The Hackney Gardener: Hemma hos Stina Hasan

I stadsdelen Hackney i östra London har den svenskfödda modedesignern Stina Hasan skapat en urban oas i sin lilla trädgård.

Stina Hasan flyttade till London från Sverige för över tjugo år sedan och bosatte sig först i västra London tillsammans med en vän. ”Men när jag träffade min man Simon, som är möbel- och produktdesigner, började vår resa österut”, berättar hon.

 

 

För Stina är Hackney, den pulserande stadsdelen i östra London, mer än bara en plats – det är en livsbejakande upplevelse. ”Vi har bott i Hackney i över tjugo år nu och jag kan verkligen inte tänka mig att bo någon annanstans. Det här området är så varierat och har en energi som jag älskar”, säger hon. Omgiven av butiker, kaféer och frodiga Victoria Park, Hackney Marshes och Olympic Park njuter Stina av den dynamiska blandningen av stadsliv och grönområden.

I detta hem där Stina kände att hon ville bo för alltid fick staden möta inte bara en familj som blomstrade med parets nu nioårige son Monty, utan också en prunkande trädgård. På dagarna arbetar Stina som modedesigner, men på kvällar och helger påtar hon i sin trädgård och delar med sig av sin trädgårdspassion online under namnet The Hackney Gardener. ”Jag har alltid gillat trädgårdsarbete”, berättar Stina. ”men jag förstod inte det förrän jag fick min första egna trädgård.”

Både Stinas mamma och mormor hade gröna fingrar och hyser samma passion för odling. Hon minns med glädje de samtal de ofta hade kring alla blommor och växter och inte minst en barndom inbäddad i härlig grönska. I dessa stunder upptäckte hon en känsla av glädje och spänning som skulle följa henne genom åren.

Billledetext
Billledetext
Billledetext
Billledetext

Det hektiska stadslivet medförde dock att trädgårdsintresset tog en mindre framträdande plats i Stinas liv under en tid då det var andra saker som stod i centrum. Men livet har en förmåga att hitta tillbaka till sina rötter. ”När jag fick en liten jordplätt att odla på insåg jag hur mycket jag älskade det.” Det var här, mitt i betongdjungeln, som hon återupptäckte sin kärlek till trädgårdsarbetet.

I sin lilla stadsträdgård finner Stina en fristad från vardagens krav och stress. Hennes favoritplats ligger mitt i rosenträdgården, särskilt en solig junimorgon när hon öppnar bakdörren och möts av den berusande doften av alla utslagna blommor.

”Det är alltid mycket att göra, men jag vill att det ska vara en avkopplande plats och är noga med att inte göra trädgårdsarbetet till något betungande”, förklarar hon. Hon går på känsla och odlar massor av olika perenner – ”inget tjusigt eller exotiskt” – och har små projekt mellan de tåliga pelargonerna, nepetan och kärleksörten som kompletterar hennes älskade rosor: ”I en så här liten trädgård behöver du växter som ser bra ut under alla årstider. Rosor är mina favoriter att odla. De har rykte om sig att vara knepiga, men jag tycker att de är ganska okomplicerade. Och belöningen när den första blomningen kommer är oslagbar.”

 

 

När hon står mitt i grönskan och iakttar årstidernas växlingar och förändringar känner Stina av de mest subtila tecknen på liv även i den mörkaste vintern. ”Om man tittar tillräckligt noga hittar man liv och rörelse i saker och ting fastän det är mitt i vintern. Det fascinerar mig verkligen.”

Hennes råd till blivande stadsodlare är lika enkla som hennes trädgård: ”Det är bara att testa och experimentera och inte låta sig avskräckas av överväldigande råd eller föråldrade regler. Trädgårdsarbete handlar om processen, så njut av att se saker utvecklas och kom ihåg att misslyckande är en del av det. Och skaffa lite rosor!”

Billledetext
Billledetext