Hemma hos Kristina Line

Vi har besökt arkitekten Kristina Line, som bor i ett litet båthus tillsammans med sin partner Anton och deras gemensamma hund, Skipper.

Kristina växte upp på en liten ö utanför Oslo. Redan som barn fascinerades hon av hur människor bygger hem i naturen. Så, efter att ha byggt ett litet hus i de vidsträckta skogarna i upstate New York, bestämde sig Kristina och hennes arkitektpartner Anton för att flytta tillbaka till Köpenhamn, där de först träffades. Här jobbade de tillsammans med att designa och bygga ett unikt, personligt hem som idag står precis vid vattnet i Köpenhamns hamn.

I ett litet, nästan undangömt område i Köpenhamn, hittar du en rad båthus belägna sida vid sida, precis vid vattnet i Köpenhamns hamn. Området är hem för många olika personligheter, och det är endast med hjälp av olika hemmagjorda skyltar som du får en indikation på vem som bor var. En av skyltarna bär namnet "Kahytten" – detta är Kristina Lines hem.

När man frågar varför de har döpt sitt hem till "Kahytten", ler Kristina. Hon växte upp i Norge på en ö utanför Oslo, där hem betydde att vara mitt i naturen. Hon förklarar att i Norge finns det en stolt tradition av att bygga "hytter" (stugor på svenska), eftersom att leva eller ha en plats i naturen betyder allt för många norrmän. Kristina var fascinerad av rumsligt tänkande och att rita hus från mycket tidig ålder – hon ville faktiskt vara en "hyttearkitekt" när hon var barn. "För mig är den ultimata drömmen att leva nära naturen. Jag drivs av hur man kan uppnå detta samtidigt som man respekterar omgivningen. Så Kahyttens namn är en hyllning till egenskaperna hos en hytte – en liten byggnad i naturen. Och Kahytten, på danska, är ordet för en skeppshytt – så namnet verkade bara så passande när vi är precis vid vattnet".

Kristina arbetar som arkitekt i mindre skala och designar villor och stugor för privata kunder samtidigt som hon också arbetar med inredningsprojekt för kommersiella kunder. "Mitt arbete är ganska mångsidigt. Jag arbetar med att renovera och omvandla redan befintliga strukturer, och med projekt där jag börjar från grunden". Med en master i konst och arkitektur har hon lärt sig att använda sin intuition och att införliva konst, filosofi och poesi i sina projekt: "Jag strävar alltid efter att läsa min omgivning och respektera historien varje given plats bär på. Jag tror att arkitekturen alltid bestämmer - vilket betyder att du bör respektera den arkitektoniska stilen och låta interiören ske i samklang med den".

Vägen till att förvärva båthuset var långt ifrån enkel. Antons far arbetade i området, och Anton hade snabbt blivit förtjust i det udda grannskapet. Eftersom husen hade överförts från generation till generation, krävdes det uthållighet och motståndskraft tills de slutligen erbjöds möjligheten att köpa ett. "Folket som bor här är så vänliga, och gemenskapen är tätt sammanvävd, men de beskyddar också området och vill inte att det ska omvandlas till något nytt och fint. Platsen har sin egen själ, och folket här vill skydda den till varje pris. Men det är också därför vi älskar området och var så respektfulla i hela renoveringsprocessen".

Med trädetaljer, naturliga material och mjuka former är det uppenbart att Kristinas tillvägagångssätt för arkitektur i mindre skala och inredningsdesign återspeglas i hennes och Antons båthus. Hemmet är på sätt och vis traditionellt men också experimentellt. Husets huvudlinjer smälter in i grannskapets hus, men Kristina experimenterade med planlösningen och detaljerna inuti huset. Med tanke på att det är ett litet hus på endast 60 kvadratmeter, ville de skapa en öppen funktionell plan för att undvika trånga utrymmen, med bruk av endast naturliga material för att respektera båthusets själ och skapa en varm atmosfär.

Kristina tror att inspiration kommer i många former, och hon ser sitt hem som mycket viktigt för sin kreativa process. När hon närmade sig inredningen av båthuset, bestämde hon sig för att lägga till lager av olika texturer och blanda nya och noggrant utvalda föremål med älskat arvegods. När man frågar henne om hennes reflektioner kring inredningsdesign, förklarar Kristina: "Jag tror det handlar om att välja några få föremål som verkligen talar till dig. Och sedan, när du placerar dem tillsammans, har du en samling av skatter som betyder något. Jag tror Marie Kondo har en poäng när hon säger att man bara ska omge sig med saker som väcker glädje".

“Hem för mig är en plats där jag kan känna mig bekväm, skyddad och koppla bort från världen utanför. Det är en plats för lugn, värme och stillhet”

Detta fångar perfekt Kristinas tillvägagångssätt för att dekorera sitt hem. Båthuset är ett varmt, välkomnande utrymme med en neutral, nedtonad färgpalett, där varje litet föremål och objekt har både ett syfte och en historia att berätta. Kristina visar stolt upp en liten träskål som tillhörde hennes morföräldrar och som tillverkades i deras hemstad i Sverige. Vardagsrummet innehåller också en stor soffa med ett rent, minimalistiskt uttryck, som Kristina förklarar att hon och Anton har designat och byggt själva.

Från vardagsrummet, som också är hennes favoritplats i hemmet, kan Kristina se ut över vattnet medan eftermiddagssolen filtreras genom gardinerna: "Jag och Anton växte båda upp nära vattnet och har alltid drömt om att återigen bo vid vattnet". Hon förklarar att hela deras hem badas i ett magiskt, glödande ljus precis innan solen går ner över Köpenhamns skyline. "Hem för mig är en plats där jag kan känna mig bekväm, skyddad och koppla bort från världen utanför. Det är en plats för lugn, värme och stillhet. Det fungerar också som en bas för mina vardagsäventyr, och det är en plats där jag känner mig inspirerad. Här kan jag skapa. Framför allt är hemmet en plats för att bjuda in vänner och familj och grannar för att dela en god måltid, skapa minnen och planer för framtiden".