Ryoko Horis Badrum

MINNS DU DOFTERNA FRÅN DIN BARNDOM? Ryoko Hori vill återuppliva dina minnen genom att stärka kopplingen mellan sinne och kropp genom dofternas fantastiska värld.

MINNS DU DOFTERNA FRÅN DIN BARNDOM? Ryoko Hori vill väcka dina minnen till liv genom att stärka kopplingen mellan sinne och kropp genom dofternas fantastiska värld.

För 10 år sedan lämnade hon Japan och en karriär inom mode, och började studera terapeutisk massage i Australien, Ayurveda i Indien, och slutligen klassisk parfymtillverkning i Frankrike. Idag befinner hon sig i det hon kallar för en sinnessalong i Neukölln, Berlin.

Billledetext

"Det verkar som att vi har utvecklat vår syn mycket mer än våra andra sinnen. "

Återkoppla med Naturen

Ryokos salong är mer än en verksamhet – hon har ett uppdrag som består i att återförena moderna människor med deras kroppar och sinnen. Mindfulness och meditation har återupptäckts under de senaste åren, vilket skapat en medvetenhet om vikten av att prioritera sinnesfrid. Ryoko mediterar dagligen och håller workshops i meditation i tatamirummet, men vill också lägga till aspekten av att koppla samman kropp och sinne genom våra ofta förbisedda sinnen:

"Det verkar som att vi har utvecklat vår syn mycket mer än våra andra sinnen. Och om du använder ett sinne mycket, kommer du så småningom att försvaga de andra. Idag är synen vårt primära sinne, men vi tenderar att glömma att när vi föds är vårt luktsinne det mest utvecklade av dem alla – det är faktiskt via det vi uppfattar världen för första gången. Vi behöver öva på att använda vårt luktsinne och smaksinne igen, för att återkoppla med vår kropp som en helhet," berättar Ryoko för oss, när hon häller upp traditionellt japanskt grönt te, hōjicha, i en av sina många hemmagjorda lerkoppar. Hon hanterar sin omgivning med mjuka, eleganta rörelser, noggrant arrangerande allt till perfektion.

Namn Efternamn Bildtext

En Personlig Angelägenhet

Ryoko studerade de traditionella tillvägagångssätten, men söker sin egen väg i allt hon gör. Något som verkar ligga i generna, som hon berättar:

"På min mammas sida känner jag mig väldigt kopplad till min gammelmormor. I början av 1900-talet var Japan ett mycket konservativt samhälle, men hon hade sin egen pappershandel, ett ryokan (japanskt gästhus, red.) och en pachinko-salong (japanskt arkadspel, red.), vilket var mycket ovanligt för kvinnor på den tiden. Jag kände ett behov av att veta mer om henne, och nu har jag börjat skapa en speciell doft för henne." Doften kommer att skapas på en bas av sandelträ, kanel, kryddnejlika och oud - en av hennes personliga favoriter, som har använts i århundraden i Japan.

"Precis som henne," berättar Ryoko, "vill jag hitta mitt egna sätt. Jag tycker att det är fascinerande att förstå det traditionella sättet, men jag vill mejsla ut min egen väg."

Allt Ryoko gör är en personlig angelägenhet. En personlig historia, som berättar om ursprunget till allt i butiken, bär hennes prägel i form av handskrivna anteckningar eller etiketter gjorda på en gammal skrivmaskin, som står bakom disken.

"Allt vi gör är fortfarande i mycket liten skala, så jag gillar att göra det personligt. Det kommer att betyda mer för människor när de känner till historien bakom och också får små handskrivna anteckningar," säger Ryoko.

"Precis som henne," berättar Ryoko, "vill jag hitta mitt egna sätt"

Namn Efternamn Bildtext

Doften Av Minnen

Ryoko jämför att applicera oljor på huden med att äta, och tillverkningen av dem med att laga mat. Hon är fascinerad av huden och refererar ständigt till den som kroppens största organ. Precis som hon är mycket medveten om vad hon äter – även om det är Daniel som lagar det – bryr hon sig verkligen om var hennes ingredienser kommer ifrån. Nyligen reste hon till Indien med sin far för att söka efter nya ingredienser: hennes personliga prägel är påtaglig i varje steg av alla processer. Att vara personligen involverad är tidskrävande, men det kanske är just det som är hennes hemliga ingrediens:

"Alla dofter berättar sin egen historia, inte minst på grund av den långa tid det har tagit att framställa dem," säger Ryoko, och förklarar processen av att skapa en ny doft eller olja; blandningen av eteriska oljor, sedan väntan på att de olika dofterna ska sammansmälta, och återkomsten nästa dag, bara för att börja om igen. Hon sparar allt, även de blandningar hon inte gillar, och häller dem i en stor flaska för att se vad som uppstår – en blandning av misslyckade dofter som kanske kan bli något bättre tillsammans.

"Jag kan alltid göra mer, men ingredienserna är aldrig desamma. Allt förändras med tiden," säger Ryoko. Tid är en hemlig komponent men att göra dofter är ingen exakt vetenskap, förklarar hon:

"Lukt är ett av de sinnen som är direkt kopplade till de mest primitiva delarna av hjärnan, som ansvarar för våra känslor och minnen. Det kan inte finnas några slutgiltiga svar eftersom det sätt människor upplever dofter inte är samma någonstans i hela världen, det förändras med deras erfarenheter, deras rötter, platser och kulturer."

Även om alla hennes olika dofter och lotions är beroendeframkallande, vill hon att vi ska uppleva något annat genom dofterna än 'ren' njutning. Hon vill att vi ska tillåta oss själva att låta dofterna ta oss tillbaka:

"Dofter låter dig minnas smaker från barndomen, kanske ibland till och med drömmar," säger Ryoko med övertygelse och lämnar oss med längtan efter en doftresa genom tiden.

"Dofter låter dig minnas smakerna från barndomen, kanske ibland till och med drömmar,"

Namn Efternamn Bildtext