Så hittar du den perfekta mattan

Praktisk guide

Mattor är mer än bara textilier – de har börjat ta plats som viktiga möbler som ger både ett välkomnande och fascinerande intryck. De utgör slående blickfång som på ett naturligt sätt skapar harmoni i ett rum och förvandlar det till en bekväm fristad. Upptäck hur våra mattor med sina starka färger, taktila texturer och skulpturala former har den fantastiska förmågan att ändra atmosfären i ett rum och ge den en distinkt karaktär.





 

Varför ska jag ha mattor hemma?

Mattor har en särskild förmåga att ge hemmet en touch av elegans. De ger en lyxig och välkomnande golvbeklädnad, dämpar skonsamt ljud och förbättrar akustiken. De fungerar dessutom ofta som ett sammanhängande element som enkelt blir en del av den övergripande inredningen och inte minst ökar de komforten och elegansen i alla miljöer.


Vilka typer av mattor erbjuder ferm LIVING?

De olika egenskaperna hos olika mattyper ger olika fördelar, var och en skräddarsydd för att komplettera den unika karaktären i ditt hem och möblerna i det.

Våra ullmattor, till exempel Forma, har en exceptionellt mjuk yta och ger en lyxig känsla under fötterna. De är lätta att underhålla, passar perfekt till många olika rum och kombinerar komfort och funktionalitet.

Våra mattor med konstnärligt uttryck, som till exempel Abstract, är fängslande mattor som är allt annat än traditionella. De är som konstverk för väggen eller golvet och framstår som slående mittpunkter i stora utrymmen.

Våra Kelim-mattor är väldigt praktiska och enkla att rulla ihop när du ska städa, vilket gör dem perfekta i barnrummet eller köket. Den slitstarka designen är smutsavvisande och ger en långvarig och säker yta för lek och vardagsliv.

Billledetext

Hur kan en matta förändra stämningen i ett hem?

En matta är mer än bara en textilprodukt – det är en grundläggande möbel som utgör själva grunden i ett rum. När dina fingrar nuddar vid ytan uppstår en känslomässig reaktion som påminner om värmen från mänsklig beröring. Mattan inte bara pryder sin plats – den ger en varm känsla, förhöjer på ett subtilt sätt atmosfären och omfamnar med sin djupa textur och unika design.


Hur väljer jag den perfekta mattan?

När du väljer matta måste du tänka på flera olika saker. Hur stort är ditt hem, hur mycket möbler har du, i vilket rum ska mattan placeras och vilken estetiska effekt vill du uppnå?

Om du har plats, varför inte välja en stor matta som sticker ut eller är uttrycksfull på annat sätt? Syftet med en matta är, precis som med alla viktiga möbler, att binda ihop inredningen i ett rum. Den gör inredningen till en enhet och förstärker de befintliga elementen, vilket bidrar till en välintegrerad och harmonisk miljö. Tänk också på vilket uttryck du vill skapa. Välj texturer och färger som passar in i den miljö där mattan ska placeras.

I stora rum kan du välja en matta som sticker ut och är annorlunda för att skapa ett blickfång. En sådan matta är inte bara uppseendeväckande utan ger också ditt hem en unik karaktär och charm. I mindre utrymmen kan du välja en matta som ramar in ytan på ett effektfullt sätt. I sovrum kan små löpare framhäva rummets layout och tillföra textur. I små kök är våra Kelim- eller Athens-löpare utmärkta val då de är enkla att underhålla och har en praktisk design.


”Mattor är väldigt viktiga för att skapa stämning i ett hem och förhöjer både estetik och komfort med sin värme och textur.”


 

Vilka olika former på mattor erbjuder ferm LIVING?

Vi erbjuder ett brett urval av mattor i olika former som passar olika rumslayouter. Genom att välja rätt form kan du öka funktionaliteten och estetiken i ditt hem, oavsett om du vill skapa en känsla av sammanhang, definiera specifika områden eller komplettera din befintliga inredning.

Rektangulära mattor skapar proportioner och balans, vilket ger struktur och symmetri i ett rum. De passar perfekt till andra rektangulära möbler, till exempel vår Catena-soffa, eftersom de på ett naturligt och ledigt sätt följer soffans linjer och framhäver dess fyrkantiga profil. Denna synergi skapar en harmonisk och väldefinierad estetik.

