En soffguide med Nadia Olive Schnack

Vi har intervjuat den danska inredningsdesignern och färgexperten Nadia Olive Schnack för att ta reda på hur man väljer ut den perfekta soffan för sitt hem.

Nadia Olive Schnack är en framstående inredningsdesigner vars distinkta syn på färg, mönster och tryck skapar unikt vackra och fängslande interiörer. Vi träffade Nadia i hennes studio i Frederiksberg, Köpenhamn, för att få hennes synpunkter på hur man väljer den perfekta soffan för sitt hem.

Nadia Olive Schnack, inredningsdesigner

SOFFANS HISTORIA

När Nadia tillfrågas om soffans betydelse i våra hem, börjar hon med att se det ur ett historiskt perspektiv: "Soffan är verkligen en möbel som har utvecklats över tid. Förr var den en mycket formell möbel som bara fanns i överklasshem. Idag, som vi alla vet, är soffan en grundpelare i alla hem." I takt med att vårt sätt att leva förändras, förändras också vårt bruk av soffan. Idag ser Nadia soffan som den främsta platsen för att slappna av och varva ner. Den är en plats där vi samlas med familj och vänner för att verkligen vila och ladda om.

Även om soffan har utvecklats till att vara av stor betydelse i de flesta hushåll, förklarar Nadia att det kan vara en utmaning att hitta den perfekta soffan, eftersom den lätt kan bli för dominerande på grund av sin storlek. Nadia tror att soffan som i ett pussel måste passa in med de andra delarna av ditt hem för att skapa den perfekta atmosfären och energin.

Billledetext
Billledetext

“Vissa kallar min stil modig. För mig handlar det inte om att dekorera eller göra ett rum vackrare. Det handlar om att skapa ett utrymme där människor kan leva bekvämt; ett utrymme som berikar livet för de människor som bor där.”

LEK MED FÄRG

Nadia är känd för sin talang att kurera mönster, antikviteter, samtida design och, kanske mest anmärkningsvärt, hennes tillvägagångssätt till färg. Att leka med djärva och oväntade färger för att uppnå ett sammanhängande och harmoniskt utrymme är något av ett signum för Nadia's studio. Det är därför inte förvånande att hon betonar att färgval är en viktig del i att hitta rätt soffa: "Enligt min erfarenhet måste du lita på din intuition när det gäller att experimentera med färg i ett utrymme". Om du har valt en stor soffa som dominerar ett rum, föreslår hon att välja en neutral färg som inte stör utrymmet. Detta ger dig möjlighet att vara mer lekfull med andra element i rummet - till exempel med tapeter, belysning, mattor och tillbehör. Neutralt betyder dock inte nödvändigtvis vitt eller grått.

"Färgen vit kan faktiskt vara ganska högljudd i ett utrymme," förklarar hon, "Den kan vara lite hård. Allt beror på soffans omgivning. En oväntad färg kan vara neutral beroende på samtalet den har med resten av rummet. Det handlar om att skapa ett ögonblick av lugn."

Den där atmosfären av lugn kan till och med komma i form av ett mönster. Nadia betonar att vissa mönster, som en vit och svart rand, är nyckeln till att skapa ett ögonblick av vila när du arbetar med tryck och djärva färger. "Med det sagt åker allt det där ut genom fönstret när du har förälskat dig i ett specifikt mönster. Vår smak och vad vi gillar är rotat i känsla, det är irrationellt - precis som det ska vara - det är kärlek! I detta fall bör du följa dina instinkter istället för att hålla dig på den säkra sidan. Du ångrar dig väldigt sällan över ett inredningsval när det är baserat på kärlek." När du väljer en större möbel med ett tryck, betonar Nadia att det är viktigt att inkludera ytterligare, kontrasterande mönster i utrymmet också. Ett ensamt mönster kan kännas hårt och dominerande i ett annars monokromt utrymme, medan andra tryck kommer att mjuka upp och balansera det.

Billledetext
Billledetext
Billledetext
Billledetext

Nadias bästa tips

Följ din intuition.
Det finns en anledning till att du initialt får en idé – fullfölj den, så du kommer troligtvis inte att ångra dig.

Balans är nyckeln.
Bestäm vilket uttryck du vill att ditt rum ska ha – lugn eller kreativitet och inspiration. Prova olika saker för att hitta den perfekta balansen mellan det feminina och det maskulina.

En känsla av djup.
Du vill inte att ditt utrymme ska vara platt. Använd en känsla av djup genom att kontrastera färger, material och textilier.

Tänk långsiktigt.
Det är okej att följa trender du älskar, men när du investerar i en stor möbel bör du se till att det är något du kommer att njuta av under många år framöver.

Ha lite humor.
Inredningsdesign behöver inte vara så allvarlig! Du behöver inte alltid hålla dig på den säkra sidan - välj saker som ger dig glädje och får dig att le varje dag.

INVESTERA I ETT LÅNGSIKTIGT FÖRHÅLLANDE

När det kommer till att investera i en ny soffa, betonar Nadia vikten av att tänka långsiktigt genom att reflektera över de subjektiva behoven hos både dig och ditt utrymme. Idealt sett bör det vara en möbel som kommer att vara med dig under många år framöver – kanske till och med resten av ditt liv. Därför är det en bra idé att ta hänsyn till både det emotionella och det praktiska: Har du barn eller husdjur? Talar det till din intuition och personliga smak? Bor du i ditt för-alltid-hem eller finns det en chans att du (och din soffa) kommer att flytta inom en överskådlig framtid? Tror du att du kommer att älska den efter att ha levt tillsammans i ett decennium? "Min smak är tidlös eftersom jag inte arbetar med vad som är trendigt eller på modet. Jag söker balans, oberoende av vad andra människor tycker och gör, genom att reflektera över syfte, layout, arkitektur, möbler och material".

EN KÄNSLA AV BALANS

Slutligen, för att hitta den perfekta soffan för ditt utrymme, rekommenderar Nadia att du investerar tid i att skapa balans. Olika material kan bidra till atmosfären i ett utrymme, och det är därför viktigt att reflektera över dessa när du väljer en soffa. "I vilket rum som helst är det viktigt att införliva element av taktilitet för att skapa djup och kontrast," förklarar Nadia. "Oavsett om det gäller val av färg, form eller material, handlar det allt om att hitta en balans. Det är upp till dig att bestämma vad du vill att ditt utrymme ska göra för dig. Vill du öppna dörren och känna dig lugn, eller vill du bli inspirerad? Låt det beslutet leda dig medan du gör dina designval."