Kulinariska berättelser från Köpenhamn: Duka upp med Yam

Vi möts med den brittiska kocken Kai Semple när han dukar upp för en intim karibisk middag med vänner.

När den varma årstiden närmar sig dras Köpenhamnsborna alltmer till stadens coola och avslappnade middagskultur – där traditionella vita dukar och fasta menyer får vika undan till förmån för eklektiska bordsdukningar, uteserveringar och uppfinningsrika sharing-koncept. Vi träffade tre kulinariska kreatörer som formar den danska huvudstadens matscen genom att utforska de koncept, trender och influenser som styr den kulturella vågen.

 

 

Kai Semple, som är född och uppvuxen i London, är den kulinariska kreatören bakom Yam, ett modernt karibiskt koncept. Konceptets namn kommer från det jamaicanska språket patois och betyder ”äta”, och konceptet fick snabbt kultstatus i Köpenhamn efter starten 2019.

Tanken bakom Yam är enkel – rejäla och opretentiösa karibiska klassiker, utförda med teknisk skicklighet och fulla av komplexa smaker och personlighet. I grund och botten är Yam mer än bara mat – det är en känsla av gemenskap. Konceptet för människor samman och är en uttrycksfull inbjudan att samlas och ta del av den gemensamma måltiden i en varm, inbjudande atmosfär med ett känslosamt soundtrack, alltsammans professionellt och omsorgsfullt skapat av Kai.

Vi följer med Kai till Refugio, ett kreativt kollektiv på Østerbro i Köpenhamn, där han dukar upp till en mysig måltid med familjär känsla med vår Flow-servis i svart. R&B-musik strömmar ut från köket medan han lägger upp härliga, färgglada rätter framför sig. Luften är tjock av den väldoftande, kryddiga doften från jamaicansk jerk chicken – en av Kais signaturrätter. På dagens meny står också en currygryta med kikärtor och okra, ris och ärtor samt en fräsch sallad bestående av gurka, rädisa och örter. Som pricken över i har Kai lagat en marängdessert med mango och passionsfrukt.

 

 

Här serveras välbekanta rätter från Jamaica och Trinidad, och allt från valet av mat till bordets avslappnade styling kan spåras tillbaka till Kais arv och uppväxt. ”Minnet av att gå hem till min mormor på söndagarna har haft en tydlig påverkan på mitt bord. Var och en av de olika sharing-rätterna, som varierar i färg och smak, speglar min uppväxt och är ett sätt för mig att knyta an till mitt karibiska arv”, reflekterar han.

Enligt Kai ligger hemligheten bakom att skapa bra mat i gemenskapen. Han fortsätter att förklara: ”Min filosofi kring mat grundar sig i en önskan att föra människor samman. Som kock kopplar jag alltid mina matupplevelser till något som vi alla kan relatera till och dela – oavsett om det handlar om ett specifikt minne eller en tidsperiod.”

Billledetext
Billledetext

När Kai får frågan om hur man är en bra värd föreslår han att man ska hålla det enkelt. ”Överväg att förbereda rätter som kan delas runt bordet, oavsett om det är en risbaserad rätt eller något ännu mer avslappnat, som smörgåsar. Förutom att se till att mat och dryck flödar hela kvällen är det alltid viktigast med samvaron mellan familj och vänner”, tillägger han.

För en minnesvärd måltid rekommenderar han små men effektfulla detaljer. ”Enkla, personliga detaljer, som garneringar och valet av serveringsfat, kan göra en dramatisk skillnad både visuellt och smakmässigt. Allt från bordsduken till besticken påverkar helhetsupplevelsen av måltiden.”

Och som alltid med Kais matlagning är berättandet avgörande i en oförglömlig middagsbjudning. ”Mina mest minnesvärda måltider har alltid varit när kocken har en historia att berätta, både om själva rätten och varför den skapades”, förklarar han.

 

 

Kais currygryta med kokosmjölk, pumpa och sötpotatis

Ingredienser:
  2 msk currypulver
  1 tsk kryddpeppar
  2 kvistar timjan
  1 kvist koriander
  1 röd chili (hel)
  1 lök, skivad
  3 vitlöksklyftor
  1 bit ingefära
  1 sötpotatis
  1 pumpa
  1 burk kokosmjölk

Gör så här:
1.  Fräs curry och kryddpeppar i olja i en kastrull tills det börjar dofta härligt och tillsätt skivad lök, chili, korianderkvisten, ingefära och vitlök. Låt svalna i 5 minuter tills löken är mjuk.
2.  Medan du väntar på att det ska svalna ringlar du lite olja i pannan och ugnsrostar din sötpotatis och pumpa i 180 grader i 20 minuter tills de är gyllenbruna.
3.  Tillsätt kokosmjölken i curryblandningen och sjud tills du har fått en såsliknande konsistens.
4.  Tillsätt de rostade grönsakerna och sjud i ytterligare 5 minuter.
5.  Servera med ångkokt ris och garnera med koriander.

Kai har stylat bordet med vår Flow-servis i svart. Med sitt charmiga, perfekt ”operfekta” uttryck och unika glasering är Flow den perfekta följeslagaren för både vardagsmiddagar och speciella tillfällen. Styla den med föremål i samma färg eller se Flows övriga färgställningar för en mix-and-match-look.

Utforska Flow-serien här.


Har du utforskat våra andra "Kulinariska berättelser från Köpenhamn"?