

Funktion möter ansvarsfull design i vår Liba Watering Can tillverkad av 100% återvunnen post-consumer plast. Med sin organiska, kurvade form ser vi den som en inbjudande design; en du kan interagera med, lyfta upp och använda varje dag för att vattna dina favoritväxter. Vi firar hantverksskickligheten som ligger bakom tillverkningen av vår Liba Watering Can genom att ta dig igenom hela processen – från återvunnen plastgranulat till färdig produkt.

EN CIRKULÄR PROCESS

Liba Watering Can är designad med hållbarhet i åtanke, både när det gäller funktion och material, och produceras i Danmark med återvunnen post-consumer plast. Det specifika granulat som används för Liba Watering Can kallas HDPE, som står för High Density Poly Ethylene. Som en av de mest mångsidiga typerna av plast används HDPE för en mängd olika ändamål, inklusive de flesta plastflaskor som används för att förvara hushållsvätskor som tvål, tvättmedel och lotion. Plasten skördas från återvunnet förpackningsavfall, sorteras och rengörs innan den bryts ner och bearbetas till HDPE-granulat som används för att tillverka Liba Watering Can.

När granulatet anländer till vår tillverkare i Danmark, tillsätts ett specifikt färgämne för att ge Liba Watering Can dess vackra färger. Beroende på färgen tillsätts 1-3% färgämne till materialet för att uppnå de specifika ferm LIVING-nyanserna. Eftersom granulatet är gjort av förpackningsavfall kommer det alltid att finnas små, subtila färg- och ytvariationer. Vi anser att detta tillför skönhet till designen och berättelsen, eftersom det innebär att ingen Liba Watering Can någonsin är den andra lik.

Granulatet värms upp till en porös massa. Denna massa hälls sedan i en gjutform för Liba Watering Can, där den blir uppblåst till rätt form i en process som kallas blow mouldning. Luften fördelar materialet jämnt i formen samtidigt som den skapar det ihåliga utrymme som senare ska innehålla vatten.

Härifrån släpps Liba Watering Can från formen. Blow mouldning-processen lämnar alltid en viss mängd överskottsmaterial, som skärs bort från vattenkannan för hand av en skicklig hantverkare med endast det som arbetsuppgift. Det krävs precision och en stadig hand för att uppnå bästa resultat, eftersom hela skärprocessen måste slutföras medan vattenkannan fortfarande är varm. Detta är avgörande för designens mjuka, organiska uttryck, eftersom värmen möjliggör för hantverkaren att uppnå en så slät yta som möjligt.

Genom hela produktionen av Liba var det avgörande för oss att minimera avfall så mycket som möjligt, och därigenom säkerställa en cirkulär produkt. Skönheten med Liba Watering Can är att allt överskottsmaterial från skärprocessen bryts ner och används för att producera nya vattenkannor, genom att biproduktplasten läggs till i nästa sats granulat. Detta innebär att inget material går till spillo och varje bit HDPE-granulat får ett nytt syfte i form av en Liba Watering Can.

Slutprodukten är en modern tolkning av ett klassiskt trädgårdsredskap. Liba Watering Can är lättviktig med en strömlinjeformad, intressant silhuett som påminner om klassiska lerkrukor från det förflutna. Den är både dekorativ och funktionell med en generös kapacitet på fem liter, och passar lika bra på din balkong som i ditt vardagsrum. Eftersom den är tillverkad av återvunnet material i stället för ny plast, finns det små, subtila variationer i det slutliga materialet som gör varje vattenkanna unik. Som ett sista steg kompletteras Liba Watering Can med en etikett tillverkad av FSC-certifierat papper gjort av vass och trämassa som hänger i ett återvunnet polyestersnöre. Den färdiga Liba Watering Can är nu redo att skickas till våra utvalda återförsäljare över hela världen.

Utforska vår Liba Watering Can – HANDLA NU

EN ANMÄRKNING OM HÅLLBARHET

Hållbarhet och ansvar blir hela tiden en allt större del av ferm LIVINGs DNA. Vi tror att det är avgörande att proaktivt fortsätta skapa nya produkter med innovativa och hållbara material. Med varje ny kollektion och varje ny produkt fortsätter vi att utmana oss själva för att utöka gränserna och lägga till ytterligare hållbara designlösningar till ferm LIVING-portföljen. Vi gör det för att vi tror på det och känner att det är en del av vårt ansvar. Vi designar inte bara för idag, utan för framtiden, där hållbara åtgärder kommer att bli ännu viktigare.

Vår Liba Watering Can är gjord för att hålla. Skulle du dock - efter många år av god användning - vilja göra dig av med din Liba Watering Can, kan den återvinnas ansvarsfullt eftersom den är tillverkad av 100% HDPE-plast.

Läs mer om vår syn på hållbarhet här

Tack till Gravenhorst Plast A/S