Hemma hos Liene Meneve

Liene Meneve är en belgisk illustratör, makeup-artist och stylist som ägnar sig åt att fånga livets vackra lättsinnighet i varje aspekt av sin tillvaro, i sitt arkitektritade hem som ursprungligen byggdes 1975.

Liene Meneve har alltid fascinerats av skönhet och estetik. Hon strävar efter att inspirera människor genom sitt kreativa arbete genom att fokusera på livets enkla skönhet och de saker vi omger oss med. Denna idé återspeglas också i hennes hem, som kännetecknas av stora, öppna utrymmen, tegelväggar, nakna betongbalkar, höga trätak och vackert naturligt ljus.

När man frågar Liene Meneve tycker hon att det är utmanande att förklara exakt vad hon gör: “Jag är en person som aldrig står still och alltid letar efter nya, vackra saker. Jag vill göra människor glada och inspirera dem. Det är därför allt mitt arbete har en utgångspunkt; att fokusera på vackra saker och livets lättsinne”.

På grund av sin fascination för estetik börjar Lienes kreativa process med en känsla eller en särskild koppling till en färg, form eller ett objekt: “En liten kreativ gnista kan snabbt förvandlas till ett eldhav, en ström av idéer och insikter”. Som ofta är fallet kan inspirationen komma var som helst och när som helst, vilket är varför man ofta ser Liene ta bilder till sitt personliga digitala arkiv, som fungerar som en outtömlig inspirationskälla: “Ofta passerar jag och min familj något, och jag får alla att stanna för att ta en bild. Detta kan vara allt från en vacker ljusincident, eller en magisk plats, till mina barns drömmande blickar”.

Eftersom Lienes kreativa resa ofta börjar hemma, spelar hennes arkitektoniskt designade hem från 1975 på den belgiska landsbygden en betydande roll i hennes liv. Det är här hon verkligen kan dra sig tillbaka och känna samhörighet med sin familj; hennes make, William och deras två barn, Loewè, 3 och Sézane, 5.

Bildtext

Familjen bestämde sig för att flytta ut från sitt hus i staden för två år sedan när de behövde mer utrymme, både fysiskt och mentalt: “Vi började leta efter ett hus på landsbygden. Båda våra jobb var hektiska, och vi kände att vi behövde en plats där vi kunde rensa våra huvuden”. När Liene och hennes familj såg huset, som ursprungligen var inspirerat av den brutalistiska arkitekturstilen och designat av arkitekten Paul Meekels, blev de förälskade:

“Huset har en stor öppen planlösning och är byggt med högkvalitativa material som talar för sig själva. Tegelväggarna, de nakna betongbalkarna och trätaken dikterar verkligen den allmänna atmosfären i huset. Det har också stora fönster där mycket vackert, direkt solljus kan stråla igenom.”

Förutom att vara med sin familj känner sig Liene hemma när hon är omgiven av ro, enhet och enkelhet. När vi tar de första stegen in i Lienes hem möts vi också av en överväldigande känsla av visuellt lugn, som strålar ut från varje hörn av huset. “Jag tror inte att det någonsin är en bra idé att överanalysera inredningsdesign. För mig är det viktigt att mitt hem är fyllt med objekt som väcker minnen och speglar våra personliga upptäckter”. Detta återspeglas också i en av Lienes favoritsaker; de dekorativa och funktionella korkobjekt som hon och hennes make designat tillsammans.

Bildtext

Liene framhäver en ganska unik del av deras hem – hon nickar till den stora inbyggda soffan, som representerar själva nerven i hela huset. Tillsammans har Liene och hennes make omvandlat detta område av deras hem till ett unikt, multifunktionellt sittlandskap: “Mina barn kallar det ‘dammen’, och de älskar att leka här. Vi gillar också att ha vår aperitif här när vi har vänner över, och på söndagar är det den perfekta platsen för att luta sig tillbaka och läsa en bra bok. Jag tycker att det utgör den perfekta balansen mellan estetik och komfort. På många sätt är denna lilla vrå det som får mig och min familj att känna oss hemma”.

Bildtext