Konstnärskap och Inspiration i Stockholm

Vi besökte Mattias och Carolina Storm för att diskutera övergången från lägenhet till hus, att balansera arbete med familjeliv och för att förstå deras kreativa process.

Bara en 10 minuters tunnelbaneresa från Stockholms centralstation ligger stadsdelen Gamla Enskede. Trots närheten till stadens puls känns området som en helt annan värld. Traditionella svenska trähus med små trädgårdar står på rad längs charmigt krokiga gator, och när man promenerar här kan man nästan känna sig som om man transporterats till sidorna i en Astrid Lindgren-bok.

Det här huset är gammalt och ofullkomligt, vilket vi älskar. Vi ville att inredningen skulle vara trogen det. Alla hem ska inte se ut som en fransk våning

I ett av de första husen som byggdes i området, daterat till 1909, ligger Mattias och Carolinas hem. Carolina är en kreativ konsult och influencer medan Mattias delar sin tid mellan att måla och arbeta inom private equity. Båda är entreprenörer, och Mattias och Carolina är partners i alla aspekter av sina liv, inklusive affärer och familj. De träffades när de var 20, när Mattias arbetade med sin första start-up, att etablera en online modegemenskap, och han bjöd in Carolina, redan då en framgångsrik stilbloggare, för att konsultera i projektet. De har varit tillsammans sedan dess. Idag är paret gifta och delar två barn, fyraåriga Tom och tvååriga James.

Eftersom de har bott tillsammans sedan sina tidiga tjugoår har Mattias och Carolina delat flera hem. “Vi har bott i så många olika typer av lägenheter i så många olika stilar – industriell, sekelskifte – när vi kom in i det här huset tänkte vi att det verkligen har sin egen karaktär. Det är gammalt och ofullkomligt, vilket vi älskar. Vi ville att inredningen skulle vara trogen det. Alla hem ska inte se ut som en fransk våning,” förklarar Carolina.

Bildtext
Bildtext
Bildtext
Bildtext

Resultatet är en inbjudande blandning av vintagefynd, skandinaviska designklassiker och estetik från den engelska landsbygden infunderad av intressanta, genomtänkta detaljer. Att kuratera deras hem är en process i ständig utveckling, genomlyst av Carolinas talang för att hitta vintageföremål. Genom att söka på onlineplattformar, auktionssidor och loppmarknader älskar Carolina att upptäcka skatter, som en antik trumma för barnen eller skåpet med kuriositeter som huserar hennes samling av snäckskal. Med varje tillägg kuraterar de en samling som förkroppsligar deras utvecklande estetik, vilket kontinuerligt omdefinierar deras personliga utrymme. Det antika svenska skåpet är en älskad favorit, som framkallar en känsla av historia och hyllar själva huset.

På frågan om vilket som är deras favoritrum i huset, håller både Mattias och Carolina med om att det måste vara köket, som de beskriver som hjärtat i deras hem och där familjen tillbringar mest tid tillsammans. Carolina tillägger att hennes andra favoritplats måste vara det lilla kontorsområdet, där Feve Desk från ferm LIVING är omgiven av en mängd växter. Det kallas "Pelargonrummet", en plats där Carolina kan få utlopp för sina gröna fingrar, och fungerar som en fristad för kreativitet och mindfulness.

För Mattias har hemmet fått en ny betydelse sedan barnens ankomst, och deras utrymme fungerar som en nav för delade ögonblick – inte bara för honom, Carolina och deras barn: “Vi har en fredagsmiddagstradition som vi delar med en annan familj. Det är fyra barn som springer runt och alla gör lite som de vill, samtidigt som vi tillbringar tid tillsammans. Ett hem är en plats där det finns utrymme för alla – en nav för vår närmaste stam, inte bara för de personer som bor på adressen.”

Bildtext
Bildtext