Lindas Hem

Brödkonstnär, fotograf och inredningsstylist. Hon bor i Stockholm med sin make Mattias och deras 13-åriga son, Ruben.

I ett funkishus från 1940-talet med utsikt över vattnet i stadsdelen Stora Essingen, en liten ö i centrala Stockholm, bor den mångsidigt begåvade kreatören Linda Ring – en fotograf och inredningsstylist vars mest anmärkningsvärda talang kanske är en hon bara råkade snubbla över.

Linda Ring har en djup, orubblig relation till konst. Det är den som har styrt henne genom hela hennes karriär och tagit henne från att vara fotografassistent i reklamvärlden till att landa på marknadsavdelningen hos auktionshuset Bukowskis, där hon stannade i 15 år. "Konst har haft en djupgående effekt på mitt liv och sättet jag ser på min omgivning," förklarar Linda. "Den har gjort min blick skarpare. Jag letar alltid efter skönhet och kan inte hjälpa att se allt som om det vore en bild."

Idag är Linda en frilansande kreatör som arbetar som fotograf och inredningsstylist, och hon har även lagt till en något ovanlig titel på sitt CV: Brödkonstnär. Från sitt hem i Stockholm graverar Linda vackra, fantasifulla ansikten i deg, som när de kommer ut ur ugnen liknar konstverk som kunde varit hämtade direkt från den hellenistiska avdelningen av ett konstgalleri. Det ironiska i att lägga tid och ansträngning på att göra konstverk av mat går inte Linda förbi, men är snarare en del av tjusningen: "Jag älskar verkligen det förgängliga i det – dekadensen i att skapa något vackert som du sedan får äta."

Processen att skapa brödkonst föddes ur en mer utmanande tid i Lindas liv: "Jag brände ut mig för några år sedan, och det fick mig att börja prioritera saker annorlunda. Tid blev viktigare än pengar. Jag började baka och hela processen tillät mig att förlora mig själv i den – jag förlorade all känsla av tid och rum. När jag sedan började skapa mönster i brödet, lade det till en helt annan dimension. Jag känner mig helt fri, och all min stress smälter bort." Efter att ha sagt upp sig från sin heltidstjänst på auktionshuset, investerade Linda tid i sig själv, sin familj och konsten att leva långsamt. Genom att kombinera sin nyfunna passion för bakning med sin livslånga kärlek till konst, snubblade Linda över ett helt nytt utlopp där hon kunde uttrycka sig kreativt. "Jag började med att skapa abstrakta, meditativa mönster," berättar Linda. "En dag var min son, Ruben, med mig i köket, och han skar ut ett knasigt ansiktet i degen. Det tände min fantasi, och jag var ostoppbar. Jag började göra mönster med stora ögon, och jag blev lite besatt! Jag bakade så mycket bröd under den tiden att jag var tvungen att ge bort det – vi kunde inte äta allt!"

Lindas hem, mycket likt hennes brödkonst, är en förlängning av hennes konstnärliga böjelser. "Jag önskar att jag var en av de personer som kunde säga att deras hem helt enkelt är där deras familj är. Även om det delvis är sant – de är den viktigaste delen av mitt hem – är jag för mycket av en estet för att inte bry mig om hur mitt hem ser ut. Jag mår fysiskt dåligt i obehagliga miljöer – men å andra sidan är varje sekund spenderad i en vacker miljö en fröjd för mig. Det behöver inte vara lyxigt, men det bör finnas fina material, genomtänkta detaljer och en känsla av själ. Det tar tid och ansträngning att skapa ett harmoniskt hem, men det är värt det." Linda har bott i sitt hem i Stockholm i 15 år, och det funktionalistiska huset från 1940-talet, typiskt för skandinavisk arkitektur från den tiden, är fyllt med vintagefynd, unika detaljer och klassiska svenska designelement. "Om jag tycker något är vackert eller intressant kan jag alltid hitta en plats för det i mitt hem," förklarar Linda. På samlarens klassiska problem med att ackumulera lite för många saker har Linda hittat en lösning, och det är samma som när hon har bakat för mycket bröd: "Jag är alltid glad om en vän eller familjemedlem förälskar sig i något i mitt hem – då ger jag helt enkelt bort det. Det är det bästa sättet att ge presenter!"

