Växtguide för utomhuskrukor

Det kanske började som en trend. Men att använda växter inomhus och utomhus i våra hem är här för att stanna, eftersom de inte bara ser fantastiska ut; de får oss att må bättre också. Nu vänder vi oss till de små utrymmena och guidar dig till att få ut det mesta av en balkong eller liten terrass med ett urval av krukor som grund för en blomstrande äng eller din egen lilla köksträdgård.

Vi presenterar sex kombinationer av våra favoritörter, blommor och växter – med allt från grönkål och små äppelträd till jordgubbar och lavendel. Med skönhet, dofter och utsökta smaker på sin sida, kommer dessa växter att bli kära nya medlemmar i din familj, och med rätt mängd omsorg och kärlek, kommer de att belöna dig med bär, frukter eller vackra färger.

Att odla grönsaker är inte längre bara för dem med stora trädgårdar eller en fruktträdgård. Många arter trivs utmärkt i en kruka på din balkong eller terrass och låter dig njuta av tillfredsställelsen att äta av din egen skörd.

Detta urval är lika tilltalande för dina middagar som för ögat tack vare grönkålens skulpturala natur. De behagliga dofterna från örterna låter dig skapa ett privat paradis för alla sinnen. Du kan plantera alla dessa växter från frön om du är tålmodig eller ta en genväg och köpa dem som små plantor i trädgårdscentret så att du kan njuta av dem direkt.

Norden är känt för kyla, snö och regn. Men också för glädjen som finns i skiftande årstider, eftersom inget känns bättre än den minsta lilla solstrålen när du får den efter vad som känts som en evighet av kyla och vind. För att fira de fyra årstiderna planterar vi fyra olika växter i krukan som blommar vid olika tider på året så att du kommer ha blommor året runt. På detta sätt finns det något att se fram emot när temperaturen sjunker och det känns som att sommaren aldrig kommer tillbaka.

När vi tänker tillbaka på vår barndom, spenderad utomhus under sommarloven som kändes eviga, dyker minnen upp av hur vi försiktigt placerade mogna hallon på våra fingertoppar, gjorde sylt eller plockade äpplen. Det är kanske en romantiserad bild − men också en mycket uppnåelig fantasi.

Buskar med dina favoritbär som hallon eller havtorn är perfekta för nordiskt inspirerad matlagning, och har ingenting emot att leva i en kruka så länge den är tillräckligt stor. Och vad kan vara sötare än ett litet äppelträd som inte bara ger dig frukter utan också nöjet av vackra vita blommor? Se till att du väljer rätt äppelsort – vissa varianter behöver ett annat äppelträd i närheten för att producera äpplen.

Nästan omöjliga att döda och lätta att älska: Suckulenter är växterna att vända sig till om dina fingrar inte är bland de grönaste. Med sina utmärkande strukturer passar de bra i krukor, och med en mängd arter kan du skapa dina drömmars mönster. Det fantastiska med suckulenter är att deras rötter behöver inte behöver mycket djup för att växa starka. Så länge du väljer en bred behållare kommer de att må bra. Dock kommer det att begränsa rötterna i en grund kruka att förkorta växternas tillväxt, vilket är varför vi valde växter som är naturligt låga.

Om du är duktig på att sköta dina växter (eller bara har tur), kan några av dessa suckulenter ibland gro en tillfällig blomma. Men med sina tjocka blad och sitt distinkta yttre kommer de oavsett att bilda en vacker mosaik på din uteplats.

Vi har alla varit där: Extatiska över att göra en bukett av vilda blommor att ta med hem från skogen, bara för att se dem alla sloka eller vissna några minuter efter att de skiljts från sina rötters trygghet. Och eftersom vilda växter och blommor är så underbara, är lösningen inte att inte ha dem hemma utan att odla dem själv. På så sätt får du njuta av dem under en hel säsong utan att förvandla bakgården till en äng.

Detta urval kommer att föra naturen ännu närmare in i ditt liv – och om du vill ha något nytt i krukan, kan du plocka dem och ta in dem. Dessa blommor ser lika underbara ut när de torkas.

Vi uppskattar verkligen växter med ett syfte, men ibland ger vi efter för vår svaghet för vackra saker. Och ingenting utstrålar sommar mer än en stor kruka fylld med ljusa färger. Blommor passar med allt och kan till och med hitta sin väg in i ditt hem som en bukett.

Vi valde några av våra favoritblommor för denna kruka som alla delar fördelen att de ser fantastiska ut både före, under och efter de blommar.

Vi behöver bin. Generellt sett, men definitivt om vi vill se frukter och bär på träd och buskar. Vanligtvis är det inte svårt att uppnå om du har en trädgård, men om du försöker odla läckerheter i en balkonglåda i staden, behöver du all hjälp du kan få.

Örter är ett utmärkt sätt att locka till sig bin till din balkong och pollinera jordgubbsplantan så att du kan skörda lika mycket jordgubbar som du kan äta under sommaren. Mynta och timjan är utmärkta i matlagning eller för ett fräscht te, och deras härliga doft kommer att locka bina att stanna till. Och där har du det: Den perfekta kombinationen för en miniatyrköksträdgård på din balkong. Bi- och jordgubbsvänlig.