Berättelsen om Hebe

Vår Hebe-lampserie är en samling lampor som uppdaterar den klassiska lampan med oväntade former och organiska inslag.

Grön Inspiration
Ideen till Hebe Lamp Base föddes ur en önskan att återuppfinna den klassiska keramiklampan med lampskärm genom att använda oväntade former och mjuka, kontrollerade kurvor. För att få inspiration vände sig vårt team av ferm LIVING-designers till naturen. Under en av deras kreativa workshops, där designers leker och experimenterar med en mängd olika konstnärliga medier och material, togs några oväntade föremål fram som inspiration för den nya lampfoten: potatisar, rotselleri, jordnötter i skal och en butternutpumpa. Inspirerade av grönsakernas oregelbundna former, knölar och kurvor, valde designerna också att införliva otraditionella metoder när de formade prototyperna.

Processen
Med minnet av den klassiska barndomsaktiviteten att fylla en ballong med mjöl och använda fantasin för att forma den till udda och kreativa figurer, fyllde designteamet en rad olika organiska material i nylonstrumpor. Bland materialen fanns sago, ris och bulgur. Sedan började en övning i lek och kontroll, när de fyllda strumporna handpressades och formades till en rad ojämna, organiska former. Tillsammans granskade teamet de slutliga resultaten i detalj, lade till små fördjupningar och jämnade ut andra, tills de var överens om att deras tre favoritfigurer, som varierade i storlek från små till stora, skulle bli ritningar för de nya Hebe Lamp Bases.

“Ideen till Hebe Lamp Base föddes ur en önskan att återuppfinna den klassiska keramiklampan med lampskärm genom att använda oväntade former och mjuka, kontrollerade kurvor.”

För att kunna reproducera den exakta formen av de olika Hebe Lamp Bases gjordes en gipsavgjutning av de tre slutgiltiga formerna. Det fanns bara en chans att få det rätt, eftersom appliceringen av gipset på de risfyllda nylonformerna innebar att varje detalj, varje buckla, ner till det sista tumavtrycket nu var ingraverat i gipset, och den ursprungliga modellen förlorade sin form när den togs bort. Detta innebär också att det endast finns en upplaga av varje avgjutning, som i sin tur blev använd för att skapa järnformen som används i produktionen av varje Hebe Lamp Base än idag.

Det Slutgiltiga Resultatet
Varje lampfot finns tillgänglig i tre olika utföranden, alla med sina egna individuella utseenden och texturer. Den Off-white färgade har en grov, matt finish, medan versionerna i färgerna Deep Blue och Terracotta har en nyanserad, högglansig glasyr som vackert reflekterar ljus från den kurvade ytan. Den Mörkgrå varianten har en unikt kornig yta tack vare ett extra steg i produktionsprocessen, där leran handtrimmas för att skapa den distinkta yteffekten.

Med tillägget av de strukturerade Eclipse Lampshades i linne kan du välja att komplettera eller kontrastera ytan på din valda Lamp Base, eftersom de olika lampskärmarnas olika proportioner skapar ett eget, unikt utseende med varje kombination. Välj mellan den lugna, krämfärgade Natural, en bränd, auburn Curry-färg eller en organisk och neutral Sand-färg för att skapa din idealiska bords- eller golvlampa.