Katty Schiebecks hem

Katty Schiebeck är en inredningsdesigner, medgrundare och kreativ chef för Katty Schiebeck Studio och ett av ansiktena bakom det välkända Instagram-kontot, @somewhereiwouldliketolive

I ett lugnt område utanför Barcelonas centrum ligger Katty Schiebecks hem. Med ett livslångt intresse för arkitektur och utrymmen driver Katty sitt inredningsföretag, Katty Schiebeck Studio, och kuraterar inspirerande innehåll för det oerhört populära Instagram-kontot @somewhereiwouldliketolive.

Katty, som ursprungligen kommer från den lilla staden Colonia i Uruguay, visste alltid att hon ville se världen. Vid 19 års ålder hade Katty flyttat till Montevideo, där hon arbetade som modell. Men Katty hade siktet inställt ännu längre än till sitt hemlands huvudstad, och det fanns en europeisk stad som särskilt fångade hennes uppmärksamhet: “Jag var fascinerad av Barcelona. Vid den tiden var det staden alla pratade om – en stad känd för sin design och kreativitet, och med ett klimat och en storlek som erbjöd en utmärkt livskvalitet. Så jag bestämde mig för att ge den ett försök,” säger hon enkelt.

Att säga att hennes satsning lönade sig vore en underdrift. När hon väl flyttat till sin drömstad fann Katty arbete på en av stadens främsta fastighetsbyråer, där hon blev bekant med inredningsdesignens värld. Katty började ge råd till kunder om hur de skulle genomföra renoveringar och ombyggnationer, och när hon blev mer självsäker och kunnig, visste hon att hon hade hittat sin passion. Idag är Katty grundande partner och kreativ chef för sitt eget inredningsföretag, Katty Schiebeck Studio, som just nu består av ett team på 12 personer. Företaget har fått enorm internationell uppmärksamhet; hennes designer visas i tidskrifter över hela världen och har delats otaliga gånger på designfokuserade sociala medieplattformar som Pinterest och Tumblr. Hennes signaturstil kombinerar modernistiska skandinaviska influenser med en samtida barceloniansk estetik. Det är en lek med mjuka, flytande linjer som kontrasterar djärva, oväntade former och materialval – alltid i en palett av lugnande neutrala toner.

Förutom att driva sin Studio är Katty också ett av ansiktena bakom det oerhört populära Instagram-kontot Somewhere I would like to live, som har över 700.000 följare. Drivet som ett gemensamt projekt tillsammans med fotografen Ruben Ortiz, kuraterar duon inspirerande foton från platser runt om i världen. “Somewhere I would like to live började som en blogg,” förklarar Katty. “Idén var att lagra allt vi gillade eller tyckte var inspirerande. Sedan helt plötsligt fick vi omnämnande i The New York Times, och folk började lägga märke till bloggen. Sedan kom den riktiga explosionen när vi startade på Instagram.” Mycket av innehållet domineras av vackra interiörer, inspirerande hem och fängslande, iögonfallande arkitektur – men deras flöde är kryddat med en rejäl dos av nyckfullhet, som ofta kommer i form av oregelbundna, udda konstverk eller naturliga underverk.

Precis som Somewhere I would like to live’s hemmaflöde, hämtar Katty inspiration för sitt arbete från en mängd olika källor: “Resor, böcker, naturen motiverar mig... plus, tillgången vi har till information, det faktum att vi enkelt kan ta reda på vad som händer var som helst i världen. Det är en berikande process kreativt sett, och oändligt inspirerande.” När Katty tar sig an ett nytt projekt är hennes huvudmål att förbättra dess arkitektoniska potential. Detta synsätt är också tydligt i hennes hem, som har en skarp, ljus och minimalistisk känsla: “Jag började med att göra det till ett öppet utrymme så mycket som möjligt, så några väggar behövde rivas för att ge det en rymlig känsla. Jag lät de ursprungliga trägolven läggas tillbaka, vilket i sin tur definierade färgschemat: en palett av trä, vitt och sandiga nyanser.”

När hon är hemma spenderar Katty mest tid i sitt vardagsrum, där det katalanska solljuset filtreras genom grönska och stora fönster på varje sida, vilket fyller rummet och skapar ett ljust, luftigt uttryck. Där står hennes favoritmöbel, Rico Sofa från ferm LIVING, framför hennes favoritplats i lägenheten: den öppna spisen. En anledning till att hemmet kan vara så viktigt för Katty är att hon spenderar mycket tid borta från det på grund av sitt jobb. Hon förklarar skrattande hur det inte finns något som en vanlig arbetsdag för henne: “Varje vecka är det något nytt. Just nu arbetar vi med projekt i Barcelona, Genève, Nice, Kalifornien, Indore, Porto, Lissabon och Doha – vi är involverade i att designa interiörerna för det nya Qatar-palatset för kungafamiljen där. Jag tror att den mest regelbundna delen av min arbetsdag är den dagliga 90-minuters yoga-sessionen som jag alltid försöker klämma in.”

Utöver att vara platsen hon kommer hem till efter en lång dag, är Kattys hem både källan till och syntesen av vad hon gör i sitt arbete. “Där jag kommer ifrån är hem och familj mycket viktigt. Det är något som jag tar på stort allvar i mina designer,” förklarar hon. “Jag känner att digitaliseringen tar över våra liv nu mer än någonsin tidigare, och det är viktigt för oss att vårda våra känslor. Ett hem är ett känslomässigt näste och i vart och ett av mina projekt försöker jag förmedla den lugn och ro som jag minns från min barndom i den lilla uruguayanska staden där jag växte upp.”