Duka högtidsbordet med Theophilos Constantinou

Vi bad Theophilos Constantinou att dela med sig av hur han kommer att duka sitt julbord denna högtidssäsong.

Under högtidssäsongen finns det inget mer hjärtvärmande än att samlas med nära och kära, bryta bröd och dela kvalitetstid. Det är också det perfekta tillfället att släppa loss din kreativa sida genom att skapa en varm och genomtänkt dukning. Detta får inte bara dina värdefulla gäster att känna sig välkomna och uppskattade, utan sätter också stämningen för mysiga, festliga sammankomster.

Vi bjöd in tre kreativa personer från hela världen att dela med sig av sina unika sätt att duka sina högtidsbord, och dela insikter om hur de införlivar kulturella och personliga element från sitt arv och sina liv i årets festligheter.

Theophilos Constantinou, Grundare av Psyche Organic,
Köpenhamn, Danmark, @psycheorganic

Theophilos om sin dukning:
Att dela en måltid med någon, att bryta bröd, är en tidlös ritual. Alla människor äter. Processen av att äta är så grundläggande, och är det som för människor samman. Tallriken och dukningen är väsentliga för att presentera maten. Jag är en förortsunge från Akron, Ohio, och för mig ska det vara enkelt. När du presenterar mat på ett vackert sätt förhöjer det upplevelsen: ljus, mjuk belysning, vackert porslin, handlingen att hälla vatten från en vackert utformad kanna – allt är en del av den sensoriska upplevelsen av vad du äter och dricker.

Vilken mat serverar du?
Faki, eller Fakes, en traditionell grekisk linsgryta med en kryddig twist. Min pappa var den äldsta av sex bröder i Cypern, och han skulle vara den som kom hem och lagade mat till familjen. Han förde receptet vidare till mig. För mig är matlagning som jazzmusik. Du arbetar inom en fast ram men gör den sedan till din egen baserat på intuition. Min familj var inte de största fansen av kryddstark mat, men eftersom jag älskar en kryddstark måltid, gör jag den kryddstark genom att inkludera en hel röd chili.

Bildtext
Bildtext
Bildtext
Bildtext

Theophilos bästa tips:
Ta det lugnt. Bra saker tar tid. Sättet jag lagar mat på är långsamt, det är en meditativ process som ger katharsis för mig. Det görs med kärlek. Jag vet hur lång tid det tar att odla dessa ingredienser, och de bör behandlas med respekt. Jag lägger kärlek i rätten och den energin överförs till maten jag gör. Det finns en glädje som kommer från att ge mat åt människor. Att laga mat åt andra är en gåva och maten är en gåva från jorden.

Theophilos familjerecept på Faki
Räcker till två

Du behöver:
Bruna / Gröna linser (ca 250g)
Två lökar, hackade
Fyra morötter, hackade eller rivna
En knippa hel selleri
Vitlök
Två tomater, hela eller hackade
Tomatpuré
En skivad röd chili
Några soltorkade tomater
Några lagerblad
En handfull havssalt
En handfull oregano

– Tvätta och rengör linserna och blötlägg dem om nödvändigt.
– Täck botten av en kastrull med olivolja.
– Lägg i två hackade lökar och en hel vitlöksklyfta, sedan tillsätt tomater och tomatpuré och bygg upp såsen långsamt.
– Lägg långsamt till alla andra ingredienser.
– Låt sjuda i minst en timme. Låt vila, helst över natten, för bästa resultat.

Fick du chansen att utforska våra andra 'Duka Bordet'-guider? Läs mer.