Högtiderna är en tid för samvaro, där gemensamma måltider och kvalitetsstunder med nära och kära skapar fina minnen. Det är också det perfekta tillfället att göra kreativa dukningar och skapa miljöer som känns varma och välkomnande.
Vi har besökt tre unika miljöer och bjudit in deras skapare att dela med sig av hur de tänker kring juldukningen. De berättar alla hur de införlivar kulturella influenser och viktiga personliga detaljer i sina dukningar som ger djup och tyngd till julens sammankomster.
Imogen Snell och Riccardo Castano,
ISSTUDIO @ isstudioworld
Vi träffade Imogen Snell och Riccardo Castano, de kreativa hjärnorna bakom ISSTUDIO, på pittoreska Lypiatt Park i Gloucestershire i Storbritannien. Den berömda skulptören Lynn Chadwick bodde en gång i tiden på denna historiska egendom som nu fungerar som fond för de eftertraktade luncher och workshops som duon anordnar. I matsalen mitt bland höga glasmålningar och en eklektisk blandning av konstverk och böcker har de skapat en inbjudande dukning för en jullunch.
Hur inspireras ni av julen när ni skapar en dukning?
Julen handlar om njutning och avkoppling, och vi älskar att duka ett bord som känns ombonat och fridfullt och där vi ställer fram några av våra favoriträtter. Vi väljer ofta klassiska, tidlösa färger som vitt och silver för att skapa en traditionell men ändå lugn atmosfär.
Har ni några dukningstraditioner som ni för vidare från er uppväxt eller kultur?
För Imogen innebar uppväxten i en stor familj att julbordet alltid var stort och dignande, prytt med olika färgteman varje år och omsorgsfullt dukat kvällen innan gästerna anlände för ett perfekt förberett firande.
Riccardos italienska arv förde med sig en annan tradition till bordet, där dukningen började enkelt och utvecklades med varje rätt. Måltiden skulle inledas med charkuterier, oliver, nötter och andra lätta aptitretare, för att sedan övergå i en trerättersmeny och avslutas med en klassisk panettone eller pandoro, tillsammans med en liten aromatisk espresso som avslutning på kvällen.
Hur vill ni att era gäster ska känna sig när de slår sig ner vid ert bord?
Vi vill skapa en avslappnad och enkel atmosfär vid bordet som ger en känsla av avslappnad komfort. Miljön ska kännas ledig och välkomnande, så att samtal och kontakter kan flöda naturligt och förhöja upplevelsen för alla som samlas kring bordet.
Finns det en speciell touch som gästerna kan förvänta sig att se vid varje bord ni dukar?
Gästerna kan förvänta sig en uppvisning av livfulla, hemodlade blommor från Lypiatts trädgård, med ringblommor och djärva pompom-dahlior i slående nyanser av orange och rosa. Vi använder ofta grafiska och skulpturala former i bordsdukningen, vilket kompletterar den unika miljön på Lypiatt på ett vackert sätt.
Vilken är den mest minnesvärda julsammankomst som ni har varit värdar för eller deltagit i? Hur spelade bordet en roll för upplevelsen?
Vi var nyligen värdar för en ISSTUDIO-lunch för 50 personer med kreatörer från olika branscher, bland annat musik, mode och konst. Gästerna njöt av färska produkter i säsong från Lypiatts trädgård som serverades i en familjär anda för en avslappnad, gemensam upplevelse. Efter lunchen promenerade vi genom skulpturparken och njöt sedan av en skräddarsydd 360°-lyssningsupplevelse i ett av de lugna sovrummen i den östra flygeln.
En minnesvärd detalj var att varje bord hade dukats med skulpturer av Lynn Chadwick som bordsdekorationer istället för traditionella blommor. Det oväntade valet satte omedelbart igång samtal och gav dukningen en djärv, konstnärlig prägel, vilket gjorde det till ett verkligt unikt evenemang.
Hur använder ni ferm LIVINGs produkter för att skapa den rätta atmosfären för en jullunch?
Våra ferm LIVING-produkter utstrålar en perfekt blandning av en familjär känsla och charm och skapar en vardagligt elegant men ändå skulptural dukning för våra luncher och sammankomster för alla kreatörer. Varje föremål bidrar till en inbjudande atmosfär och tillför samtidigt en elegant estetik som kompletterar den kreativa känslan i våra evenemang.