Linda beskriver livet på Stora Essingen, stadsdelen på ön i Stockholm där hon bor, som "landsliv, men i staden." Född och uppvuxen på den lilla ön Vaxholm i Stockholms skärgård, passar det utmärkt för Linda: "Eftersom jag växte upp på en ö, känner jag mig instängd om jag är på en plats där jag inte kan se vatten – eller åtminstone ha lätt tillgång till det. Vårt hus ligger 100 meter från vattnet, och vi kan se det från vårt fönster, vilket är ovärderligt för oss."

Lindas hem framkallar mycket av samma känsla som hennes vackra brödkreationer: det är varmt, konstnärligt och inbjudande. Hållbara, klassiska material som trä, mässing och glas är starkt representerade, medan mönstrade, färgglada textilier lägger till en mjuk, romantisk touch till utrymmet. Linda jämför processen av att inreda sitt hem med att baka bröd: "de två processerna är inte helt olika – det finns noggrant utvalda ingredienser och det är en organisk, levande process som ständigt förändras. Jag dekorerar inte om ofta, men jag ändrar ständigt små detaljer från säsong till säsong."

"Jag är alltid glad om en vän eller familjemedlem förälskar sig i något i mitt hem – då ger jag helt enkelt bort det. Det är det bästa sättet att ge presenter!"

Vi bjuder in dig att skapa din egen brödkonst med Lindas recept. Njut!

Recept på Brödkonst

Ingredienser
550 g ljummet vatten
25 g oraffinerat havssalt
300 g surdegsgrund
Cirka 800 g ljust, ekologiskt mjöl

Börja med att blanda vatten, salt och surdeg i en stor skål (surdegen måste vara livlig).
Om du inte har tid eller tålamod att göra din egen surdegsgrund, gå till närmaste lilla bageri - de ger ofta bort det.

Häll i mjölet och rör om i 30 sekunder. Det är viktigt att du inte rör degen för mycket.

Låt den nu vila under en kökshandduk i en halvtimme. Detta steg kallas "autolys".

Ägna en minut åt att vika din deg. Om du är osäker på hur man viker en surdeg, kan du alltid googla det.

Låt den vila i en timme och vik den igen. Sedan bör du låta den vila mellan 30 minuter till en timme till.

Beroende på temperaturen i ditt kök är degen nu redo att läggas i en banneton (även känd som en brödkorg). Innan du lägger din deg i bannetonen bör du göra "fönstertestet" för att försäkra dig om att degen är elastisk. Om du är osäker på hur du gör detta, kan du enkelt googla det också.

Du kan välja att göra ett stort bröd eller två mindre bröd av denna deg.

Nu är det dags för brödet att jäsa i kylskåpet (runt 5 grader) i minst 12 timmar. Denna process är mycket viktig.

Nästa dag, eller efter 12-24 timmar, är det dags att baka brödet. Sätt på ugnen på 250-275 grader - temperaturen är alltid svår att pricka in eftersom alla ugnar är olika. Jag sänker vanligtvis temperaturen efter ett tag så att brödet inte blir bränt.

Ta degen från kylskåpet och vänd ut den på en tallrik med bakplåtspapper. Om du vill göra ett mönster i ditt bröd kan du använda en sil för att hälla ett tunt lager mjöl på degen. Använd sedan en supertunn brödskärare för att göra ditt mönster.

Nu är det dags att sätta in det i ugnen. Om du gör ett bröd bör det ha runt 45 min. Om du gör två små bröd, bör de ha runt 30 minuter. När brödet är 96-98 grader inuti är det klart.

Låt brödet vila och svalna på ett galler innan du skär det.

Du klarar det!

Med Kärlek,
Linda