Bakom vår GOTS-produktion

Vi tar dig bakom kulisserna på produktionen av ekologiska textilier

Bakom vår GOTS-produktion

Global Organic Textile Standard, även känd som GOTS, erkänns som världens ledande standard för bearbetning av textilier gjorda av certifierat ekologiskt producerade råvaror. Med strikta miljö- och sociala kriterier genom hela leveranskedjan, tillverkas produkter av GOTS-certifierade material, såsom ekologisk bomull, utan användning av farliga kemikalier, vilket skyddar biologisk mångfald, lantbrukare och fabriksarbetare samt slutkonsumenten.

ferm LIVING har varit GOTS-certifierat sedan 2017 och vi har ett sortiment av GOTS-certifierade bomullsprodukter i vår kollektion. Vi arbetar med certifieringar som GOTS eftersom vi är engagerade i ansvarsfull produktion och vill säkerställa att arbetsförhållandena i vår leveranskedja är säkra och rättvisa, samt att våra produkter är ansvarsfullt producerade och av hög kvalitet.

Vi arbetar med certifieringar som GOTS eftersom vi är engagerade i ansvarsfull produktion och vill säkerställa att arbetsförhållandena i vår leveranskedja är säkra och rättvisa, samt att våra produkter är ansvarsfullt producerade och av hög kvalitet.

Från jord till tyg

En lantbrukare som odlar GOTS-certifierade material såsom bomull, silke, linne eller bambu har en mycket begränsad lista över kemikalier de får använda i sin produktion, vilket skyddar både jordens och djurens välfärd. Det finns också strikta krav när det gäller vattenanvändning, vilket inkluderar ansvarsfull behandling och återvinning av avloppsvatten.

Vi besökte vår största tillverkare av GOTS-certifierade bomullsprodukter i Tamil Nadu-regionen i södra Indien, som vi har varit partner med sedan 2008, för att kunna ta dig bakom kulisserna i processen att omvandla rå ekologisk bomull till vackra, GOTS-certifierade textildesigner.

Bildtext
Bildtext

Rå ekologisk bomull anländer till spinnerierna i komprimerade block som väger 145kg styck. Sedan börjar den första av många rengöringssteg, där bomullen filtreras från skal och andra främmande material. Den råa bomullen matas genom ett rör in i en maskin som blåser höghastighetsluft genom bomullen, separerar de komprimerade partiklarna från varandra och tar bort eventuellt avfall. Bomullen passerar sedan genom en metalldetektor och matas genom en serie blandningsmaskiner för att säkerställa att partiklarna är jämnt fördelade. Denna process upprepas, varefter bomullen handsorteras för att ta bort eventuellt kvarvarande avfall. I genomsnitt ger varje 100kg rå bomull 90kg ren bomull som är redo att spinnas till tyg.

Bomullspartiklarna matas sedan genom en kardmaskin och komprimeras till ett platt ark, som skärs i remsor som liknar grova trådar. Dessa matas sedan genom en kamliknande maskin som separerar och rengör fibrerna, som sedan blandas ihop igen. Denna process upprepas, varefter de plattas till och kardas igen för att säkerställa konsekvens, enhetlighet och hållbarhet. Dessa fibrer spinns på spolar, vilket resulterar i de renaste, finaste bomullstrådarna. Som ett sista steg i spinnerierna placeras spolarna i ett UV-ljusrum för ytterligare en kvalitetskontroll för att säkerställa att de inte innehåller någon smuts eller damm.

För att skapa en GOTS-certifierad produkt måste varje deltagare i leveranskedjan vara individuellt GOTS-certifierad och delta i en årlig tredjepartsrevision för att säkerställa att de lever upp till de höga standarder som GOTS har ställt upp.

Spolarna transporteras sedan till vävenheten, där trådarna läggs ut på maskiner som rullar ihop dem till lager, varje lager bestående av 7000 fina trådar. En annan maskin infogar strängar i motsatt riktning, vilket bildar ett klassiskt varp och inslag vävmönster. Detta resulterar i det slutliga, råa GOTS-tyget. Efter en sista omgång kvalitetskontroller där tyget noggrant inspekteras för hand för att säkerställa att det inte finns några vävfel eller fläckar, är tyget redo att färgas, klippas, sys och formas till den slutliga designen.

En gemensam resa

För att skapa en GOTS-certifierad produkt måste varje deltagare i leveranskedjan vara individuellt GOTS-certifierad och delta i en årlig tredjepartsrevision för att säkerställa att de lever upp till de höga standarder som GOTS har ställt upp, från social överensstämmelse till användning av vatten, elektricitet och kemikalier. Våra tillverkningspartners i Indien använder solpaneler på taket till deras fabrik och har implementerat ett transportsystem för arbetare som erbjuder säker och trygg transport till och från arbetsplatsen, vilket resulterar i att de anställt många kvinnor från det lokala samhället som tidigare saknade arbetsmöjligheter.

Vi är stolta över att vara samarbetspartners på denna resa mot att arbeta med ett ansvarsfullt och hållbart tankesätt från både en miljömässig och social synpunkt. Det är med både beslutsamhet och ödmjukhet vi strävar efter bättre och enklare sätt för våra kunder att göra ansvarsfulla val. Vi är inte perfekta, men vi gör det vi kan.

Bildtext
Bildtext

En snabbguide till vår ekologiska bomull