Konsten att Balansera

I samtal med ferm LIVINGs designteam

ferm LIVINGs designteam delar med sig av sina tankar kring resan att skapa nya produkter: ett kollaborativt och balanserat tillvägagångssätt till designprocessen.

Konsten att Balansera

På ferm LIVING har vi den relativt unika glädjen av att ha vår egen designstudio: ett team av olika personligheter som tillsammans producerar merparten av våra designer.

“Vi är alla olika, men vi delar samma värderingar som gör att våra designer grundas på samma plats,” säger designteamet. Den platsen utgör kärnan i ferm LIVINGs identitet: äkta skandinavisk design med en tydlig funktionalitet som omfamnar livets kontraster. “Vi ställer oss alltid frågan; hur designar vi ett hem med utrymme för att känna sig bekvämt sig själv? Vi vill väcka glädje och värme hos de människor vi designar för, vare sig det gäller möbler, belysning eller tillbehör. Ibland samarbetar vi med en extern designer för en produkt som är en perfekt matchning för vårt varumärkes DNA.”

Teamet kommer från en rad olika utbildnings- och arbetsbakgrunder inom design. Minst lika viktigt är dock de olika perspektiv som varje teammedlem tar med till bordet – den magkänsla som är unikt informerad av varje persons individuella livserfarenheter: “Kalla det vad du vill – en magkänsla, intuition – men vi är inte rädda för att arbeta utifrån den platsen. Det är en konkret sak, en ackumulering av din smak, dina minnen, övertygelser och erfarenheter. När du designar en produkt, blandar du den känslan med funktion, estetik och hantverksskicklighet. Men allt börjar med intuition.”

Billledetext
Billledetext

Den Kreativa Processen – Tankar om att Uppnå Balans

Processen av att skapa en ny kollektion är både samarbetsinriktad och strukturerad. Var och en av våra designers har ett eller flera expertisområden, vissa arbetar med papper och textilier, andra med möbler eller belysning. De arbetar nära tillsammans med kategoriansvariga som specialiserar sig på vissa kategorier som möbler, speglar, belysning eller barnprodukter, eller specifika material som sten och marmor, metall, glas, keramik eller trä.

Även om våra designers specialiserar sig på olika kategorier, är samarbete och delat ansvar i designprocessen fortfarande en viktig del: “Vi värderar idén om att granska varje stycke från alla vinklar, med många par ögon. Genom att göra detta, har vi inga tvivel kvar när ett stycke är komplett.” Tanken på samarbete säkerställer också balans i designen – en av de viktigaste elementen i hela processen: “Processen att skapa nya kollektioner av produkter är verkligen en balanskonst. Att hitta rätt balans mellan det autentiska och det strukturerade, det konstnärliga och det funktionella är den viktigaste och mest utmanande uppgiften som vårt unika in-house designteam tar sig an i sitt dagliga arbete” säger Jannie, Chief Product Officer på ferm LIVING.

Målet med att skapa designer som är i balans påverkar inte bara den funktionella processen av att designa en specifik produkt, utan också inspirationen bakom kollektionerna, som är en del av en pågående dialog – ett svar på vad som pågår i världen utanför. “Vi funderar ständigt på de ord och idéer som informerar en kollektion. Till exempel, när vi tänker på balans och stillhet, frågar vi oss; hur ser stillhet ut? Hur fångar vi den känslan i en design? Hur kommer balans att se ut och kännas i framtiden?”

Billledetext
Billledetext

“Varje designer i vårt team har ett eget tillvägagångssätt för att ta anteckningar; vissa dras mer till visuell kommunikation som skisser och klotter, medan andra tycker om att skriva ner ord och fraser i fysiska eller digitala anteckningsböcker för att beskriva tankarna och känslorna bakom en idé.”
– Trine Andersen, Grundare & Creative Director

I ett ständigt försök att fånga de idéer som uppstår från vardagliga känslor, reflektioner, upplevelser och minnen under den inspirerande, kreativa processen, arbetar designteamet med anteckningar. Dessa är inte bara begränsade till den ursprungliga, penna-och-papper-typen: “Varje designer i vårt team har ett eget tillvägagångssätt för att ta anteckningar; vissa dras mer till visuell kommunikation som skisser och klotter, medan andra tycker om att skriva ner ord och fraser i fysiska eller digitala anteckningsböcker för att beskriva tankarna och känslorna bakom en idé. Oavsett vilket, ger det oss den unika möjligheten att inte bara strukturera våra egna tankar, men att bjuda in varandra i våra individuella, unika sinnen och skapa de lager som spårar våra tankar under den samarbetsinriktade designprocessen.” berättar Trine Andersen, Creative Director på ferm LIVING. Ibland möjliggör denna process bildandet av idéer genom att kombinera anteckningar från olika designer, medan andra gånger kan anteckningar växa till produkter på egen hand. Det händer också att en idé dör när anteckningarna delas: “Det låter oss vara medvetna i vår design. Saknas något? Om svaret är ja, är produkten inte redo, och den går inte vidare till produktfamiljen. Vi kanske sparar den eller anpassar den för en senare kollektion. Det är en resa, men produkterna blir bättre som resultat av den.” Anteckningar utgör därför en integrerad del av designprocessen; de hjälper våra designers att vårda den unika processen från immateriella tankar till funktionella produkter, vilket möjliggör för teamet att skapa kollektioner som vackert balanserar det autentiska och strukturerade.

En Komplett Kollektion

På frågan ‘när är en kollektion färdig?’, svarar våra designers med ett rungande, enhälligt ‘aldrig’. “Den lever vidare! När en ny produkt ansluter sig till familjen, tar den sin naturliga plats vid sidan av våra befintliga produkter,” säger designteamet. “Vi bygger alltid vidare från den senaste kollektionen. Våra stycken är inte menade att vara bara en säsong. Vi ser det som en styrka att nya och gamla kollektioner interagerar och lever vidare tillsammans.”