Köpenhamnsguiden

En guide till våra favoritplatser i vår älskade hemstad

Köpenhamnsguiden är en stämningsfull hyllning till staden som formade oss. Livet är fullt av kontraster, och därför är det ingen överraskning att den stad vi kallar vårt hem förkroppsligar just denna princip. Mot en bakgrund av väderbitna kullerstensgator, slingrande kanaler och barockpalats har en designkultur i världsklass slagit rot, präglad av ett överflöd av trendiga kaféer, livliga matställen, moderna konstgallerier och eklektiska samhällskoncept.

Upptäck våra lokala favoritmatställen och designhotspots, utforska charmiga stadsdelar fulla av karaktär och fördjupa dig i landmärken som berättar historien om Köpenhamns förflutna och nutid. Oavsett om du är förstagångsbesökare eller har bott i Köpenhamn länge har Köpenhamnsguiden utformats för att hjälpa dig att uppleva staden med våra ögon. Hjälp oss att hylla kärnan av Köpenhamn – från dess dolda pärlor till dess ikoniska institutioner – och upptäck varför denna stad har en speciell plats i våra hjärtan.

New Mags

Undangömd på de slingrande gatorna i den gamla delen av Köpenhamn ligger New Mags – en fristad för designentusiaster, kräsna estetiker och läsare. Bokhandeln grundades 2016 och hyllar ”det meningsfulla, det vackra, det stora, det lilla, det underliga och det som är viktigt”. I det lugna konceptutrymmet får besökarna bläddra i en samling vackert inbundna böcker som spänner över livsstil, design, konst och resor, var och en särskilt utvald med ett skarpt kuratoröga.

www.new-mags.com

Resto Bar

Resto Bar ligger mitt på livliga Vesterbro Torv och hyllar livets enkla glädjeämnen med välgjord italiensk ”comfort food”. Restaurangen grundades av två erfarna krögare och erbjuder ett urval av romantiska men opretentiösa italienska klassiker, tillagade med kulinarisk expertis och känsla för detaljer. Från rejäla favoriter som handgjord pappardelle med kaninragu till oväntade rätter som duva – på den ständigt föränderliga säsongsmenyn finns något för alla gäster.

www.restobar.dk

Brigade Gallery

Brigade är ett samtida galleri och konstnärsresidens med internationell inriktning som främst verkar från sitt galleri i Köpenhamns stadsdel Vesterbro. Tanken bakom galleriet är att främja unika dialoger mellan olika discipliner och det har en livfull samling konstverk från både etablerade och nya, lovande konstnärer. Här finns också ett café och en konceptbutik med böcker, tidskrifter, tryck och olika designföremål.

www.brigadegallery.com

Dallas Coffee

Dallas Coffee ligger på en sidogata till Østerbros huvudgata och är ett charmigt lokalt café med eklektisk, färgglad inredning och uppfinningsrika maträtter som varierar med årstiderna. Kaféet har endast en handfull sittplatser och erbjuder en intim men ändå välkomnande atmosfär. Bland tidigare och nuvarande höjdpunkter på menyn finns en sandwich med kimchi och jordnötssmör och deras version av hojicha – en rostad matcha latte som serveras med färsk jordgubbssirap.

@dallas.cph

bird

bird är en hipp cocktail- och vinylbar på Frederiksberg. Barens dämpade belysning och rena, minimalistiska linjer utstrålar en enkel känsla av coolhet, som accentueras av en anmärkningsvärd skivsamling som visas upp bakom baren. Bird är en tillflyktsort för både audiofiler och mixologer och har fått en hängiven fanskara tack vare sina ständigt nya spellistor, sin varma service och sin skickligt utformade dryckesmeny. Drinklistan består av klassiska cocktails som utförts till teknisk perfektion och avslutats med härliga, moderna smaker och oväntade twister.

www.birdcph.dk

Ordrupgaard

Ordupgaard ligger strax norr om Köpenhamn och består av en konstsamling i världsklass tillsammans med utomhusutställningar, unika installationer och innovativa arkitektoniska inslag. Museet skapar en dialog mellan det förflutna och nutiden och är hem för en omfattande samling av danska och franska konstverk från 1800- och 1900-talet. På området finns en modern tillbyggnad ritad av den visionära arkitekten Zaha Hadid samt den danske legenden Finn Juhls hem från mitten av 1900-talet.

www.ordrupgaard.dk

FL Coffee Bar

Kuglegården 1–5 ligger bland charmiga kanaler, eklektiska husbåtar och den livliga fristaden Christiania och framstår som en historisk pärla. Denna ståtliga byggnad från 1770 fungerade en gång i tiden som arsenal för den danska militären. Efter en omfattande renovering 2019 rymmer den nu ett uppslukande universum tillägnat allt som har med ferm LIVING att göra.

I hjärtat av denna omvandling finns vår butik, vårt showroom och vår kaffebar, som ligger på bottenvåningen. Här kan du ta del av hela ferm LIVING-kollektionen tillsammans med ett omsorgsfullt urval av vintagekuriosa, växter och litteratur. FL Coffee Bar inbjuder dig att njuta av en kopp nybryggt kaffe eller te eller en islatte på den solbelysta innergården.

Läs mer här

Italo Thai

Italo Thai ligger i en lokal som tidigare har varit både slakteri och thailändsk takeaway och serverar en spännande blandning av italienska och thailändska rätter. Med endast 28 tätt packade sittplatser påminner den livliga atmosfären om en traditionell italiensk trattoria, komplett med vita dukar, handgjord pasta och ett urval av fina viner och spritdrycker som flödar till sent på kvällen. Detta livliga ställe på Vesterbros charmiga Værnedamsvej besöks av stadens mest fashionabla gäster och utlovar en oförglömlig kväll.

www.italothai.dk

Another Aspect x La Cabra

La Cabra grundades i Århus år 2012 och är ett modernt kafferosteri i världsklass. I samarbete med det eleganta herrmodemärket Another Aspect öppnade varumärket sin första Köpenhamnsbutik i en varm, träklädd lokal på Møntergade. Förutom shopping bjuds besökarna i butiken på färskt specialkaffe, ett sortiment av bakverk och matcha av högsta kvalitet – av vissa ansedd som den bästa i hela staden.

www.lacabra.com

Auren's Deli

Auren's Deli är en riktig kvarterspärla, en delikatessbutik och bar som ligger inbäddad i stadsdelen Frederiksberg. Delikatessbutiken är fylld av rustik värme och atmosfär och erbjuder ett intimt urval av säsongens lokala råvaror direkt från gården, tillsammans med hantverksmässiga varor, naturviner, konserver och en meny som ändras dagligen.

www.aurensdeli.com