Emmas Wrights hem

Alumnen från Royal College of Art i London grundade år 2015 StudioBazar, ett hållbart varumärke för kläder och inredning, under sin mammaledighet med dottern, och det kreativa varumärket har vuxit till att även inkludera vintagefynd.

Oslos chica men avslappnade stadsdel St Hanshaugen utgör bakgrunden för konstnären och designern Emma Wrights hem och närliggande livsstilsbutik, StudioBazar. Alumnen från Royal College of Art i London grundade det hållbara kläd- och inredningsmärket 2015 under sin mammaledighet med dottern, och det kreativa varumärket har vuxit till att även inkludera vintagefynd. Hon väljer medvetet bort modeindustrins snabba tempo: hennes skapelser är tidlösa och gör bruk av vintage- och överskottstyg.

EN ÖPPNING MOT INDIEN

“Mitt barndomshem har påverkat mig otroligt mycket,” säger Emma om sin inredningsstil. Som barn startade hennes föräldrar ett företag på 1970-talet specialiserat på import och försäljning av inredningsobjekt och kläder från Indien. “Vårt hem var alltid fyllt med vackra tryck och textilier, vilket är grunden för det jag gör idag. Jag tänker alltid tillbaka på mitt barndomshem med så speciella minnen, atmosfären och allt som fanns där.” Blommiga täcken, antika mattor, kuddar och morgonrockar i charmiga indiska tyger finns i överflöd i Emmas hem – en 140 kvadratmeter stor lägenhet i ett 1930-talshus nära den livliga St Hanshaugen Park norr om Oslos stadskärna där Emma bor med sin pojkvän, hans två tonårsdöttrar, parets 5-åriga dotter och familjehunden Robbie.

Parets stil är verkligen en blandning av gammalt och nytt. Här blandas loppisfynd med designföremål, men den övergripande känslan kommer av naturliga material som trä, bambu och rotting. “Jag älskar atmosfären här – de luftiga rummen och allt ljus. Jag njuter verkligen också av vårt badrum, som har ett stort badkar och fönster.”

Bildtext

FÖRVARINGSLÖSNINGAR

Emma är en självutnämnd älskare av snygg förvaring och inbyggda hyllor som eliminerar röra. “Jag behöver verkligen att allt ska vara funktionellt och bekvämt, samt estetiskt tilltalande. Vi tänkte mycket på förvaring, särskilt i hallen, och jag är väldigt nöjd med att ha gott om garderobsutrymme.” Ett behov av mer plats var också anledningen till att paret flyttade hit, ytterligare motiverat av det faktum att lägenheten bara ligger ett par minuters promenad från Emmas butik. “Det var något med utrymmet och ljuset som vi verkligen föll för,” noterar hon.

På väggarna hänger favoritkonst här och där – och paret planerar att lägga till fler verk i sin samling – men överlag är varje föremål som hittat ett hem i lägenheten där för att det betyder något. “Vi möblerar sällan om, även fast vi nyligen renoverade vårt hem när vi köpte det. Jag arbetar med inredning så naturligtvis följer en del saker med mig hem, men jag försöker vara selektiv och tänka igenom det. Jag gillar verkligen inte att ha saker som vi inte behöver,” reflekterar Emma. “Vi gillar att omge oss med minnen och personliga saker med historia. Allt från min pappa är väldigt viktigt.

“Jag skulle säga att mitt arbete och mitt hem verkligen går hand i hand. Mitt arbete är bara en förlängning av min personliga smak.”

Bildtext
Bildtext

ARBETE OCH LEK

“Jag skulle säga att mitt arbete och mitt hem verkligen går hand i hand. Mitt arbete är bara en förlängning av min personliga smak. Allt vi producerar eller säljer i butiken är saker jag verkligen älskar och gärna skulle bära eller placera i mitt hem. Det är det enda sättet jag kan göra det här på: göra det autentiskt, relaterbart och roligt,” noterar Emma och förklarar hur stil, intressen och hobbyer smälter samman. Lägenheten fungerar organiskt som en trygg fristad av lugn och ett hemmakontor, som Emma beskriver det. “Det är min andra arbetsplats, men också min komfortzon och där jag laddar mina batterier.”

FUNKTIONELL ESTETIK

“Jag älskar verkligen funktionalistisk arkitektur med dess enkla, rena linjer och syftet i att den är funktionell.” säger Emma. Funktionell är ett ord som dyker upp ofta: för konstnären och designern handlar alla de förtrollande blommiga inredningarna och växtligheten som går igen i lägenhetens interiör om en välutformad, praktisk ryggrad. “Saker måste vara funktionella och användbara, och passa vår stil.” Det perfekta exemplet på detta? Att paret byggde sin egen soffa exakt enligt sina egna specifikationer. Emma är också besatt av belysning och lampor, en inredningsingrediens där funktion och mysighet kombineras. “Det är nästan som en ritual varje kväll när jag släcker dem, en efter en.”

HEMMETS SANNINGAR

Köket är platsen där familjen samlas och slappnar av. “Att laga en god middag med ett glas vin, och bara vara tillsammans. Och det finns inget som slår att förlora sig i en bra serie med lite snacks och tända ljus!” Som designer, vad är det första Emma lägger märke till i andras hem? “Jag skannar automatiskt deras stil, inte av någon särskild anledning, det är bara intressant för mig. Jag tror att din stil säger något om din personlighet,” säger hon och tillägger: “Jag tror att jag har tagit efter mina föräldrar mycket i hur jag ser på mitt hem estetiskt. För mig är det inte en specifik stil utan något jag bara känner. Antingen fungerar det eller så gör det inte det. Jag kan inte riktigt stänga av det – jag möblerar mentalt om varje hem jag går in i, bara för skojs skull.”

Bildtext

Emma Wright, 40 år, ägare av Oslo-butiken studiobazar – ett resultat av sökandet efter bekväma, tidlösa och hållbara kläder som inte påverkas av modeindustrins snabba säsonger.

Den huvudsakliga kollektionen produceras i Indien i små skalor med traditionella uråldriga tekniker som blocktryck, naturlig färgning och handbroderi som stödjer små hantverksfabriker och hantverkare. StudioBazar har också ett brett urval av vintageföremål och handgjorda varor som de importerar direkt från tillverkare från hela världen.

studiobazar.no
@studiobazar