Runda mattor framhäver cirkulära former och passar utmärkt till runda bord och andra möbler med rundade former, som vår Rico-serie. Särskilt Stille-mattan kompletterar rundade former på ett mycket vackert sätt och anpassar sig till deras konturer så att det uppstår en balans mellan mattan och det golv den pryder.

Våra mattor i organiska former är perfekta att kombinera med möbler som speglar deras konturer för att skapa en visuellt tilltalande enhet. Dessa mattor passar särskilt bra i vardagsrummet under mindre soffbord eller andra ställen där de graciösa formerna får bidra till en välbalanserad och välkomnande atmosfär.

Vad ska jag tänka på när det gäller mattans placering?

När man väljer en matta till ett rum tänker man ofta att den måste vara tillräckligt stor för att alla möbler ska få plats på den. Detta är dock inte ett absolut krav. Mattan behöver inte nödvändigtvis nå in under alla möbler.

Det primära fokuset bör ligga på komfort och funktion. En bra tumregel är att se till att fötterna landar på mattan oavsett var du sitter. Då ser du till att mattan uppfyller sitt syfte – att kännas mjuk och behaglig under fötterna, samtidigt som den bidrar till att definiera området visuellt.

I ett vardagsrum kan du till exempel lägga en matta under de främre benen på soffan och fåtöljerna. Så länge dina fötter vilar på mattan när du sitter känns det balanserat och bekvämt. På det här sättet kan du använda en mindre matta som knyter ihop rummet.

Billledetext
Billledetext

Vilka material ska jag välja?

Valet av material beror på var i ditt hem du tänkt lägga mattan och på dina specifika livsstilsbehov. Tänk på viktiga faktorer som hållbarhet, visuellt intryck och underhåll när du väljer det material som ska passa dig och ditt hem. På ferm LIVING erbjuder vi ett brett urval av mattor i olika material framtagna för olika miljöer och preferenser.

Våra jutemattor ger en distinkt karaktär och en exceptionell taktil kvalitet till ditt utrymme. Eftersom de inte kräver mycket underhåll är de perfekta för genomgångsrum som kök och matrum. Den naturliga strukturen hos jute kompletterar olika ytor, däribland sten, marmor och trä.

Ullmattor är kända för sin slitstyrka. Deras naturliga oljor gör dem självrengörande, spill- och smutståliga och mer beständiga mot fläckar. Dessutom förbättrar ullmattor luftkvaliteten genom att fånga upp fina dammpartiklar, och de är därför ett utmärkt val för vardagsrum och sovrum.

Kelim-mattor är både mångsidiga och tidlösa. De är tillverkade av naturligt garn med en blandning av ull och bomull och har en unik, taktil textur som ger djup och karaktär till alla rum. Kelim-mattor är lätta att underhålla med dammsugning och är praktiska och slitstarka, vilket gör dem perfekta för barnrummet.


Vilka färger ska jag välja?

Följ dessa råd när du väljer den perfekta mattfärgen för just ditt utrymme för att maximera effekten av ditt val. För att ge djup och dimension kan du tillföra kontraster genom att kombinera ljusa och mörka nyanser. Denna effekt kan du uppnå genom att antingen placera två olikfärgade mattor sida vid sida eller genom att välja en enda matta som har både ljusa och mörka toner.

Alternativt kan du välja en matta i en dämpad färg och placera ett ljusare element, till exempel ett soffbord, ovanpå den för att skapa ett visuellt blickfång. Om den övriga inredningen har en neutral färgskala kan du överväga att välja mattor i djärva, konstnärliga nyanser. Denna metod ger liv åt och förhöjer din miljö.





 

Hur underhåller jag min matta?

För att skydda dina älskade mattor rekommenderar vi att du använder ett silikonfritt impregneringsmedel på dem. Detta skyddar inte bara mattan mot fukt utan bidrar också till att förhindra solblekning. Om du behöver ytterligare hjälp när det gäller att underhålla din matta, läs våra skötselråd som finns på vår webbplats.

Upptäck vår kompletta mattkollektion för att hitta den perfekta mattan som fulländar din inredning.

Utforska mattor