Måltidens Konstnärskap: Att Skapa Minnen med Silver och Siden

Duka för högtidssäsongen med ferm LIVINGs kreativa chef och grundare

Att duka bordet till jul är inte bara en uppgift; det är en duk där minnen målas, berättelser delas och traditioner väcks till liv. I år bad vi Trine Andersen, vår framstående kreativa chef och grundare, att dela med sig av sitt sätt att förbereda en högtidssammankomst, där hon inte bara dukar ett bord; hon skapar en oförglömlig upplevelse.

Förbered dig på att förflyttas till en värld där varje detalj, oavsett hur liten, berättar en historia om värme, kärlek och firande.

“Du lägger så mycket tid på att skapa utsökta kökskreationer;
varför inte visa upp dem med stolthet?”
Trine Andersen

Det är jultider! Vad gör den här tiden på året speciell för dig?
Vintern kan vara så mörk och tung i Danmark, och julperioden lutar sig verkligen in i det berömda danska konceptet av hygge: att tända ljus, dekorera våra hem och tillbringa kvalitetstid med människorna vi älskar. Det finns ett fokus på att vara närvarande och uppskatta varandras sällskap.
Jag börjar sätta upp juldekorationer den första december – börjar jag tidigare än det kommer jag att tröttna på det hela innan julafton. Jag älskar också hela processen med att ge gåvor: sökandet efter genomtänkta presenter, att slå in dem och sedan själva givandet. Det finns inget bättre än att hitta den perfekta presenten till någon du bryr dig om!

Berätta om din dukning – vilket utseende siktar du på i år?
Min juldukning är traditionell med moderna influenser. Generellt gillar jag att omfamna en mer romantisk känsla i mitt hem under julperioden, och jag letar efter sätt att kombinera det förflutna och nutiden genom små detaljer: sidenband på ljusstakar, att använda de ärvda silverbesticken från min svärmor och att medvetet avstå från att stryka duken för en mer avslappnad och rustik känsla.

Billledetext
Billledetext
Billledetext
Billledetext

Vilka dekorativa element har du använt?
Julperioden är inte en tid för minimalism – åtminstone inte i mitt hus! I år har jag använt en blandning av blomsterarrangemang, juldekorationer och ett överflöd av ljus. Jag gillar också att visa upp säsongens frukter och låta vissa delar av måltiden tjäna som sina egna dekorativa element, som clementinsockerkakan. Du lägger så mycket tid på att skapa utsökta kökskreationer; varför inte visa upp dem med stolthet?

Har du några kulturella- eller familjetraditioner som du införlivar i din dukning?
Vi gör en traditionell stekt anka till jul, och i år har jag satt små pappersmanschetter på benen – det är sött och lekfullt. Även om vi bor i Köpenhamn och våra barn har vuxit upp här, kommer vår familj ursprungligen från Jylland, där det är tradition att inkludera saltade chips i julmåltiden. Barnen älskar speciellt den traditionen!

Trines bästa tips:

Platspresenter: Istället för placeringskort, överväg att placera en liten gåva som du har valt ut för var och en av dina gäster – en genomtänkt tillägg som kommer att få dem att känna sig speciella och uppskattade.

Mat som dekor: Du spenderar så mycket tid på att skapa vackra kreationer i köket – låt dem tjäna som dekorativa element under middagen.

Ögonblicklig elegans: Jag väljer alltid tygservetter när jag har folk på besök – det är en enkel detalj som omedelbart höjer matupplevelsen.

Billledetext
Billledetext

Trines traditionella danska julmeny

Välkomstsnacks:
Krispig kycklinghud med majonnäs och ett strössel av örter
Ankrilletter serverade på endivblad och granatäppelkärnor
Oliver och grissini

Välkomstdrink:
Röd vermouth och champagne serverad med apelsinskal

Huvudrätt:
Stekt anka fylld med plommon och apelsiner
Rostade potatisar serverade med en kvist rosmarin
Sockerglaserade potatisar
Anksås
Grönkålssallad med äpple och mandel
Rödkålssallad med vinägrett, valnöt, apelsin och granatäppelkärnor
Waldorfsallad
Saltade chips, serverade varma

Efterrätt:
Olika ostar med färska fikon och fikonmarmelad
Risalamande (dansk rispudding) serverad med varm körsbärssås och garnerad med maraschinokörsbär
Sockerkaka med sockerglasyr, citronzest och garnerad med skalade clementiner