Den Levande Målarduken: Hemma hos Joana Inês-Soares

Utforska hemmet och studion som formar livet och arbetet för den portugisiska konstnären Joana Inês-Soares

Staden Monsaraz, belägen på en kulle i Alentejo-regionen i Portugal, är en pittoresk by som härstammar från medeltiden och erbjuder hisnande panoramautsikt över det omgivande landskapet. Den befästa byn är omringad av robusta murar, vilket ger en inblick i det förflutna och erbjuder besökare en chans att vandra genom smala, slingrande gator kantade med charmiga vitkalkade hus dekorerade med färgglada blommor. Här ligger konstnären Joana Inês-Soares fängslande värld. Vid 42 års ålder delar Joana sitt dynamiska hem med sina tre döttrar - Madalena, Violeta och Olivia - samt deras trogna hundkamrat, Miro.

Joanas hem genomsyras av kreativitet. Inom hemmets väggar har hon sömlöst sammanfogat personligt uttryck, komfort och kreativitet, och förvandlat det till ett varmt utrymme som fungerar både som konststudio och familjehem.

Joanas resa som konstnär började efter att hon avslutade en examen i arkitektur, något som hon fortfarande brinner för idag. Innan hon tog examen hade Joana utforskat olika konstnärliga medier såsom keramik, smyckesdesign och grafisk design, där hon finslipade sina färdigheter och breddade sitt konstnärliga register. Dessa tidiga utforskningar lade grunden för hennes konstnärliga resa och banade väg för den unika fusionen av kreativitet och passion som definierar Joanas arbete idag. Efter sina år fördjupade i arkitekturens värld, omfamnade hon en ny väg, och ägnade sig helhjärtat åt frihandsritning, illustration och måleri. Under det senaste decenniet har hon bott och arbetat som konstnär från sitt hem i Monsaraz. “Jag älskar verkligen att arbeta hemifrån,” delar Joana med sig, “Det är en av de platser som inspirerar mig mest. Det är en plats där jag kan kombinera alla mina passioner, även om det kan vara lite kaotiskt ibland. Det är vad som händer när du delar utrymmet med tre unga barn!” Men Joana har inget emot lite kaos – faktiskt påminner det henne om hennes egen barndom, där de första fröna till kreativitet såddes: “Mina föräldrar var musiker, så jag växte upp i en konstnärlig miljö. Jag har alltid varit passionerad för konsten och dess kraft att föra oss bort från våra vardagsrutiner och transportera oss till något nytt.”


Bildtext
Bildtext

“Konsten jag skapar sammanflätas lätt med mitt hem och min familj”


När hon frågas om sin konstnärliga inspiration, hänvisar Joana till sina döttrar och livets enkla glädjeämnen: “Jag lägger stor vikt vid de detaljer som omger mig. De är en del av mitt välbefinnande och min harmoni. En enkel kaffepaus kan ge mig mycket av den inspiration jag behöver.”

“Konsten jag skapar sammanflätas lätt med mitt hem och min familj,” berättar Joana för oss, och faktiskt är mycket av hennes konst utställd i hela deras hem, vilket också omvandlar det till ett uppslukande galleriutrymme. “Vi lever och använder alla hörn av huset,” noterar Joana, “men jag tror att vardagsrummet är något speciellt. Där finns det utrymme för mina döttrar att leka och för oss alla att tillbringa tid tillsammans.”“Vi har ett litet köksområde och ett långt matbord som också fungerar
som skrivbord och arbetsplats. Sedan har vi den vackra poolen som ligger i skuggan
av ett olivträd där vi kan svalka oss under den intensiva
värmen som förekommer i denna specifika del av Alentejo.”


Joana och hennes familj har verkligen omfamnat inomhus-utomhuslivet, med ett hisnande utomhusutrymme som lägger till ytterligare ett lager av skönhet i deras liv. Detta förtrollande utrymme fungerar som en förlängning av deras kreativa helgedom, en plats där familjen kan njuta av skönheten i staden och naturen som omger dem, men även som ytterligare en plats där Joana kan arbeta med sin konst. “Vi har arbetat med husets utomhusutrymme så att vi verkligen kan leva här ute också – dag som natt,” förklarar Joana, “Vi har ett litet köksområde och ett långt matbord som också fungerar som skrivbord och arbetsplats. Sedan har vi den vackra poolen som ligger i skuggan av ett olivträd där vi kan svalka oss under den intensiva värmen som förekommer i denna specifika del av Alentejo.”

Vare sig det är en fridfull morgonkaffe på uteplatsen eller en eftermiddag fylld av skratt och glädje i trädgården, kompletterar denna utomhusoas Joanas konstnärliga anda och erbjuder en paus från vardagens krav.

I Joanas konstverks penseldrag, hennes döttrars skratt och deras varma hem, bevittnar vi det harmoniska samspelet mellan konstnärskap och begreppet hem: “För mig är hemmet där vi är omgivna av saker som avslöjar delar av oss själva, vilka vi är, och som får oss att må bra.”

Bildtext
Bildtext