Tillverkningen av de skulpturala Oyster Lamps

Följ med oss på resan från tidig inspiration till att omvandla återvunnen aluminium till den skulpturala Oyster Table- och Wall Lamp.

Inspirationen och den kreativa processen
Inspirerade av ett örhänge som tillhörde grundaren av ferm LIVING, Trine Andersen, ville designteamet skapa en dekorativ lampa som skulle fungera som ett konstverk i hemmet. ferm LIVINGs designteam strävade efter en svävande, naturlig form som kunde spegla den eleganta, organiska sammansättningen av örhänget och tog ett något lekfullt tillvägagångssätt för att definiera formen. Genom flera teckningar och genom att experimentera med vikt orange och vitt papper, valde designteamet två former – en som skulle bli Oyster Wall Lamp och en som skulle bli Oyster Table Lamp. Karaktäristiken hos de två påminde teamet om ostron som hittas på stranden, vilket väckte nya idéer för material, textur och funktion.

Som en pärla i ett naturligt ostron, föreställde man sig att ljuset skulle vara dolt inuti lamporna som en gömd skatt. För Wall Lamp blev lösningen att placera en dold LED-ljusremsa, medan Oyster Table Lamp skulle ha en liten glödlampa dold djupt inuti de starka kurvorna.

För att fullborda designen, testade teamet olika texturer och material för att hitta den perfekta matchen för Oyster Lamp. Det var avgörande att ljuset som utstrålades från lamporna skulle vara mysigt och varmt för att betona designens dekorativa och konstnärliga natur. Teamet drömde om att ha en yta som kunde likna ett ostronskals naturliga skönhet och taktilitet. Slutligen bestämdes det att lamporna skulle vara sandgjutna med en svärtad finish för att ge dem det råa men vackra uttryck som kännetecknar riktiga ostron.

Bildtext
Bildtext

“Som en pärla i ett naturligt ostron, föreställde man sig att ljuset skulle vara dolt inuti lamporna som en gömd skatt.”

Produktionen av de skulpturala Oyster Lamps
Produktionen av de skulpturala Oyster Lamps börjar med att återvunnen aluminium anländer till fabriken i Indien. Medan aluminiumet värms upp, förbereder de som arbetar i sandgjutningsprocessen formen, som bäst kan beskrivas som en övre och nedre halva av en låda där mönstret för formningen är omgivet av sand. När allt är redo, hälls det flytande aluminiumet in i formen genom en liten öppning, och efter två minuter har aluminiumet stelnat och sanden tas bort.

Processen är utmanande att perfektionera, och fabriken har erfaren personal som övervakar hela processen. Sandens livliga natur gör det nästan omöjligt att undvika små ytförändringar, men det är också det som ger Oyster Lamps deras unika, råa yta, som påminner om ostron som finns i naturen.

Efter gjutningsprocessen svetsas de olika delarna samman, kanterna poleras, och lamporna ges deras karaktäristiska svarta plätering.

Som ett sista steg i processen, skruvas de mindre delarna, såsom metallglansen för vägglampan och sockelbasen för bordslampan, på lamporna. Oyster Lamps är nu redo att skickas till Kina, där alla sladdar och elektriska komponenter installeras.

Resultatet – Konstfulla Kurvor
Resultatet är ett par moderna och konstnärliga lampor, där ljuset mjukt studsar från den svarta, organiska silhuetten. Texturen och finishen från sandgjutningsprocessen ger Oyster Lamps ett rått, taktilt uttryck, medan samspelet mellan de mjuka kurvorna och den råa ytan skapar en fängslande kontrast som omedelbart ger hemmet ett lyft och väcker samtal.

Bildtext
Bildtext