Hemma hos Juli Daoust Baker

Som ena halvan av teamet bakom livsstilsbutiken och galleriet Mjölk i Toronto, Kanada, ser Juli sitt arbete som en förlängning av sitt hem – en position som underlättas av det faktum att det är beläget precis ovanför hennes arbetsplats.

The Junction på Torontos västra sida, som en gång var känt som hjärtat av Canadian Pacific Railway, är nu hem för en blandning av unga familjer, trendiga matställen och urbana yrkesverksamma. När Juli och hennes familj flyttade in i det sista viktorianska huset i området med en fasad av pressat tenn, letade de efter ett utrymme som de kunde göra till sitt eget och som skulle vara en bas för både deras familje- och yrkesliv. "Vi hade nyligen sett på och beundrat alla de gamla fasaderna i Europa, och sedan, i ett trollslag, hittade vi den här byggnaden," säger Juli. Med gott om utrymme för deras butik på gatuplan hade Juli och hennes make John stora planer för lägenheten på två våningar ovanför den. Efter att ha återställt byggnadens historiska exteriör i sin ursprungliga viktorianska stil, gick paret vidare med att renovera interiören, och resultatet av det transporterar dig till en helt annan plats.

Inne kombineras ljusa färger, naturliga material och genomtänkta detaljer för att skapa en fridfull oas med en distinkt skandinavisk och japansk designestetik. "I grund och botten betonar både nordisk och japansk design de naturliga elementen och är känsliga för ljus och skugga, textur och material," säger Juli. "Jag tror att dessa traditioner också har förståelse för idén om andrum eller en paus: en plats att vila sitt upptagna sinne. Jag uppskattar deras återhållsamhet."

Bildtext
Bildtext

Juli och John delar utrymmet med sina två barn Elodie och Howell, 8 och 6 år gamla, och även två hundar – den irländska varghunden Aoife och en skotsk hjorthund som heter Atla. När de är hemma tillbringar familjen mestadels sin tid samlad runt köksbordet, i ett rum som – liksom mycket av deras hem – är fyllt med ljusfärgad ek, grönskande växter och ett noga utvalt urval av antikviteter och kuriosa. "Jag är en hemmakär person och jag upplever att mitt nervsystem lätt blir överstimulerat," berättar Juli för oss, "så de element jag behöver i mitt hem är tillgång till naturligt ljus, min familj och en lugn, tyst atmosfär – även om det sistnämnda är i ständig kamp med husdjur och barn."

"Vi satsade på föremål som vi visste att vi ville ha på lång sikt, klassiker i naturliga material som vit ek och naturligt läder – saker som skulle få patina med åldern och berätta historien om vår familj."

Efter att ha studerat kuratering och fotografi på konstskola var det ett naturligt val för Juli att arbeta med design i någon form. Det är ett intresse och en passion hon delar med sin partner, och något som har varit en ankare genom deras arbetsliv – liksom i deras relation: "På vår första dejt argumenterade vi om möbler, och ett år in i vårt förhållande bestämde vi oss för att starta en designblogg, Kitka.ca, där vi skrev om vintageföremål vi hittade runt om i staden."

Efter en resa till Skandinavien där paret hade samlat inspiration och formulerat planer för sin egen butik hemma, öppnade de dörrarna till Mjölk år 2009. Det svenska namnet är något av en isbrytare i interaktionen med kunder, samt en bekräftelse på deras förkärlek för nordisk design. "När vi valde ett namn ville vi omedelbart signalera Skandinavien." förklarar Juli. "Vi beundrade den ursprungliga Arla mjölkförpackningen och hade reflekterat över dess goda sinne för design, och hur mjölk är demokratisk och ren. Vi kände att orden som används för att beskriva mjölk också kunde tillämpas på skandinavisk design. Vi bröt med kardinalregeln att välja ett namn som är lättläst – naturligtvis har nordamerikaner svårt med det – men det blir också en samtalsstartare, eller bara ett gott skratt."

Utöver deras butik har Juli och John publicerat fyra volymer av deras Mjölk Book, som berättar om deras resor till Japan och Skandinavien genom en serie intervjuer och essäer skrivna av John och fotografier tagna av Juli. Det är på dessa resor som paret har hittat några av sina största skatter, en blandning av antikt porslin, handgjorda vaser och nyfikna artefakter, som nu står utställda i genomtänkta vinjettdisplayer i hela deras hem, .

"Vi satsade på föremål som vi visste att vi ville ha på lång sikt, klassiker i naturliga material som vit ek och naturligt läder – saker som skulle få patina med åldern och berätta historien om vår familj. Vi höll det neutralt, eftersom det alltid är lätt att lägga till färg och textur genom textilier." När hon fick frågan om hennes favoritstycke, pekar Juli på en vacker Conoid Bench av Mira Nakashima som paret beställde under ett besök i konstnärens verkstad. Även denna bär på kära familjeminnen, eftersom Juli minns den långa bilresan där deras då fyra månader gamla dotter också var närvarande. Precis som med så många av föremålen i Julis hem, är bänken inte bara funktionell och estetiskt tilltalande, utan dess historia bidrar till det levande utrymme som mest av allt är ett familjehem.