Malene Lei Rabens Trädgård

Vi träffade den mångsidigt begåvade Malene Lei Raben, som visade oss runt i sin trädgårdsoas som hon har odlat fram mitt i Köpenhamn.

Gömd på en lugn gata mellan två av Köpenhamns centrala stadsdelar, bakom Carlsbergs ursprungliga bryggeriområde, ligger en liten samling villor och hus från 1800-talet. I ett rött tegelhus med två våningar bor Malene Lei Raben, som är författare, advokat och trädgårdsmästare.

Malene Lei Rabens trädgård

Författare, Advokat & Trädgårdsmästare

Malene välkomnar oss in i sin trädgård en varm och solig sommardag. En tjock hagtornshäck skyddar Malenes trädgård från insyn, och när vi öppnar trägrinden och stiger in i hennes utomhusområde känns det som om vi har transporterats till en annan värld. Vi möts av ett mikrokosmos av naturliga under: körsbärs- och äppelträd och höga akacier är utspridda mellan stugstilens perenna blomsterbäddar som svämmar över av flora i ett kalejdoskop av färger. En köksträdgård stoltserar med ett urval av ätbara läckerheter: potatis, kål, lökar, zucchini och hallon, för att nämna några. En skogsträdgård och en vildäng i miniatyr tämjs av klippta barrväxter och buxbomshäckar, med en grusgång som slingrar sig mellan de olika avsnitten.

Malene hälsar på oss samtidigt som hon tar in trädgårdens status. När hon visar oss runt pekar hon på olika blomarter och förklarar hur vissa färger bestäms genom korspollinering med hjälp av en robust population av bin. Förutom bin finns det ett blomstrande närvaro av insekter, fåglar och till och med fladdermöss. Det sistnämnda är ett nytt tillskott, något som Malene är mycket entusiastisk över, och hon nämner hur varje art bidrar till trädgårdens övergripande hälsa – förutom kanske de invasiva sniglarna, som hon med bestörtning utbrister har varit på besök natten innan.

“För vissa människor är underhållet av en trädgård en stressfaktor. Men för mig är det ett kreativt utrymme som ger läkning och lycka. Det är min förankring till jorden.”

När vi går med henne genom den frodiga grönskan plockar och beskär Malene kärleksfullt buskar och blomsterbäddar tills hon börjar brottas med en rabarber stor som ett litet palmträd. Leende kallar hon det 'Trädgårds-CrossFit', och vi sätter oss i skuggan av ett parasoll i sällskap av förfriskningar och en kanna som stoltserar med en doftande bukett av nyskurna vildblommor. “För vissa människor är underhållet av en trädgård en stressfaktor,” berättar Malene för oss, “Men för mig är det ett kreativt utrymme som ger läkning och lycka. Det är min förankring till jorden. Trädgården växer, och den låter mig växa. Ju mer tid du spenderar i naturen, desto mer lär du dig – om biologisk mångfald, om ekologi – och om skönhet också.”

Det är svårt att föreställa sig att Malene, som är en så passionerad trädgårdsmästare, inte alltid har varit försjunken i naturen, men hon insisterar på att innan hon flyttade in i Villa Albion för tjugo år sedan, hade hon inte särskilt gröna fingrar. Hennes resa till att bli en "Havemenneske", eller trädgårdsperson, som är titeln på Malenes senaste bok, har vecklat ut sig genom hennes livsresa: “När jag var liten ville jag bli operasångerska. Men det slutade med att jag följde i min mammas fotspår för att bli advokat.” Malenes CV stoltserar med en imponerande rad högprofilerade positioner, från advokat till COO till verkställande direktör på flera stora mediehus, samtidigt som hon också framträdde som tv- och frilansande debattskribent. “Jag specialiserade mig på att underlätta arbetet för kreativa människor,” förklarar hon. “Men jag ville vara kreativ själv.”



“Det är verkligen svårt att skriva, om du vill att det ska vara sant, uppriktigt och bra. Du måste vara trogen mot din egen röst. Du måste släppa skam och självkritik.”

År 2017 tog Malene det stora steget att säga upp sig från sitt bekväma företagsjobb för att följa sin dröm om att bli heltidsförfattare. “Jag var så trött på min företagskarriär. När du väljer att ta ett språng ut i det okända från ett heltidsjobb säger du adjö till status och säkerhet, och omfamnar osäkerheten. Det är som att vara ett barn och lära sig gå igen. Men jag var aldrig nervös. I mitt gamla liv var jag mer nervös, eftersom jag packade in mig själv i ett skal som inte alltid passade. Att behöva anpassa sig till att vara tuff och bossig – att avskeda folk och så vidare. Nu kan jag vara 100% mitt autentiska jag.”

“Först hade jag börjat skriva en mer fiktiv roman,” berättar Malene för oss. “Men jag var tvungen att kasta den och började skriva om från början. Det är verkligen svårt att skriva, om du vill att det ska vara sant, uppriktigt och bra. Du måste vara trogen mot din egen röst. Du måste släppa skam och självkritik. Om du tar med de sakerna till kontoret, har du redan förlorat. Du måste vara på din egen sida. Jag har tillbringat mycket av mitt liv med att inte vara på min egen sida. Hela världen kan kritisera dig – du behöver inte göra det. Du måste tro att din röst spelar roll.” Efter att ha publicerat sin första bok och blivit rosad av kritikerna gick Malene vidare till sin andra roman. Men sedan kom Covid, och som hon så träffande beskriver det: “alla gick utomhus.” Det var så idén till hennes nästa bok föddes.

“Trädgården blev ännu viktigare. Jag kunde känna mig trygg och levande där. Jag kunde glömma att jag var mitt i en världsomspännande pandemi. Jag kunde bara inte förstå varför trädgården var så lockande. Så jag satte mig ner för att ta reda på varför. Hur går man från att vara en person som dödar sina egna krukväxter till att vara en person som tillbringar all sin tid utomhus? Att utforska processen att bli trädgårdsmästare, den praktiska och emotionella resan i det.”

Malenes senaste bok är en ny tagning på trädgårdsskötsel. Istället för att ta ett tekniskt tillvägagångssätt till ämnet (“Det finns redan gott om dem – och bra sådana!”), bestämde hon sig för att skriva en trädgårdsbok som du skulle läsa som en roman. Genom att undersöka den historiska utvecklingen av och kulturella betydelsen mellan människor och deras trädgårdar, observerar Malene hur vår relation till naturen har förändrats över åren: “Trädgårdar är en mellanväg mellan staden och vild natur. Förr använde man trädgårdar som medel för att skydda sig från vilda djur och fiender, men idag använder människor dem för att skydda oss från en modern värld – från buller, det urbana – och för att skydda viltlivet. Idag är vi främmande för naturen. Men i trädgården fördjupar du dig i den naturliga världen och upptäcker att vi människor bara är en del av naturen.”