Fornace Brioni x ferm LIVING

En berättelse om lera, vatten och eld.

Dansk design möter italienskt hantverk i detta samarbete mellan designteamet på ferm LIVING i Köpenhamn och Fornace Brionis enastående konstnärskap och expertis. Produkterna tillverkas i Gonzaga, en liten italiensk stad rik på historia och renässanskultur. Kollektionen består av lerkreationer som uteslutande görs för hand med lokala cotto-tekniker som överförts från generation till generation.







Den familjeägda fabriken där Argilla Wall Lamps, Shape Sculpture Set och Flod Tiles tillverkas blev grundad år 1920 i Gonzaga, Italien. Fabriken är dedikerad till alkemi och producerar rustika cotto-föremål med hjälp av jord, vatten och eld. Lera hämtas från översvämningsområden i anslutning till Po-floden, Italiens längsta flod som flyter österut från Cottiska Alperna till Adriatiska havet, och körs till fabriken där den lagras i högar utomhus för att naturligt torka i den italienska solens värme. När nya satser av kakel tillverkas flyttas den råa leran inomhus där vatten tillsätts för att göra den formbar och slät. Naturlig färg tillsätts till leran medan den är våt och överskott av dubbelbränd lera används för att skapa ett vitt, marmorliknande mönster.

Leran gjuts sedan för hand i en form vald från hundratals former som täcker fabrikens väggar - vissa av dem är mer än 100 år gamla och används för att tillverka kyrkgolvskakel. Liksom en bagare som pudrar en yta med mjöl för att förhindra att degen fastnar, strör lerhantverkarna sågspån i formen innan de lägger till leran och tar bort luftbubblor med ett hårt slag. Överskott av lera tas bort från formens kanter med ståltråd, och de nyligen formade kaklen lyfts bort och placeras på torkställningar som sedan transporteras till torkrummet.







I det mörka rummet är det nästan omöjligt att urskilja var ställningarna börjar och slutar. Värmda av överskottsvärme från ugnen, som når 1 000° Celsius när den eldas en gång i veckan, lämnas kaklen att lufttorka i upp till tjugo dagar innan de förs till ugnen. Ju tjockare kaklet är och ju mer vatten det håller, desto längre behöver det torka för att säkerställa att det inte spricker när det bränns. När det har torkat poleras ytan på kaklen till en jämn finish av en stor maskin. Ett tunt lager damm borstas bort innan kaklen staplas i ugnen. Efter att ha bränts i fyra till fem dagar täcks kaklen sedan med ett lager flytande vax för hållbarhet. Efter en och en halv månads tillverkning packas de färdiga plattorna noggrant innan de påbörjar sin resa från Italien till Danmark.

Bildtext
Bildtext