Bakom designen: Rouli-soffan

Ta del av historien bakom Rouli-soffans lekfulla, vågliknande design – en resa som tar oss hela vägen från den första inspirationen till den slutliga, vakuumförpackade produkten.

Rouli-soffan uppfyller den moderna konsumentens krav och symboliserar andan i dagens moderna utomhusliv. Upplev hur konceptet med utsuddade gränser mellan inne och ute har format soffans unika egenskaper och hur strandklubbsnostalgi inspirerat till den karakteristiska, rundade silhuetten.

Rouli-soffan har fått sitt namn efter det franska ordet ”roulis” som refererar till mjuka vågrörelser och föddes ur ambitionen att skapa en modulär och pragmatisk utomhussoffa som var ultralätt och samtidigt hade generösa proportioner för komfort och avkoppling hela dagen. Med dessa mål framför sig sökte designteamet efter inspiration och sammanställde en samling referenser, bland annat bilder på vintageloungestolar från beachklubbar på hotell. Inspirerade av loungestolarnas fylliga, mjuka form som tar för sig ville formgivarna designa en soffa där högsta komfort och inbyggd funktionalitet kunde samexistera utan kompromisser. Resultatet blev Rouli: ett mångsidigt soffsystem med taktila, inbjudande kurvor och ett lekfullt, rundat uttryck.

  

 

 

Under hela designprocessen övervägdes varje detalj i soffan noggrant för att säkerställa att den lämpade sig för både inomhus- och utomhusbruk. Särskild omsorg lades vid att utveckla ett soffsystem som var modulärt och samtidigt lättillgängligt för att snabbt kunna monteras. Rouli-soffan består av en enda sittplats och kan kompletteras med ytterligare moduler för att skapa ett valfritt antal konfigurationer. Den kan förvandlas från en elegant, fristående sittplats till en rymlig soffa som passar en familj på fem personer. Istället för ett konventionellt klämsystem har varje modul en halkskyddad yta under sitsen som förhindrar att den glider eller åker iväg. Detta innebär att det enda som krävs för att förlänga soffan är att ställa modulerna sida vid sida, och det krävs ingen ytterligare montering. På särskilt soliga dagar kan soffan kombineras med den matchande Rouli-puffen för att skapa en bekväm och härligt inbjudande solsäng.

Rouli-soffans klädsel i elegant Bouclé-textil för inom- och utomhusbruk var ett helt självklart val. Bouclé betraktas vanligtvis som en inomhustextil, men här har den behandlats för att bli vattenavvisande, vilket gör den till ett unikt och attraktivt tillskott till utomhusmiljöer. Textilen finns i färgerna Off-white och Sand, två klassiska, väldigt tilltalande färger som är synonyma med ferm LIVING:s designuniversum. Oavsett om de kombineras med varandra för en mixa och matcha-look eller stylas var för sig kompletterar de lugnande nyanserna Roulis mjuka, taktila form.

Billledetext
Billledetext

Hållbarhet och praktiska egenskaper var också viktiga faktorer i arbetet med att utforma Rouli-soffan. Med detta i åtanke kan den avtagbara klädseln enkelt tas bort för att rengöras. Soffan har också ett inre vattentätt lager och ett extra överdrag som skyddar mot alla typer av väder. Till skillnad från konventionella trädgårdsmöbler består Rouli av lätt, rent skum. Detta gör att soffan kan lyftas och flyttas med minimal ansträngning, vilket möjliggör en mängd olika positioner och stilar.

Det sista steget var att ta itu med transportfrågan. Teamet landade i lösningen att vakuumförpacka skummet, vilket avsevärt minskar soffans volym. Därför kommer Rouli-soffan i en kompakt, smidig och vakuumförseglad förpackning som enkelt kan transporteras av en enda person.