Konsten att Duka Utomhus

Vi tog hjälp av två kulinariska experter som delade med sig av sina hemligheter för att skapa den ultimata upplevelsen av utomhusmiddag.

Sommarsäsongen bjuder in oss att njuta av mysiga middagsbjudningar och intima måltider utomhus. Oavsett om det är på en balkong, i en park eller en lummig trädgård, är det att äta utomhus ett av de tydliga privilegierna med varmare väder. Få saker känns bättre än att tillbringa ljumma kvällar i en svalkande bris medan man njuter av god mat i kärt sällskap.

För att fira inledningen av utomhussäsongen har vi bett kockarna Mimi Thorisson och Eleonore Toulin dela med sig av sina bästa tips för att vara värd för en ansträngningslös och njutbar utomhusmiddag – och för att testa teorin att allt smakar bättre när det äts utomhus.

Eleonore Toulin, Privatkock @eleonoretoulin

Eleonore om att äta utomhus:
“Sommarätande är en chans att vara okonventionell. Det är ett tillfälle för att sakta ner och njuta av kvalitetstid med dina nära och kära, och det ger möjlighet för främlingar att bli vänner runt middagsbordet. Och alla vet att rosé smakar bättre utomhus!”

Vad var inspirationen bakom din dukning?
“Oavsett om det är al fresco eller inomhus, följer jag alltid min intuition. Jag tror inte det finns en regelbok för fantastisk design eller storartad gästfrihet – det handlar om att ha kul och vara kreativ, och låta dina instinkter vägleda dig.
Jag letar efter vackra objekt som talar till varandra. Jag älskar att använda jordtoner, som Linen Napkins i Cinammon från ferm LIVING, och blanda dem med kontrasterande texturer som Flow plates i Off-white.”

Vad skapar en bra atmosfär när man äter utomhus?
“Jag gillar att engagera alla sinnen. Naturligt ljus är mycket viktigt, och alla ser vackra ut i stearinljussken. Att lägga till färska blommor ger en delikat not till aromen, och att spela musik är avgörande för en mysig atmosfär. Jag gillar att använda en app som heter Radiooooo som kuraterar musik från en specifik tid och plats – jag kan varmt rekommendera Brasilien på 1960-talet.
Jag gillar att börja kvällen med en aperitivo för mina gäster medan jag avslutar de sista detaljerna i matlagningen. En Bianco Vermouth och soda eller en Whisky Highball tillsammans med en ost- och charkuteribräda är alltid en stor hit. Följ detta med hemlagad gnocchi dränkt i smör och salvia, en helbakad fisk och en färsk sallad.”

Billledetext
Billledetext

“Ett generöst bord överflödande med gott vin och utsökt mat är en kärlekssybmol.”
Mimi Thorisson

Mimi Thorisson, Författare & Kock @mimithor

Mimi om att äta utomhus:
“Att äta utomhus är synonymt med bekymmerslösa tider och en känsla av lätthet – ren glädje och tillfredsställelse. Nu när våren äntligen är här, är det så underbart att kunna äta utomhus.
För mig börjar säsongen med mycket trädgårdsarbete: att städa upp resterna av vinterlöv, fräscha upp krukväxterna och plantera nya. Vi bor i Turin, Italien, på ett stort torg som har en terrass med utsikt över torget. Det är en magisk plats under våren: fylld med oliv- och citrusträd och överflödande med jasminblommor. De aromatiska örtplantorna parfymerar luften, och lägger till färg och liv i utrymmet. Det är min happy place.”

Vad var inspirationen bakom din dukning?
“Jag älskar ett bord fyllt med löften och överflöd. Jag njuter av att använda blommor, krukväxter och buketter av aromatiska örter som bordsdekorationer – jag vill att mitt bord ska se ut och kännas som en trädgård. Jag tar inspiration av årstiderna och blandar min personliga smak av country chic sammanflätad med en urban känsla. För denna dukning älskade jag att använda Oli-glasvarukollektionen i Amber från ferm LIVING. Färgen är en av mina favoriter, särskilt när solljuset träffar dem precis rätt.
När du ser en samling av tallrikar, skålar, glas, krukor och vaser på ett bord, vet du att du kommer få en fantastisk stund. Ett generöst bord överflödande med gott vin och utsökt mat är en kärlekssymbol.”

Hur skapar du en bra atmosfär för dina gäster?
“Musik är fantastiskt för att få en bra start på kvällen – jazzmusik, med till exempel Miles Davis, är en personlig favorit. Och jag måste säga att våra hundar är utmärkta värdar! De hälsar våra gäster och plötsligt är alla på gott humör.
Jag tror att nyckeln till underhållning är att vara avslappnad. Du behöver inget komplicerat för att duka ett vackert bord, det handlar om att ha nyckelpjäser som blommor eller bordsprydnader. Och naturligtvis är god mat det viktigaste! Denna vår har jag gjort hemlagad pasta ravioli med citron och ricotta. Du kan förbereda den i förväg och sedan servera den färsk när dina gäster anländer.”

Billledetext
Billledetext

Mimis Recept
En publikfriande Bondbönssoppa,
perfekt för en middagsbjudning

Bondbönssoppa

(för 4 personer)
450 g skalade bondbönor
1 lök, skivad
3 vitlöksklyftor, skivade
1 stor potatis, skalad och skivad
80 ml kyckling- eller grönsaksbuljong
2 msk olivolja
Vatten
120 g mascarpone
En stor handfull färska myntablad
2 schalottenlökar
5 skivor pancetta
En handfull krutonger
Salt och peppar
En nypa piment d’espelette

– Klipp av toppen på varje bondbönsskida och pressa ut bönan.
– Fräs löken i olivolja i en stor kastrull tills löken är genomskinlig. Lägg till vitlök,
bondbönorna, skivad potatis och rör om i ungefär 2 minuter.
– Tillsätt kyckling- eller grönsaksbuljong, och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka grönsakerna.
– Koka upp och låt sjuda i 20-25 minuter.
– Mixa i en matberedare och återför soppan till låg värme.
– Stek pancettan tills den är gyllene och krispig. Klappa av överflödig olja och ställ åt sidan.
– För att göra krutongerna: skiva vitt bröd (helst en baguette)
och gnid med en vitlöksklyfta. Ringla över olivolja och grilla i
ugnen tills de är gyllenbruna. Krydda med salt och ställ åt sidan.
– Finhacka schalottenlökar, mynta, pancetta och krutongerna och ställ åt sidan.
– Finhacka mynta och vispa ihop med 120g mascarpone.
– För att servera: placera de hackade schalottenlökarna, myntan, pancettan
och krutongerna i botten på 4 skålar. Häll över soppan, lägg till
en klick av mynta-mascarpone på toppen.
Strö över piment d’espelette och servera omedelbart.
– Njut!