Helena Rohner x ferm LIVING

Helena Rohners estetik har alltid varit starkt förknippad med naturen. Född i en spansk-schweizisk familj växte den nuvarande Madrid-baserade designern upp på Kanarieöarna – vars karga, skulpturala landskap påverkar hennes design än idag.

Helena, som 2015 tilldelades den prestigefyllda Guldmedaljen för förtjänster inom de sköna konsterna av Hans och Hennes Majestät kung och drottning av Spanien för sitt bidrag till design, driver en egen smyckeslinje med butiker i både Madrid och Barcelona, och hennes verk kan återfinnas hos internationella återförsäljare så långt bort som Japan och Australien. Helenas graciösa designspråk har nu också förverkligats i samarbete med ferm LIVING, vars länge efterlängtade resultat har blivit en kollektion av tidlösa och eleganta hemtillbehör, känd som Helena Rohner-serien.

“Jag ville att objekten för
ferm LIVING skulle kännas som
stora smycken –
därför bestämde vi oss för att
gjuta objekten i metall”

“Jag vill skapa konst för vardagsbruk som förhöjer designupplevelsen på ett avslappnat sätt. Detta möjliggör avgörande konsumentinteraktion med designen på ögonhöjd,” berättar Helena under ett besök i sitt hem i centrala Madrid. Den luftiga lägenheten med högt i tak, fungerar också som studio. Den har varit värd för många kreativa sessioner mellan Helena Rohner och ferm LIVING, och utgör en av många platser som använts för designprocessen under vårt samarbete.

Billledetext
Billledetext

Serien, som är inspirerad av vild, nordisk natur och Helenas tidlösa, feminina designestetik, består av tre eleganta krokar och ett Sculptural Object. “Jag ville att objekten för ferm LIVING skulle kännas som stora smycken – det är därför vi bestämde oss för att gjuta objekten i metall,” säger Helena. Föremålen har formats för hand för att uppnå den perfekta ergonomiska känslan och organiska formen, och finns tillgängliga i solid glänsande mässing och rostfritt stål.

“Jag vill skapa konst för vardagsbruk som förhöjer designupplevelsen på ett avslappnat sätt. Detta möjliggör avgörande konsumentinteraktion med designen på ögonhöjd.”

Billledetext
Billledetext

Hennes Sculptural Object blir mittpunkten i varje rum, vare sig det används för att hålla papper på plats i en kontorsmiljö eller stylas som ett konstverk. Väggkrokarna efterliknar löst formerna av det de hämtat sina namn ifrån: svamp, citron och kantarell, och är lika mycket skulpturala verk som funktionella inredningsdetaljer, eftersom de kan användas som väggkrokar för kläder och tillbehör, men också som dörrknoppar, garderobshandtag eller skåpgrepp.

UTFORSKA HELENA ROHNER X FERM LIVING KOLLEKTIONEN

Billledetext