Sköt om din heminredning

Förläng livslängden på dina inredningsdetaljer genom att ge dem den vård de behöver – vi visar dig hur.

De älskade inredningsdetaljer som du har samlat på dig genom livets olika årstider är inte bara saker – de är noggrant utvalda skatter som bidrar till att göra ditt utrymme unikt och bekvämt ditt eget.

Att ge dessa föremål rätt vård och underhåll kommer att hjälpa till att bevara både deras utseende och funktionalitet, förlänga deras livslängd och säkerställa att de varar i många år framöver. Detta kommer även att hjälpa dig att leva ett mer hållbart och medvetet liv, eftersom du kommer att kunna behålla dina föremål längre.

Att börja resan med att vårda dina inredningsdetaljer med idealisk vård och underhåll kan kännas överväldigande, eftersom varje material kräver olika typer av vård. Låt oss därför hjälpa dig på din resa med dessa tips och tricks om hur du bäst tar hand om de olika materialen du sannolikt har i ditt hem.

Trä

Trä har använts för att skapa inredningsdetaljer i århundraden. Liksom ett lockande konstverk är inget stycke likt det andra, och de många olika träslagen tillför ett organiskt, naturligt uttryck till varje rum. Trä är ett hållbart material som kan användas både inomhus och utomhus, och med rätt vård och underhåll kommer dess karaktär att fortsätta utvecklas och bli ännu vackrare med tiden.

Eftersom trä är ett naturligt material är den viktigaste vårdåtgärden att behandla det med en lämplig olja vid behov. Att använda en neutral träolja hjälper träet att behålla sin naturliga färg samtidigt som det ökar dess hållbarhet, vilket gör det mindre mottagligt för fläckar. När du applicerar oljan rekommenderar vi att du använder en mjuk svamp eller trasa, och torkar i träfibrernas riktning i ett kontinuerligt, tunt lager. Efter tre timmar kan eventuell överskottsolja torkas bort, och dina trämöbler kommer att vara vackra igen.

Se mer om hur du behandlar olika typer av trä

Marmor & Sten

Både marmor och sten är uråldriga, vackra material som har formats av naturen under tusentals år. Varje stenbit återger den unika berättelsen om dess historia, och visar de naturliga imperfektionerna i dess skapelse. Naturlig sten och marmor är ganska känsliga och kräver lite extra vård och uppmärksamhet.

Den porösa naturen hos båda materialen innebär att sura vätskor, såsom apelsinjuice eller kaffe, kommer att fläcka ytan, och även vatten bör torkas bort omedelbart om det spills. Det är också viktigt att vara försiktig så att du inte repor ytan genom att placera eller dra hårda föremål över den.

Rengöring av ytorna bör göras så försiktigt och varsamt som möjligt, och utan användning av starka eller frätande kemikalier. Dammtorka ytorna regelbundet, och torka av med en trasa fuktad med vatten och milt rengöringsmedel vid behov. Efter detta bör du alltid tvätta bort rengöringsmedlet med en trasa doppad i rent vatten.

Se mer om hur du tar hand om sten och marmor

Glas & Speglar

Glas är ett otroligt mångsidigt material som har använts i århundraden. Det kan formas till vilken form som helst och färgas med nästan vilken färg som helst, och kan tjäna många olika funktioner i hemmet. Om det underhålls korrekt är glas ett långvarigt, hållbart material som kan förbli både dekorativt och funktionellt i årtionden.

Serveringsglas och dekorativa föremål kan vanligtvis rengöras i diskmaskinen, men beroende på glasets tjocklek bör du vara försiktig så att du inte spräcker eller skadar dem i processen. Glasföremål som inte kan placeras i diskmaskinen bör regelbundet rengöras med en torr trasa och tvättas med en mjuk borste och milt rengöringsmedel. Undvik att använda starka kemikalier för att rengöra glaset, eftersom detta kan skada ytan.

Speglar är grundpelare i många hem och är både funktionella och dekorativa. De bör rengöras med en mjuk, ren fuktig trasa, och hörnen bör inte förbli våta under långa perioder. Om du behöver rengöra din spegel mer grundligt rekommenderar vi att du använder kommersiella glasrengöringsmedel utan ammoniak eller vinäger.

Ta reda på mer om hur du tar hand om ditt glas och speglar

Keramik

Keramik representerar ett annat uråldrigt traditionellt hantverk gjort av organiska material som finns i marken. Det används vanligtvis för att skapa vackert serveringsgods eller dekorativa föremål som vaser eller krukor.

Om keramiken är glaserad är den vanligtvis säker att sätta i diskmaskinen, men om den är oglaserad och har en rå yta rekommenderar vi att du sköljer keramiken i ljummet vatten eller torkar av den med en fuktig trasa. Var försiktig med att använda slipmedel på ytan, eftersom detta kan orsaka repor.

Ta reda på mer om hur du tar hand om keramik

Textilier

Textilier kan användas i hela ditt hem för att skapa ett mjukt och behagligt uttryck. Kuddar, mattor, överkast och filtar bidrar alla till en lugn känsla i ditt utrymme och är också funktionella föremål som du använder i vardagen. Om man tar hand om dem ordentligt kan de förbli vackra i många år framöver.

Mattor finns i en mängd olika textilier, och den vård de kräver är därför mycket olika. Alla mattor gynnas dock av att dammsugas ofta, eftersom detta minskar fällning och lyfter eventuell platt lugg i områden med hög trafik. Det är också fördelaktigt att rotera alla mattor regelbundet för att fördela slitaget jämnare, och att använda dynor eller skydd under tunga möbler för att förhindra att permanenta märken uppstår i din matta.

Om mattan är gjord delvis eller helt av ull bör fläckar tas bort genom att försiktigt dutta på området med en våt pappershandduk och rengöra med en fuktig trasa. Om mattan behöver en mer grundlig rengöring rekommenderar vi att du använder en professionell kemtvätt, eftersom användning av vatten för att tvätta en ullmatta kommer att förstöra den. Av samma anledning bör du undvika att placera mattan i fuktiga områden i ditt hem, och endast använda den inomhus. Om din matta är gjord av en mer slitstark textil, såsom bomull eller PET-garn, är den lämplig för maskintvätt vid 30°C eller kan rengöras genom att spolas med vatten och hängas för att lufttorka. Mattor gjorda av PET-garn är också lämpliga för utomhusbruk, vilket innebär att de kan göra ditt Green Space ännu mysigare.

Ta reda på mer om hur du tar hand om olika material i vår utförliga Underhålls- & Vårdguide här